Mε μεγάλες προκλήσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον κρίσιμο
τομέα της ενέργειας θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση.
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατυπωμένες καθαρά και απομένει να δούμε με ποιες στρατηγικές κινήσεις θα προχωρήσει στην υλοποίηση όσων έχει εξαγγείλει. Καλά πληροφορημένες πηγές επισήμαναν στο «Π» ότι το θέμα της ανάκτησης της περιουσίας του Δημοσίου θα αποτελέσει πεδίο πολύ σκληρής σύγκρουσης σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο επίπεδο σύγκρουσης θα είναι με την τρόικα και τους δανειστές, που έχουν συνδέσει άμεσα και θεσμικά μέσω του ΤΑΙΠΕΔ τον δανεισμό της χώρας με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτή η σύγκρουση από τη μεριά...
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατυπωμένες καθαρά και απομένει να δούμε με ποιες στρατηγικές κινήσεις θα προχωρήσει στην υλοποίηση όσων έχει εξαγγείλει. Καλά πληροφορημένες πηγές επισήμαναν στο «Π» ότι το θέμα της ανάκτησης της περιουσίας του Δημοσίου θα αποτελέσει πεδίο πολύ σκληρής σύγκρουσης σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο επίπεδο σύγκρουσης θα είναι με την τρόικα και τους δανειστές, που έχουν συνδέσει άμεσα και θεσμικά μέσω του ΤΑΙΠΕΔ τον δανεισμό της χώρας με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτή η σύγκρουση από τη μεριά...
των δανειστών θα
επιχειρηθεί να συνδεθεί άμεσα με την κεντρική διαπραγμάτευση για το
χρέος που θα επιχειρήσει η νέα κυβέρνηση.
Εκτιμούν, δηλαδή, ότι οι δανειστές θα δώσουν τον υπέρτατο αγώνα για τα
«ασημικά» της χώρας, εμμένοντας στη λογική ότι αποτελούν αναγκαίες
μεταρρυθμίσεις και βάζοντας στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης την εμμονή
στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων, όπως η ενέργεια και το νερό, καθώς
και την εκποίηση των «φιλέτων».
Το δεύτερο επίπεδο σύγκρουσης για το θέμα της εκποίησης της δημόσιας
περιουσίας θα είναι με ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η
Eldorado Gold και η Lamda Development, που έχουν ήδη επωφεληθεί από το
ξεπούλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει ξεκάθαρη θέση για τις εκποιήσεις αυτές
και οι πληροφορίες λένε ότι ήδη έχει επεξεργαστεί και το νομικό
οπλοστάσιο για την ανατροπή των συμβάσεων.
To «Π» παρουσιάζει τις επτά κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις, που είτε
βρίσκονται προ των πυλών είτε έχουν ολοκληρωθεί, και αποτελούν κόκκινο
πανί για τη νέα κυβέρνηση.
Τη μερίδα του λέοντος κατέχει η εκποίηση της ΔΕΗ μέσα από την
αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ, την πώληση του
ΔΕΣΦΑ, την εκποίηση του 17% των μετοχών μέσω ΤΑΙΠΕΔ, την παραχώρηση του
λιγνιτωρυχείου της Βεύης, την παραχώρηση του Ελληνικού, τα μεταλλεία
χρυσού στη Χαλκιδική και την εκποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της
Θεσσαλονίκης.
Τα «ασημικά» της χώρας που θέλουν ντόπια και ξένα κοράκια
«Μικρή» ΔΕΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για την άμεση κατάργηση του επίμαχου νόμου και κεντρική του θέση είναι η ακύρωση των επιχειρούμενων ιδιωτικοποιήσεων και η σταδιακή ανάκτηση της δημόσιας ιδιοκτησίας και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων - πυλώνων του κλάδου της ενέργειας [ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΠΑ].
Σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφιστεί, η λεγόμενη «μικρή» ΔΕΗ για να πουληθεί προικοδοτείται με το 30% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας και συγκεκριμένα:
- Με 10 ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, συνολικής ισχύος 2.318 MW, μία άδεια ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη ισχύος 450 MW, έξι ορυχεία και περίπου δυο εκατομμύρια πελάτες, μαζί με τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις αντίστοιχες μονάδες και υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα θα πουληθούν:
■ Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW.
■ Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW.
■ Άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW.
■ Το ορυχείο Αμυνταίου, συμπεριλαμβανομένου του ορυχείου Λακκιάς.
■ Το ορυχείο Κλειδιού.
■ Το ορυχείο Λόφων Μελίτης.
■ Τα ορυχεία Κομνηνών Ι & ΙΙ.
■ Το ορυχείο Βεύη.
■ Η υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW.
■ Η υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384 MW.
