Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

«Μπλόφα των Γερμανών το Grexit» λέει ο mr Grexit!

Κατηγορηματικός είναι ο Βίλεμ  Μπέιτερ, ο επικεφαλής των οικονομολόγων του αμερικανικού τραπεζικού ομίλου Citigroup, στη συνέντευξη που έδωσε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Handelszeitung της Ελβετίας.
  
Αναφερόμενος στη συζήτηση περί δήθεν ετοιμότητας της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ αν οι Έλληνες ψηφίσουν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές σε δέκα μέρες, ο Μπέιτερ, ο οποίος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους οικονομολόγους της Γηραιός Ηπείρου, δεν μασάει τα λόγια του: «Νομίζω ότι είναι μπλόφα. Μια προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα», τονίζει ξερά.

Η δήλωσή του έχει ιδιαίτερη σημασία. Γιατί; Μα επειδή αυτή η ομάδα των οικονομολόγων της Citigroup, με αυτόν επικεφαλής, εφηύρε και κατέστησε παγκοσμίως γνωστό τον όρο... Grexit! Όταν, λοιπόν, ο... «μίστερ  Grexit» δηλώνει ότι σε αυτή τη φάση η εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι παρά μια μπλόφα της Μέρκελ για να βάλει τους Έλληνες να ξαναψηφίσουν τον Σαμαρά προκειμένου να...
μην αποβληθούν από την Ευρωζώνη, η δήλωση αυτή έχει πρόσθετη και βαρύνουσα πολιτική σημασία.

Ο 65χρονος καθηγητής Οικονομικών με αμερικανική και βρετανική υπηκοότητα, που έχει υπηρετήσει στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα της ΕΕ (την EBRD), στην Goldman Sachs και έχει διδάξει στο London School of Economics, στο Γέιλ, στο Πρίνστον κ.λπ., με τη συνέντευξή του αυτή ανάβει πολλές φωτιές στους Γερμανούς, ανατρέποντας την προπαγάνδα τους.

«Η γερμανική κυβέρνηση όφειλε να γνωρίζει ότι, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, θα παιχτεί η τύχη ολόκληρης της Ευρωζώνης», υπογραμμίζει. «Θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα τεράστιο χάος, αν έπρεπε η Ελλάδα να αφήσει την Ευρωζώνη!» προσθέτει, διευκρινίζοντας τις συνέπειες.

Ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ομίλου Citigroup δεν δείχνει να έχει αμφιβολίες για το πού θα οδηγήσει η συνέχιση της πορείας που έχει χαράξει το Βερολίνο για το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης. Δεν διστάζει, μάλιστα, να διακηρύξει ανοιχτά την άποψή του αυτή. «Δεν μπορεί η Ευρωζώνη να επιβιώσει πολιτικά, αν η Γερμανία συνεχίσει την ίδια μέχρι τώρα νομισματική και δημοσιονομική πολιτική!» σημειώνει χωρίς περιστροφές. «Σήμερα ανησυχώ για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ποτέ δεν πίστευα ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να καταρρεύσει επειδή μεγάλες χώρες (σ.σ: που ανήκουν σε αυτή) λένε ότι δεν μπορούν να ζήσουν μέσα σε αυτό τον νομισματικο-πολιτικό και φορολογικό ζουρλομανδύα!» προσθέτει.


Εφικτή η αναδιάρθρωση

Ο «Mr. Grexit» κάνει κι άλλη ζημιά στους Γερμανούς: «Είναι καθαρό ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο κι ότι η Αθήνα χρειάζεται σημαντική αναδιάρθρωσή του», δηλώνει με σαφήνεια, αποκλείοντας όμως ουσιαστικά την πιθανότητα εκδίωξης της χώρας μας από το ευρώ.

«Μετά την πολιτική απόφαση να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ και μετά το δόγμα για το κοινό νόμισμα του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σκεφτόμουν πραγματικά ότι δεν θα έπρεπε να ξαναπιάσω στο στόμα μου τόσο γρήγορα την έννοια του Grexit», επισημαίνει. Καταλήγει δε σε ένα συμπέρασμα που υποθέτουμε ότι είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικό για τη γερμανική κυβέρνηση: «Μια νέα ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αρνηθεί τις συμφωνίες που προέκυψαν από διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να θελήσει "κούρεμα" του χρέους πόση θυσία»!

Όταν ο επικεφαλής οικονομολόγος του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου του πλανήτη δηλώνει ευθαρσώς ότι, ναι, μπορεί η νέα ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει και να πετύχει «κούρεμα» του δημόσιου χρέους της χώρας μας, αντικειμενικά ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις του έναντι εκείνων της ΝΔ. Άλλο πράγμα να το λέει αυτό ο αρχηγός του, άλλο να τό πιστεύουν οι ψηφοφόροι του κι εντελώς διαφορετικό να το λέει αυτό ένα τραπεζικό μεγαλοστέλεχος που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την Ελλάδα ούτε κανένα συναισθηματικό δέσιμο με τον λαό της.

