Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Bild: Μήπως οι Έλληνες πραγματικά δικαιούνται αποζημίωση;

H γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε την Τρίτη άρθρο, με το οποίο αμφισβητεί τη συμφωνία του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου με τον καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάουερ το 1960, βάσει της οποίας το Βερολίνο υποστηρίζει ότι έχει κλείσει νομικά το θέμα των αποζημιώσεων στην Ελλάδα.

Στο κείμενο της Bild που φέρει τίτλο «Μήπως οι Έλληνες πραγματικά δικαιούνται αποζημίωση;», ο συντάκτης αναφέρεται εκτενώς στην αξίωση...
της ελληνικής κυβέρνησης να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κάνει λόγο για «ηθική ευθύνη».

Για τις ανάγκες της ιστορικής μνήμης, η εφημερίδα ανασύρει από το παρελθόν τη συνθήκη που υπέγραψαν το 1960 ο τότε καγκελάριος Αντενάουερ με το βασιλιά Κωνσταντίνο, σύμφωνα με την οποία έκλεινε το θέμα. Ωστόσο στις επανορθώσεις δεν συμπεριλήφθηκε το αναγκαστικό δάνειο στο οποίο προχώρησε η Ελλάδα το 1942 προς χάριν των ναζί και είχε ύψος 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων ή σε σημερινές τιμές 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτή την οπτική απορρέει η απαίτηση της Ελλάδας και επομένως, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος της Bild, η συμφωνία Αντενάουερ-Κωνσταντίνου δεν έκλεισε οριστικά το θέμα.

Από tvxs