Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

«Η δανειακή σύμβαση είναι το ίδιο με το μνημόνιο»

Παράταση της δανειακής σύμβασης είναι έτοιμη να υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας είχε επαναλάβει την πάγια θέση του κόμματός του ότι άλλο η δανειακή σύμβαση και άλλο το μνημόνιο”.

Ο δημοσιογράφος Νίκος μπογιόπουλος όμως έχει διαφορετική γνώμη, επικαλούμενος τη σελίδα 59, παράγραφος 8 της Δανειακής Σύμβασης και...
του Μνημονίου, που αναφέρει ότι: «Η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο…»!
Ότι η δανειακή σύνδεση είναι αδιάρηκτα συνδεδεμένη με το μνημόνιο εξηγούσε από τον Οκτώβριο του 2013 και ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης σε κείμενό του στην εφημερίδα ΠΡΙΝ. Μεταξύ άλλων σημείωνε:

Η πραγματικότητα είναι ότι μνημόνια και δανεικές συμβάσεις συνιστούν ένα πλέγμα αδιαχώριστο, με το ένα μέρος να συμπληρώνει και να εξαρτάται από το άλλο. Ή μια κυβέρνηση κι ένα κόμμα τα αποδέχεται πληρώνοντας στο ακέραιο τις δόσεις κι επιβάλλοντας εφιαλτική λιτότητα ή τα απορρίπτει, δηλαδή τα καταγγέλλει αξιοποιώντας ένα τεράστιο πλούτο νομικών κι οικονομικών επιχειρημάτων και, τότε, με τους πόρους που περισσεύουν από την παύση των πληρωμών ακολουθεί μια αναδιανεμητική πολιτική, δίνοντας αυξήσεις και δημιουργώντας ένα σύγχρονο και γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος που έχει ανάγκη ο σύγχρονο εργαζόμενος. Ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει, γιατί φρόντισαν να την αποκλείσουν οι ίδιοι οι πιστωτές κι οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν τις σχετικές δανειακές συμβάσεις [..] Η ανάγκη ακύρωσης, μέσω της καταγγελίας, των δύο δανειακών συμβάσεων δεν είναι επιτακτική μόνο επειδή αποτελεί προϋπόθεση για την αμφισβήτηση και ακύρωση των Μνημονίων και μέσω αυτών της λιτότητας. Συνιστά υποχρέωση για ένα κυρίαρχο κράτος λόγω των αποικιοκρατικών, εξευτελιστικών όρων που περιλαμβάνει”.

Από info-war.gr