Ο Μπέιτερ κάνει και προβάλλει στη συνέντευξή του μια ακόμη διαπίστωση που επίσης αντικειμενικά καταρρακώνει την πολιτική που ακολούθησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου: «Η οικονομία της Ελλάδας έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο. Με τον τρέχοντα ρυθμό ανάκαμψης, θα χρειαστούν ακόμη δέκα χρόνια για να φτάσει η Ελλάδα το επίπεδο προ της κρίσης. Αυτό δεν μπορεί να "πουληθεί" πολιτικά», τονίζει. Όλες αυτές οι θέσεις όμως έχουν πολιτικές συνέπειες.
Πολιτική απόφαση για το χρέος

Επιμείναμε στην προβολή των απόψεων του επικεφαλής οικονομολόγου του τραπεζικού ομίλου της Citigroup, ενός ατόμου άγνωστου στο κοινό της Ελλάδας, όσο κι αν συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης, για έναν λόγο: θέλουμε να πείθουμε ότι δεν υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι που εμποδίζουν το «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, οπότε μόνο πολιτικά κίνητρα μπορεί να έχει ενδεχόμενη υλοποίηση εκ μέρους της Γερμανίας της απειλής της να εκδιώξει την Ελλάδα από το ευρώ, αν οι Έλληνες τολμήσουν να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μαζική κλίμακα, αναδεικνύοντάς τον πρώτο κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιανουάριου.

Πολιτική και μόνο πολιτική θα είναι η απόφαση περί «κουρέματος» ή μη του δημόσιου χρέους της χώρας μας. Καθώς, μάλιστα, το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στα χέρια ευρωπαϊκών μηχανισμών και οργάνων (EFSF, μηχανισμός στήριξης, δηλαδή της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ), χωρών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αρκεί μια πολιτική απόφαση για να διαγράφει ακόμη και όλο (!) το χρέος με ελάχιστες οικονομικές επιπτώσεις.

Όταν αυτό το παραδέχεται ακόμη κι ένα κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος σαν τον Βίλεμ Μπέιτερ είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς την αντίθετη άποψη. Γι’αυτό, άλλωστε, και ο Μπέιτερ χαρακτήρισε «μπλόφα» της Μέρκελ τα περί αποβολής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αν ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι, φυσικά, καθόλου τυχαίο ότι τελικά υποχρεώθηκε η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας να βγει και να δηλώσει ότι «ακολουθούσαμε πάντοτε μια πολιτική υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». Δεν έχει σημασία αν λέει αλήθεια ή ψέματα. Σημασία πολιτική έχει το ότι υποχρεώνεται να κάνει αυτή τη δήλωση είκοσι μέρες πριν από τις εκλογές που θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ετοιμάζονται για ΣΥΡΙΖΑ

Η ουσία είναι ότι οι Γερμανοί διαπίστωσαν πως η επιχείρηση τρομοκράτησης των Ελλήνων σε τέτοιο βαθμό ώστε να ψηφίσουν υπέρ του Σαμαρά απέτυχε παταγωδώς. Με πρώτους τους πάντα πιο καιροσκόπους σοσιαλδημοκράτες που συγκυβερνούν και στη Γερμανία με τη Δεξιά ως «τσόντα» της  Μέρκελ, στο Βερολίνο αλλάζουν γραμμή - τουλάχιστον επιφανειακά. Παρατούν στη μοίρα του το «ψόφιο άλογο» της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και προετοιμάζονται να υποδεχτούν, όχι φυσικά με ενθουσιασμό, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πιέσουν όσο μπορούν για να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερες παραχωρήσεις και υποχωρήσεις. Από τη στάση του Αλέξη Τσίπρα θα κριθεί πόσες υποχωρήσεις θα χρειαστεί να κάνουν στην πράξη. Πάντως τα παραμύθια περί εκδίωξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν τα πιστεύουν πλέον ούτε τα παιδάκια.Μέσω της Ευρωζώνης καθυποτάσσει οικονομικά η Γερμανία όλες τις χώρες που εντάσσονται σε αυτή• σιγά μην αρχίσει να... διώχνει κράτη! Γιατί; Για να απαλλαγούν από τα... γερμανικά οικονομικά δεσμά; Δεν τρελάθηκαν οι Γερμανοί.Απλώς να φοβίσουν τους ασήμαντους ηγετίσκους των μικρών χωρών της ΕΕ θέλουν!
Η Ευρώπη ελπίζει

Ολόκληρη η Ευρώπη προσβλέπει με ελπίδα προς την Ελλάδα και τις εκλογές της. Περιμένει να δει τι μπορούν να κάνουν αυτοί οι Έλληνες αριστεροί• αν θα κάνουν κάτι ή αν θα αποδειχτούν μια φούσκα που θα σκορπίσει στο πρώτο γερμανικό φύσημα.
Και δεν είναι μόνο οι αριστεροί πάσης φύσεως και κατευθύνσεως που προσδοκούν μια αχτίδα ελπίδας. Η γαλλική Δεξιά, η αγγλική Δεξιά, η ιταλική Δεξιά προσβλέπουν επίσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να δουν αν θα μπορέσει να ξεκινήσει «πολιτικό αντάρτικο» κατά του Δ' Ράιχ.Όσο για τους πανάθλιους σοσιαλδημοκράτες, αυτοί είναι παραδομένοι «γερμανοτσολιάδες» σε όλη την Ευρώπη.

Θα λειτουργήσει, λοιπόν, ως καταλύτης για τη σύμπηξη αντιγερμανικού μετώπου σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα; Πριν καν μπει το καλοκαίρι πιθανόν να έχουν όλα κριθεί. Ίδωμεν...