Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Ανησυχεί για την πορεία του χρέους το ΓΛΚ

Έντονο προβληματισμό για την αυξητική πορεία του δημοσίου χρέους εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, λέγοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το 2014 το δημόσιο χρέος έκλεισε στο 185% του ΑΕΠ, δηλαδή σε μη βιώσιμα επίπεδα, ενώ ήδη μέσα στο 2015 ακολουθεί έντονα αυξητική πορεία.

Σε ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους επικαλέστηκε τα συμπεράσματα μελέτης...
του Ινστιτούτου Levy που προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να φτάσει μέχρι και το 205% του ΑΕΠ μέσα στο 2015. Στα καυτά ερωτήματα των δημοσιογράφων αν υιοθετεί το ΓΛΚ μία τέτοια εκτίμηση ο κ. Μάρδας διευκρίνισε ότι πρέπει να παρακολουθούμε τα συμπεράσματα και τις μελέτες όλων των Ινστιτούτων και «θα ελέγχουμε αν έχουν βάση αυτά τα στοιχεία. Αυτό θα κάνουμε και στην περίπτωση της μελέτης του Ινστιτούτου Levy». Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί αυτήν την πρόβλεψη και δεν θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές με αυτά τα στοιχεία.

Εξάλλου ο κ. Μάρδας ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστούν οι όροι του συμβολαίου που έχει υπογράψει το Δημόσιο για τα διάφορα κτήρια που ενοικιάζει για να εντοπιστεί εάν υπάρχουν όροι που προβλέπουν ότι το Δημόσιο θα πρέπει να εξακολουθεί να πληρώνει ενοίκιο ακόμη και όταν σπάσει το συμβόλαιο και μέχρι ο ιδιοκτήτης να βρει νέο ενοικιαστή. Επίσης ανέφερε ότι θα εξεταστούν οι αμοιβές στο δημόσιο καθώς υπάρχουν 20 διαφορετικά μισθολόγια στο Δημόσιο και θα πρέπει να εντοπιστούν και να διορθωθούν οι όποιες στρεβλώσεις.

Από capital