■ Η υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Άγρας, ισχύος 50 MW.
■ Η υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW.
■ Η υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.
■ Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.
Σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, μετά την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ θα ακολουθούσε και η πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ μέσω ΤΑΙΠΕΔ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό της εκποίησης στο 47%. Και στο θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει με τις αποφάσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Αποκρατικοποίηση ΑΔΜΗΕ
Ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε., εταιρεία θυγατρική κατά 100% της ΔΕΗ, βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της απερχόμενης κυβέρνησης και των δανειστών, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έπρεπε να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τα ενδιαφερόμενα τέσσερα επενδυτικά σχήματα. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις τους, είχαν θέσει ως κατώτερο όριο πώλησης τα 660 εκατομμύρια ευρώ, με βάση τη λογιστική αποτίμηση που έχει γίνει και είναι 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι θα ακυρώσει κάθε διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ως τη ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και το θεμέλιο για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της χώρας.
Πώληση ΔΕΣΦΑ
Η συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 2013. Το τίμημα της συμφωνίας ήταν 400 εκατομμύρια ευρώ για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ), ωστόσο η ολοκλήρωση της πώλησης απαιτούσε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Τη μεταβίβαση στους Αζέρους μπλόκαρε τελικά η Κομισιόν στις αρχές Νοεμβρίου με το σκεπτικό ότι η συναλλαγή μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Η Επιτροπή σκοπεύει να διαβεβαιώσει ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ, η οποία αποτελεί «τμήμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας», δεν θα πλήξει τον ανταγωνισμό και δεν θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές αερίου για τους Έλληνες καταναλωτές. Η Κομισιόν έχει διατάξει έρευνα σε βάθος με το πόρισμα να αναμένεται περί τα τέλη Μαρτίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο. Όσον αφορά τη ΔΕΣΦΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταψηφίσει στη Βουλή την πώληση στους Αζέρους και εκτιμά ότι η εταιρεία μπορεί να επανέλθει υπό κρατικό έλεγχο σε συνεννόηση με τη Socar.
Ελληνικό
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφραστεί ευθέως κατά την εκποίησης του Ελληνικού και υπέρ της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου. Η σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ με τη Lamda Development για την παραχώρηση των 6.500 στρεμμάτων αντί 918 εκατομμυρίων ευρώ έχει υπογραφεί, εκκρεμεί, όμως, η κύρωσή της από τη Βουλή.
Η εταιρεία, σύμφωνα με τη σύμβαση, μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση σε περίπτωση καθυστέρησης της έγκρισης της σύμβασης, θέση που δεν αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο ότι εκκρεμούν δυο διαφορετικές δικαστικές έρευνες για τη νομιμότητα της διαδικασίας εκποίησης.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός αναπληρωτής Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ως πρόεδρος του ΤΕΕ ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης για την αποτίμηση της αξίας του Ελληνικού.
Μελέτη η οποία αποκάλυψε ότι η πραγματική επενδυτική αξία της έκτασης είναι 2.950.000.000 ευρώ, δηλαδή τριπλάσια από την ονομαστική αξία εκποίησης της έκτασης! Οι μελετητές επισήμαναν ότι η αξία της έκτασης των 6.000 στρεμμάτων είναι 492 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ συμφώνησε στην εκποίηση της έκτασης προς, περίπου, 150 ευρώ το τετραγωνικό!
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά είχε συναντηθεί με την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό και είχε εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των κατοίκων. Μάλιστα είχε επισημάνει τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον επανέλεγχο όλων των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ που παραχωρούν δημόσιο πλούτο σε ιδιώτες, ως προς τη νομιμότητά τους και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, από τη νέα Βουλή.
Λιγνιτωρυχείο Βεύης
Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, παραχωρήθηκε με απευθείας ανάθεση στον όμιλο Άκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα, αλλά εκκρεμεί η κύρωσή της από τη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει ανοικτά για σκάνδαλο και εκτιμάται ότι θα προσανατολιστεί στην εξεύρεση νομικής λύσης για την ακύρωση της σύμβασης.
Να σημειωθεί ότι σοβαρές ενστάσεις για την παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου έχουν εκφράσει στελέχη της Κομισιόν αλλά και της τρόικας. Οι ενστάσεις που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα εστιάζονται στο γεγονός ότι η απερχόμενη κυβέρνηση προχώρησε στην απευθείας ανάθεση τη στιγμή που το λιγνιτωρυχείο της Βεύης επρόκειτο να πουληθεί μαζί με τη λεγόμενη «μικρή» ΔΕΗ.
Μεταλλεία χρυσού
Η υπόθεση με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η μητέρα των μαχών, αφού θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις με μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κλάδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι τα μεταλλεία θα κλείσουν μέσα από την κατάργηση των σκανδαλωδών συμβάσεων παραχώρησης και την έωλη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου.
