Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τα ομόλογα

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε τη Δευτέρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, πώς σκοπεύει να καλύψει τα ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο, εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια.

Η πρώτη αντίδραση ήταν από το υπουργείο οικονομικών, το οποίο με εκτενή ανακοίνωσή του περιέγραφε τις δυσκολίες...
ενός τέτοιου εγχειρήματος, υπενθυμίζοντας δύο περιορισμούς αναφορικά με την έκδοση εντόκων γραμματίων,, πρώτον πως το ελληνικό Δημόσιο σε συνεννόηση με τους δανειστές του έχει τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού το πολύ έως 15 δισ. ευρώ και πως το ποσό αυτό «έχει ήδη καλυφθεί πλήρως από το Δεκέμβριο».Δεύτερον, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονονομικών, θα πρέπει να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι δανειστές του ελληνικού Δημοσίου που θα επιθυμούν να αγοράσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με σφοδρότητα, στο γεγονός ότι η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες παρεμβάσεις και πολιτική απρέπεια.

«Φαίνεται ότι οι συντάκτες της ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών είναι οι ίδιοι που συνέταξαν και το e-mail Χαρδούβελη. Για αυτό και δεν μπορούν να αντιληφθούν τη δυναμική της πραγματικής διαπραγμάτευσης μέσα από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας.»

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Αναγνώστου ο οποίος δήλωσε ότι η ενόχληση σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οφείλεται στο ότι «γκρέμισε άλλον ένα ψέμα», στοχοποιώντας τον Αλ. Τσίπρα.

«Το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοιο που ενώ γνωρίζει ότι όσα ισχυρίζεται απλά δεν γίνονται, επιμένει να τα εξαγγέλλει» είπε.

Το υπουργείο Οικονομικών επανήλθε με δεύτερη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι Γκίκας Χαρδούβελης δεν επιθυμεί να εμπλακεί στον προεκλογικό σχεδιασμό των κομμάτων και λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον

«Ο κ. Χαρδούβελης λειτουργεί από την πρώτη ημέρα της θητείας του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αυτό ισχύει και κατά τη προεκλογική περίοδο. Δεν επέλεξε ούτε να εξωραϊσει καταστάσεις, ούτε να χαϊδέψει αυτιά. Δεν εμπλέκεται, ούτε επιθυμεί να εμπλακεί στον προεκλογικό σχεδιασμό των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Από το Ποντίκι