Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Γ. Πανούσης: Καταργούνται οι φυλακές τύπου Γ

Πρέπει να συμφιλιώσουμε την αστυνομία με τον πολίτη δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, επισημαίνοντας ότι το πρώτο μέλημα του θα είναι η καθημερινότητα.

Μιλώντας στο "Mega" τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αφοπλισμού των αστυνομικών αλλά όπως είπε το θέμα είναι ο αστυνόμος να γνωρίζει πότε...
βγάζει το όπλο του και που το στρέφει.

"Η εκπαίδευση, η κοινωνική αντίληψη του αστυνόμου θα πρέπει να είναι όχι ότι είναι ένας άοπλος πολίτης αλλά ότι εκφράζει το κράτος, κυρίως τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, την προσωπική και κοινωνική ασφάλεια και όχι μόνο τη δημόσια".

Επισήμανε ωστόσο ότι δεν μπορεί στις πορείες να υπάρχουν 1000 διαδηλωτές και 2000 αστυνομικοί. Για τις φυλακές τύπου Γ είπε ότι θα τις καταργήσει, ενώ αναφορικά με την αστυνομική παρουσία στα Εξάρχεια δήλωσε ότι πρόκειται για ειδικό θέμα, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρχουν στην Αθήνα περιοχές γκέτο με κλούβες ανα 100 μέτρα, γεγονός που δίνει την εντύπωση ότι όλοι οι κάτοικοι είναι επικίνδυνοι. Αν υπάρξουν πληροφορίςε ότι κάτι θα συμβεί στα Εξάρχεια προφανώς η αστυνομία θα παρέμβει είπε ωστόσο ο κ Πανούσης.

Το πρώτο βήμα που μετά από συζήτηση θα κάνει όπως είπε ο κ Πανούσης είναι να αφαιρέσει τα κάγκελα από τον άγνωστο στρατιώτη μπροστά στη βουλή, καθώς μία αριστερή κυβέρνηση δε μπορεί να φοβάται τον λαό. Ο υπουργός εκτίμησε επίσης ότι οι σχέσεις του με την αστυνομία είναι καλές καθώς υπήρξε και καθηγητής τους ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ινστιτούτου αντεγκληματικής πολιτικής και εθνικού συμβουλίου αστυνομευσης.

Νωρίτερα, ο νέος επικεφαλής του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, σημείωσε ότι «είναι άλλο η αστυνόμευση ενός κοινωνικού κινήματος και άλλο η αστυνόμευση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».
«Δεν έχει να κάνει με το να μην έχει όπλο ο αστυνομικός, αλλά πρέπει να έχει εκπαιδευτεί για να ξέρει τι θα το κάνει αυτό το όπλο», είπε σχετικά. Τέλος ο Αναπληρωτής Υπουργός, σημείωσε ότι πρόκειται για την προσωπική και επιστημονική του άποψη και όχι για κάποια απόφαση.

Από capital