Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Προς κυβέρνηση συνεργασίας με Καμμένο ο ΣΥΡΙΖΑ - Το απόγευμα ορκίζεται ο Τσίπρας

Προς κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛΛ και τον Πάνο Καμμένο φαίνεται ότι οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χάνει οριακά την αυτοδυναμία καταλαμβάνοντας στο κοινοβούλιο 149 έδρες. Η συνεργασία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας (10.30 π.μ) στη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛΛ στην Κουμουνδούρου, ενώ αν όλα κυλήσουν κατ' ευχήν, το απόγευμα είναι πιθανή η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού.

Στο μεταξύ  συναντήσεις, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μετά τα μεσάνυχτα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ανοιχτός στη συνεργασία ή παροχή στήριξης, αλλά όχι με εταίρο του κυβερνητικού σχήματος τον Καμμένο, και...
από τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στους Θεοδωράκη και Κουτσούμπα την επιθυμία να τους συναντήσει μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ορκωμοσία του πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει το απόγευμα και της νέας κυβέρνησης την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί.

Όσον αφορά τη διάρθρωση της νέας κυβέρνησης με ενδιαφέρον αναμένεται ο αριθμός των υπουργείων που θα ανακοινωθούν και βέβαια η στελέχωσή της που αναμένεται να περιλαμβάνει και τον Πάνο Καμμένο, εκτός από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαζόμενους που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτιά του. Όσον αφορά τα κομβικό υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει έντονη φημολογία ότι αναλαμβάνει ο Γιάννης Βαρουφάκης καθώς, ο Γιάννης Δραγασάκης ακούγεται πως προορίζεται για αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ έως δύο χαρτοφυλάκια αναμένεται να δοθούν σε «Λαφαζανικούς», με το υπουργείο Εργασίας να θεωρείται ότι είναι ένα από αυτά.

Μαρία Μητσοπούλου από το Ποντίκι