Αναφορά του εισαγγελέα Εφετών, Ιωάννη Αγγελή, που είναι αρμόδιος στο Τμήμα Δικαστικής Συνδρομής, εμπλέκει τον ισχυρό άνδρα της Marfin, Ανδρέα Βγενόπουλο, σε υπόθεση δωροδοκίας Κύπριου κεντρικού τραπεζίτη. Το εισαγγελικό έγγραφο, σύμφωνα με πληροφορίες του directnews.gr, συντάχθηκε με αφορμή τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας εισαγγελικός λειτουργός στα πλαίσια της EUROJUST, μετά από σχετικό αίτημα των Κυπριακών Δικαστικών Αρχών.
Σ’ αυτό, ο κ. Αγγελής αναφέρει μεταξύ των άλλων, ότι από την ανταλλαγή των στοιχείων προέκυψε...
Σ’ αυτό, ο κ. Αγγελής αναφέρει μεταξύ των άλλων, ότι από την ανταλλαγή των στοιχείων προέκυψε...
η ανάγκη διεξαγωγής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα ή μη του αδικήματος της δωροδοκίας, το οποίο ενδεχομένως έχει τελεσθεί από τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τον εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα, προς τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, έτσι ώστε ο τελευταίος, με παράτυπες ενέργειες, να ωφελήσει την Marfin Fanancial Group (MFG).
Ειδικότερα, ο Χ. Χριστοδούλου στις 7 Ιουνίου 2006 με επιστολή του προς τον Ανδρέα Βγενόπουλο έδωσε την έγκριση για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της MFG στο μετοχικό κεφάλαιο της Λαϊκής Τράπεζας από 9,98% σε 19%, κατά παράβαση του Ν. «περί τραπεζικών εργασιών».
Από την έρευνα, ωστόσο, των Κυπριακών Αρχών προέκυψε ότι στις 17 Ιουνίου 2006 συστήθηκε η εταιρεία A.C.CHRISTODOULOU CONSULTANTS LTD με δραστηριότητα την παροχή επενδυτικών συμβουλών και μοναδική μέτοχο την κόρη του Χριστοδούλου, η οποία άρχισε να λειτουργεί την 1 Μαΐου 2007.
Στις 4 Μαΐου 2007 και αφού λίγες μέρες πριν είχε αποχωρήσει από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ο Χριστοδούλου δηλώθηκε διευθυντής της εταιρείας και στις 12 Ιουλίου 2007 άνοιξε λογαριασμό στην Marfin Egnatia Bank (MEB), στην Ελλάδα.
Στις 27 Ιουλίου 2007 η εταιρεία FOCUS MARITIME CORP του Μιχάλη Ζολώτα μετέφερε στη MEB και στο λογαριασμό της εταιρείας Χριστοδούλου 1 εκατ. ευρώ με τη αιτιολογία «παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών» για περίοδο 10 ετών και με προπληρωμή όλου του ποσού!
Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Αγγελής, το ποσό αυτό δεν αποδείχθηκε ότι αφορούσε συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ στις 18 Σεπτεμβρίου 2009, το 1 εκατ. ευρώ συν 60.000 που ήταν οι τόκοι μεταφέρθηκε σε λογαριασμό του γαμπρού του Χριστοδούλου στην Λαϊκή Τράπεζα με ψευδή δικαιολογία.
Ο Έλληνας εισαγγελέας επισημαίνει ακόμη ότι οι Κυπριακές Αρχές έχουν εντοπίσει και άλλες ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές από λογαριασμούς της εταιρείας FOCUS προς διάφορα νομικά και φυσικά πρόσωπα που δημιουργούν υπόνοιες διάπραξης κακουργηματικών αδικημάτων και στην Ελλάδα. (Σημειώνεται ότι μέχρι το 2011 η Marfin Egnatia Bank [Marfin - Λαϊκή] υπαγόταν στις Ελληνικές Ελεγκτικές Αρχές και συνεπώς τα τυχόν αδικήματα που διαπράχθηκαν αφορούν το Ελληνικό Δίκαιο).
Την αναφορά του ο κ. Αγγελής, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την έχει διαβιβάσει από τον περασμένο Οκτώβριο τόσο προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, όσο και προς τον επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή.
Ευλόγως λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: Ποια είναι σήμερα η τύχη αυτής της αναφοράς του κ. Αγγελή; Ζητήθηκε η περαιτέρω δικαστική διερεύνηση των στοιχείων τα οποία διαλαμβάνει ή… ξεχάστηκε σε κάποιο συρτάρι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου;
Διαψεύδει ο Βγενόπουλος
Από την άλλη πλευρά, ο Ανδρέας Βγενόπουλος, με δηλώσεις του σε κυπριακές εφημερίδες που είχαν αναφερθεί στις σχέσεις του με τον Ζολώτα, έχει διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση του με την υπόθεση, υποστηρίζοντας πως δεν γνωρίζει τον εν λόγω εφοπλιστή και ότι δέχεται λάσπη, επειδή «ορισμένοι άνθρωποι στην Κύπρο έχουν καταλύσει την έννοια του κράτους δικαίου».
Επίσης, με αναφορά του προς τον εισαγγελέα, Ιωάννη Αγγελή, τον Οκτώβριο 2014 ο Α. Βγενόπουλος υποστηρίζει ότι οι Κυπριακές Αρχές παραβιάζουν προκλητικά την υποχρέωση δικαστικής συνδρομής που έχουν αναλάβει έναντι της Ελλάδας, με προφανή στόχο να υποθάλψουν όσους συκοφαντούν τη MIG και τους Έλληνες πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας.
Από directNEWS
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου