Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Το «πάση θυσία» είναι παράδοση

H θεωρία του Grexit, με την οποία Σόιμπλε, Σαμαράς και λιγότερο εσχάτως ο Βενιζέλος προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους Ελληνες πολίτες, δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα. Οχι μόνο από τους συνήθεις εχθρούς της λιτότητας, όπως είναι η ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά από πολιτικούς και οικονομολόγους υπεράνω υποψίας. Ο Βίλεμ Μπούιτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, ο οποίος έχει επινοήσει τον όρο Grexit, σε συνέντευξή του σε ελβετική εφημερίδα ρωτήθηκε για την επιμονή...
του Βερολίνου να διακινεί τη συγκεκριμένη θεωρία, αλλά και για την άποψη ότι σήμερα η ευρωζώνη είναι καλά προστατευμένη από τους κινδύνους. Απάντησε ως εξής: «Νομίζω ότι αυτό είναι μια μπλόφα. Είναι μια προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη επαρκώς κεφαλαιοποιηθεί και συνεπώς υπάρχει ακόμη κίνδυνος για ένα είδος μετάδοσης της μόλυνσης… Οι αγορές (σ.σ. στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας) θα άρχιζαν να ρωτούν ποια χώρα θα ήταν η επόμενη υποψήφια για αποχώρηση». Για τους Σαμαρά, Βενιζέλο οι γερμανικές ελίτ μπορούν και επιτρέπεται να κάνουν εκβιασμούς και μπλόφες, όχι όμως και οι αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδας.

Μας κουνούσαν επιτιμητικά το δάχτυλο και μας έλεγαν ότι η πολιτική του εκβιασμού και η τακτική της μπλόφας δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και είναι εκτός του πλαισίου λειτουργίας μιας συλλογικότητας, όπως είναι η ευρωζώνη. Ετσι ψοφοδεώς πορεύτηκαν επί τόσα χρόνια και αυτοί και η κυβέρνηση Παπανδρέου και οδήγησαν τη χώρα σε μια ασφυκτική κατάσταση. Λέει όμως και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον ο κ. Μπούιτερ, ο οποίος -επαναλαμβάνουμε- δεν ανήκει στην αντικαπιταλιστική Αριστερά ούτε καν στη ρεφορμιστική, νεοκεϊνσιανιστής είναι ο άνθρωπος: «Αν η Γερμανία συνεχίσει να επιμένει στη διατήρηση της υπάρχουσας νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής στην ευρωζώνη, η ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά…

Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάκαμψης θα χρειαστούν άλλα δέκα χρόνια έως ότου η Ελλάδα φτάσει στο επίπεδο πριν από την κρίση». Αν οι εκδοχές αυτές, τις οποίες προσυπογράφουν σήμερα πολλοί και από τον χώρο της πολιτικής και από τον χώρο της οικονομικής επιστήμης, πλαισιώσουν το ερώτημα των δημοσκόπων «στο ευρώ πάση θυσία;», πολύ αμφιβάλλω ότι θα προκύψουν ποσοστά της τάξεως του 75%. Το «πάση θυσία» παραπέμπει σε λογικές εθελοντικής αιχμαλωσίας.

Ανάγωγα

Διέπραξε ατόπημα ο συνάδελφος Κώστας Αρβανίτης. Δεν αποκαλείς όπως αποκάλεσε τον πρωθυπουργό. Οφείλει να επανορθώσει. Ωστόσο, η πρώην συνάδελφος Μαρία Σπυράκη, που ζήτησε την αποπομπή του, πρέπει να είναι πιο προσεκτική. Το κόμμα που υπηρετεί έχει υποπέσει σε βαρύτατα ολισθήματα. Να θυμίσουμε τα πιο πρόσφατα και τα πιο κραυγαλέα. Ο Αντ. Σαμαράς είπε από το βήμα της Βουλής στον Αλέξη Τσίπρα ότι κάνει «παρεΐτσα με τρομοκράτες» και ουδείς από την κυβέρνηση αντέδρασε. Η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη έκανε λόγο σε γραπτή ανακοίνωσή της για «τις ένοπλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ» και ουδείς από το κόμμα της ενοχλήθηκε. Θα πει κάποιος: Συμψηφισμός; Οχι βεβαίως. Επαναλαμβάνουμε, ο Κώστας Αρβανίτης έκανε λάθος. Αλλά και η επιλεκτική ευαισθησία είναι πρόκληση.

Από efsyn