Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Αξιωματούχος ΕΕ: Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί νέο δάνειο άνω των €30 δισ.

Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, αναφέρει κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, όπως μεταδίδει το MEGA.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο εν λόγω αξιωματούχος, οι πιστωτές συζητούσαν την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης πριν ακόμη διεξαχθούν εκλογές. Υπήρχε "συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των πιστωτών, από τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι...
η Ελλάδα θα μπορούσε χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αξιωματούχος δηλώνει πως είναι πιθανό ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Παράλληλα, τονίζει ότι η συμφωνία του Eurogroup μπορεί να αλλάξει, ενώ κάνει λόγο για πολλούς στο Eurogroup που δεν πείσθηκαν από τις δεσμεύσεις της Αθήνας.

Τέλος, αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει πως μέσα στο επόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών δεν θα υπάρξουν συζητήσεις περί ελάφρυνσης.

Από capital

FAZ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 20 δισ. ευρώ τον Ιούλιο
Η ελληνική κυβέρνηση θα απαιτήσει επιπλέον δάνεια αξίας 20 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα FAZ επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ.

Όπως αναφέρει το ΜΝΙ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανανέωση τις απαιτήσεις του για ελάφρυνση του χρέους την Τετάρτη, μόλις μία ημέρα μετά από την έγκριση της επιστολής του με τις μεταρρυθμίσεις από το Eurogroup, στην οποία επιστολή, δεν γινόταν αναφορά για ελάφρυνση του χρέους.

Ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απέρριψε το αίτημα του Γ. Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντάς το «άστοχο και μη κατανοητό».

Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος από το SPD, το σοσιαλιστικό κόμμα που είναι πιο φιλικά διακείμενο προς την Ελλάδα, δήλωσε στο Spiegel Online χθες ότι ένα τρίτο πακέτο βοήθειας αξίας πολύ υψηλότερης των 10 δισ. ευρώ, θα ήταν σύντομα απαραίτητο εάν η Ελλάδα παρέμενε μέλος της ευρωζώνης.

Από capital

Φλαμπουράρης: Θα ζητήσουμε παράταση αν δεν συγκεντρώσουμε τη δόση του ΔΝ 
Της Δήμητρας Καδδά

Παράταση δύο μηνών για την αποπληρωμή μέρους της δόσης του ΔΝΤ προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης. Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό “Mega” πρόσθεσε ότι "δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς".

Κύκλοι των δανειστών αναφερόμενοι στους κανονισμούς που διέπουν τα δάνεια του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι μια τέτοια κίνηση αποτελεί πιστωτικό γεγονός αν δεν υπάρχει σχετική προέγκριση κάτι που έχει συμβεί, προσθέτουν, σε πολύ λίγες περιπτώσεις παγκοσμίως.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2003 η Αργεντινή  κατάφερε να λάβει την άδεια από το ΔΝΤ να καθυστερήσει δόση 1 δισ. δολαρίων, μετά από διαπραγματεύσεις ενός έτους.

Άλλες πηγές επισημαίνουν ότι το αν θα αποτελεί ή όχι πιστωτικό γεγονός συνδέεται και με το πώς θα το κρίνουν οι οίκοι αξιολόγησης (rating agencies) ενώ εκτιμούν ότι πλέον σφίγγει ακόμα περισσότερο ο κλοιός για την Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της το οποίο παρέμεινε άλυτο κατά τις αποφάσεις της προηγούμενης δευτέρας στο Eurogroup.

Τι δήλωσε ο Φλαμπουράρης

"Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας αλλά νομίζουμε ότι άμεσα με τα μέτρα που θα ξεκινήσουμε θα υπάρξει ρευστότητα", ανέφερε χαρακτηριστικά το πρωί ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ μετά και την χθεσινή δήλωση του Γ. Βαρουφάκη ότι "θα έχουμε πρόβλημα είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ τώρα και της ΕΚΤ τον Ιούλιο", ο υπουργός Επικρατείας είπε: "Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 και έχουμε μαζέψει 0,8 θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών".

Ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι "δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς".

Για τον ΦΠΑ ο κ. Φλαμπουράρης εξέφρασε την εκτίμησή του ότι δεν χρειάζεται να αυξηθεί ο ΦΠΑ, διότι, όπως επισήμανε η αύξησή του δεν φέρνει τα έσοδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα φέρει έσοδα και δεν θα δημιουργήσει χρηματοπιστωτικό πρόβλημα. "Δεν μπορεί να πουν όχι οι θεσμοί", υποστήριξε και διευκρίνισε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν όπως είχαν αναγγελθεί με την προσθήκη μιας πρόβλεψης για μπόνους σε όσους "πληρώνουν σωστά μέχρι τώρα".

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι όλα τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση θα αρχίσουν να υλοποιούνται από σήμερα μέχρι και το τέλος του έτους που δοθεί η 13η σύνταξη.

"Παραγωγική ΚΟ με στήριξη, κριτική και απόρριψη"

Για την χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για "μια πάρα πολύ παραγωγική ΚΟ με στήριξη του email, με κριτική και με απόρριψη".

Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, 18 βουλευτές είτε τάχθηκαν εναντίον της συμφωνίας είτε εξέφρασαν εντονότατο προβληματισμό, ωστόσο τελικά 5 ψήφισαν κατά και 5 λευκό. Μεταξύ αυτών που ψήφισαν λευκό ήταν, όπως ανέφερε ο υπουργός, και ο Π. Λαφαζάνης, ενω με τη συμφωνία διαφώνησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Εκτίμησε ότι είναι λογικό σε ένα τέτοιο κείμενο που “δεν ήταν σαφές και δεν ήταν 100% στη γραμμή” που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν διαφωνίες.

Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή απάντησε ότι αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ωστόσο η δική του γνώμη, όπως είπε, είναι ότι πρέπει να έρθει στο Κοινοβούλιο, ενώ υποστήριξε ότι όσοι διαφώνησαν στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ ότι δεν είχαν και αρνητική ψήφο στη Βουλή ή "και να υπήρχαν θα ήταν 3-4".

Από capital