Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Βερολίνο: Η Μέρκελ «μάζεψε» τον Σόιμπλε

Εγκαταλείπει το σκέτο «όχι» στην ελληνική πρόταση ο γερμανός υπουργός οικονομικών 
Το στυγνό «Nein» (όχι) του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ελληνική πρόταση για παράταση της δανειακής σύμβασης δεν ισχύει πια. Στη θέση του μπήκε μια πιο ευέλικτη θέση «μάρκας Μέρκελ» που ανακοινώθηκε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Κριστιάνε Βιρτζ. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έφτασε πολύ μακριά» είπε. «Παρόλα αυτά αποτελεί καλή βάση συζήτησης» δεδομένου ότι...
«ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα θέλει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
   
Η αλλαγή στάσης προέκυψε προφανώς υπό την πίεση του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου και υπουργού οικονομίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος χαρακτήρισε επίσης την πρόταση της Αθήνας καλή βάση για συζήτηση που χρήζει βέβαια βελτίωσης. Η χθεσινή ανακοίνωση του Μάρτιν Γιέγκερ «ήταν μεταξύ μας ηλίθια» έλεγε ανώτερος αξιωματούχος των Σοσιαλδημοκρατών που θέλει να μείνει ανώνυμος αναφερόμενος στην «σκαιά» απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου οικονομικών στην ίδια πρόταση. «Η Μέρκελ σφύριξε πίσω τον Σόιμπλε, που πρέπει τώρα να ακολουθήσει τη γραμμή της στο Eurogroup» πρόσθεσε.
   
Εις μάτην διαβεβαίωνε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, ότι «η θέση του κ.Σόιμπλε παραμένει η ίδια με τη χθεσινή». Οι δημοσιογράφοι ανέλυσαν στις ερωτήσεις τους καρέ προς καρέ την υπαναχώρησή του όπως και το γεγονός, ότι βρίσκεται σε άγρια κόντρα με τον κ.Γκάμπριελ. 
   
Οι προβλέψεις για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα ήταν διχασμένες στο Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος σε θέματα προϋπολογισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Linke (Αριστερά) Άξελ Τρόοστ προέβλεπε την επίτευξη συμβιβασμού με το επιχείρημα, ότι η Γερμανία δεν θέλει να ρισκάρει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επειδή αυτό θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο και το ευρώ. Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών σε θέματα οικονομικής και ευρωπαϊκής πολιτικής Γιόαχιμ Πος, αντίθετα, πόνταρε σε αποτυχία. «Οι διαφορές παραμένουν μεγάλες, η λύση θα έρθει μάλλον την επόμενη εβδομάδα σε έκτακτη σύνοδο κορυφής» είπε. 
   
Τέτοια λύση δεν απέκλεισε ούτε η κ.Βιρτζ, πρόσθεσε όμως: «Θα περιμένουμε πρώτα το αποτέλεσμα του Eurogroup, προτού αποφασίσουμε για νέες συναντήσεις».
  
Βερολίνο, Ανταπόκριση Χειλάς Νίκοςtovima