Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για εκλογή ΠτΔ

Πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, απαιτεί το σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του συντάγματος, η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, στην πρώτη ψηφοφορία μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο με 180 ψήφους. Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος...
που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφους.

Στην περίπτωση που ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Σημειωτέον ότι, με βάση το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, στην ψηφοφορία, η οποία θα είναι ονομαστική, οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προσώπου που προτιμούν ή μπορούν να δηλώσουν «παρών». Ψήφος «κατά» ή «όχι», όπως επίσης και αιτιολόγηση ψήφου, δεν προβλέπονται.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, αναμένεται η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, να μεταβεί στον χώρο που θα υποδείξει ο εκλεγείς ώστε να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προτείνεται από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, θα έχει την εκπεφρασμένη, μέχρι στιγμής, στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς, θεωρείται βέβαιη η επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 180 ψήφων από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.

Από efsyn