Στις προθέσεις είναι επίσης ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από αποκλειστικά μεταλλευτική. Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί λύση για τους εργαζομένους μέσα από την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ήδη η νομική φόρμουλα για την απεμπλοκή από την επένδυση έχει βρεθεί και είναι στοιχειοθετημένη. Μάλιστα εκτιμάται ότι οι εξελίξεις θα είναι άμεσες.
ΟΛΠ - ΟΛΘ
Ο υπουργός αναπληρωτής Ναυτιλίας Δρίτσας ξεκαθάρισε ότι σταματάει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και ότι θα υπάρξει αναστολή της διαδικασίας πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου.
Να σημειωθεί ότι οι διαγωνισμοί για την πώληση του 67% των μετοχών των δύο μεγάλων λιμανιών βρίσκονται σε εξέλιξη με το ΤΑΙΠΕΔ προ εκλογών να έχει προγραμματίσει την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών εντός Μαρτίου, ενώ μόλις πριν από τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση Σαμαρά ενέκρινε στη Βουλή τον φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ - Cosco, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του λιμανιού.
Ενδιαφέρον έχουν επιδείξει 11 όμιλοι και συγκεκριμένα για τον Πειραιά οι APM Terminals (Μaersk), Cosco Group, International Container Terminal Services, Ports America Group και Utilico Emerging Markets Limited και για τη Θεσσαλονίκη οι APM Terminals, Deutsche Invest Equity Partners, Duferco Participations Holding, International Container Terminal Services, Mitsui & Co, P&O Steam Navigation Company (DP World), Russian Railways JSC μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Yilport Holding.
«Μικρή» ΔΕΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για την άμεση κατάργηση του επίμαχου νόμου και κεντρική του θέση είναι η ακύρωση των επιχειρούμενων ιδιωτικοποιήσεων και η σταδιακή ανάκτηση της δημόσιας ιδιοκτησίας και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων - πυλώνων του κλάδου της ενέργειας [ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΠΑ].
Σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφιστεί, η λεγόμενη «μικρή» ΔΕΗ για να πουληθεί προικοδοτείται με το 30% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας και συγκεκριμένα:
- Με 10 ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, συνολικής ισχύος 2.318 MW, μία άδεια ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη ισχύος 450 MW, έξι ορυχεία και περίπου δυο εκατομμύρια πελάτες, μαζί με τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις αντίστοιχες μονάδες και υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα θα πουληθούν:
■ Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW.
■ Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW.
■ Άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW.
■ Το ορυχείο Αμυνταίου, συμπεριλαμβανομένου του ορυχείου Λακκιάς.
■ Το ορυχείο Κλειδιού.
■ Το ορυχείο Λόφων Μελίτης.
■ Τα ορυχεία Κομνηνών Ι & ΙΙ.
■ Το ορυχείο Βεύη.
■ Η υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW.
■ Η υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384 MW.
■ Η υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Άγρας, ισχύος 50 MW.
■ Η υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW.
■ Η υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.
■ Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.
Σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, μετά την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ θα ακολουθούσε και η πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ μέσω ΤΑΙΠΕΔ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό της εκποίησης στο 47%. Και στο θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει με τις αποφάσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Αποκρατικοποίηση ΑΔΜΗΕ
Ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε., εταιρεία θυγατρική κατά 100% της ΔΕΗ, βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της απερχόμενης κυβέρνησης και των δανειστών, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έπρεπε να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τα ενδιαφερόμενα τέσσερα επενδυτικά σχήματα. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις τους, είχαν θέσει ως κατώτερο όριο πώλησης τα 660 εκατομμύρια ευρώ, με βάση τη λογιστική αποτίμηση που έχει γίνει και είναι 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι θα ακυρώσει κάθε διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ως τη ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και το θεμέλιο για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της χώρας.
Πώληση ΔΕΣΦΑ
Η συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 2013. Το τίμημα της συμφωνίας ήταν 400 εκατομμύρια ευρώ για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ), ωστόσο η ολοκλήρωση της πώλησης απαιτούσε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Τη μεταβίβαση στους Αζέρους μπλόκαρε τελικά η Κομισιόν στις αρχές Νοεμβρίου με το σκεπτικό ότι η συναλλαγή μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Η Επιτροπή σκοπεύει να διαβεβαιώσει ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ, η οποία αποτελεί «τμήμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας», δεν θα πλήξει τον ανταγωνισμό και δεν θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές αερίου για τους Έλληνες καταναλωτές. Η Κομισιόν έχει διατάξει έρευνα σε βάθος με το πόρισμα να αναμένεται περί τα τέλη Μαρτίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο. Όσον αφορά τη ΔΕΣΦΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταψηφίσει στη Βουλή την πώληση στους Αζέρους και εκτιμά ότι η εταιρεία μπορεί να επανέλθει υπό κρατικό έλεγχο σε συνεννόηση με τη Socar.
