Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Όλο και μικρότερο το "καλάθι" του ΕΟΠΥΥ

Χρονιά «λιτότητας» αναμένεται να είναι και η φετινή για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος για ακόμη μια φορά καλείται να ακολουθήσει σφικτή οικονομική πολιτική για να μην παρουσιάσει νέα ελλείμματα και να θέσει «αυστηρά» όρια στα διαθέσιμα κονδύλια προς τις επιχειρήσεις Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η κρατική επιχορήγηση που θα λάβει ο Οργανισμός για το 2015 θα είναι κατά 17% μειωμένη σε σύγκριση με πέρσι και θα φτάσει τα 526 εκατ. ευρώ από 633 εκατ. το 2014 και 1,108 δισ. το 2013. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο φετινό προϋπολογισμό, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ καθορίζονται στα 4,98 δισ. ευρώ έναντι 5,36 δισ. το 2014.

Αντίστοιχα ο συνολικός προϋπολογισμός του μεγαλύτερου...
ασφαλιστικού φορέα της χώρας διαμορφώθηκε τελικά στα  5,47 δισ. ευρώ. από 6,65 το περσινό έτος, μειωμένος κατά 1,2 δισ. ευρώ. Η μεγάλη αυτή διαφορά στα οικονομικά του Οργανισμού οφείλεται, όπως σημειώνει η διοίκησή του, στο γεγονός πως μειώθηκαν δραστικά τα λειτουργικά του έξοδα, δεδομένου πως τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και μαζί τους οι εννιά χιλιάδες γιατροί και υγειονομικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτά μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πλέον ανήκουν στις δομές του ΠΕΔΥ.

Η μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων δεν είναι «πρωτόγνωρη» για τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι περικοπές στα οικονομικά του άρχισαν πριν ακόμη δημιουργηθεί. Ο αρχικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2012, τη χρονιά δηλαδή που ξεκίνησε τη λειτουργία του, μετά και τις τροποποιήσεις ήταν 5,9 δισ. ευρώ, όταν το 2011 τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτόν είχαν διαθέσιμα  6,77 δισ. (μείωση 13%). Η κρατική επιχορήγηση του 2013 είχε περιοριστεί στα 800 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ ή 20% σε σχέση με τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ το 2012.

Ο ΕΟΠΥΥ θα ακολουθήσει και φέτος τη λογική των «κλειστών» προϋπολογισμών, το οποίο σημαίνει πως αν οι δαπάνες Υγείας ξεπεράσουν το όριο που έχει θέσει ο Οργανισμός, τότε τη διαφορά θα καλύψουν οι ιδιώτες πάροχοι.

Τα διαθέσιμα κονδύλια συνεχίζουν όμως να μην επαρκούν. Η φαρμακευτική δαπάνη έχει οριστεί ξανά, όπως και πέρσι, στα 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων, ποσό που συναντά τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Ομοίως ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να διαθέσει και φέτος για διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του 328 εκατ. ευρώ, όσα και το 2014, παρά το γεγονός πως τα χρήματα αυτά είχαν εξαντληθεί ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τέλος για τις ιδιωτικές κλινικές για φέτος προβλέπονται 235 εκατ. ευρώ, για τις ψυχιατρικές κλινικές 45 εκατ. ευρώ, ενώ για τους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ 110 εκατ. ευρώ.

Βίκυ Κουρλιμπίνη από capital