Ελληνικό
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφραστεί ευθέως κατά την εκποίησης του Ελληνικού και υπέρ της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου. Η σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ με τη Lamda Development για την παραχώρηση των 6.500 στρεμμάτων αντί 918 εκατομμυρίων ευρώ έχει υπογραφεί, εκκρεμεί, όμως, η κύρωσή της από τη Βουλή.
Η εταιρεία, σύμφωνα με τη σύμβαση, μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση σε περίπτωση καθυστέρησης της έγκρισης της σύμβασης, θέση που δεν αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο ότι εκκρεμούν δυο διαφορετικές δικαστικές έρευνες για τη νομιμότητα της διαδικασίας εκποίησης.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός αναπληρωτής Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ως πρόεδρος του ΤΕΕ ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης για την αποτίμηση της αξίας του Ελληνικού.
Μελέτη η οποία αποκάλυψε ότι η πραγματική επενδυτική αξία της έκτασης είναι 2.950.000.000 ευρώ, δηλαδή τριπλάσια από την ονομαστική αξία εκποίησης της έκτασης! Οι μελετητές επισήμαναν ότι η αξία της έκτασης των 6.000 στρεμμάτων είναι 492 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ συμφώνησε στην εκποίηση της έκτασης προς, περίπου, 150 ευρώ το τετραγωνικό!
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά είχε συναντηθεί με την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό και είχε εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των κατοίκων. Μάλιστα είχε επισημάνει τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον επανέλεγχο όλων των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ που παραχωρούν δημόσιο πλούτο σε ιδιώτες, ως προς τη νομιμότητά τους και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, από τη νέα Βουλή.
Λιγνιτωρυχείο Βεύης
Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, παραχωρήθηκε με απευθείας ανάθεση στον όμιλο Άκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα, αλλά εκκρεμεί η κύρωσή της από τη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει ανοικτά για σκάνδαλο και εκτιμάται ότι θα προσανατολιστεί στην εξεύρεση νομικής λύσης για την ακύρωση της σύμβασης.
Να σημειωθεί ότι σοβαρές ενστάσεις για την παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου έχουν εκφράσει στελέχη της Κομισιόν αλλά και της τρόικας. Οι ενστάσεις που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα εστιάζονται στο γεγονός ότι η απερχόμενη κυβέρνηση προχώρησε στην απευθείας ανάθεση τη στιγμή που το λιγνιτωρυχείο της Βεύης επρόκειτο να πουληθεί μαζί με τη λεγόμενη «μικρή» ΔΕΗ.
Μεταλλεία χρυσού
Η υπόθεση με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η μητέρα των μαχών, αφού θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις με μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κλάδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι τα μεταλλεία θα κλείσουν μέσα από την κατάργηση των σκανδαλωδών συμβάσεων παραχώρησης και την έωλη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου.
Στις προθέσεις είναι επίσης ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από αποκλειστικά μεταλλευτική. Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί λύση για τους εργαζομένους μέσα από την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ήδη η νομική φόρμουλα για την απεμπλοκή από την επένδυση έχει βρεθεί και είναι στοιχειοθετημένη. Μάλιστα εκτιμάται ότι οι εξελίξεις θα είναι άμεσες.
ΟΛΠ - ΟΛΘ
Ο υπουργός αναπληρωτής Ναυτιλίας Δρίτσας ξεκαθάρισε ότι σταματάει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και ότι θα υπάρξει αναστολή της διαδικασίας πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου.
Να σημειωθεί ότι οι διαγωνισμοί για την πώληση του 67% των μετοχών των δύο μεγάλων λιμανιών βρίσκονται σε εξέλιξη με το ΤΑΙΠΕΔ προ εκλογών να έχει προγραμματίσει την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών εντός Μαρτίου, ενώ μόλις πριν από τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση Σαμαρά ενέκρινε στη Βουλή τον φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ - Cosco, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του λιμανιού.
Ενδιαφέρον έχουν επιδείξει 11 όμιλοι και συγκεκριμένα για τον Πειραιά οι APM Terminals (Μaersk), Cosco Group, International Container Terminal Services, Ports America Group και Utilico Emerging Markets Limited και για τη Θεσσαλονίκη οι APM Terminals, Deutsche Invest Equity Partners, Duferco Participations Holding, International Container Terminal Services, Mitsui & Co, P&O Steam Navigation Company (DP World), Russian Railways JSC μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Yilport Holding.
Από το Ποντίκι
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου