Γερμανία και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξαιρούν μόνο την Ελλάδα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel “η ΕΚΤ θεωρεί ότι τα ελληνικά ομολόγα, που βρίσκονται κοντά στο επίπεδο “junk“ δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συζήτησε τα σχέδια αγοράς ομολόγων με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο σε...
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συζήτησε τα σχέδια αγοράς ομολόγων με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο σε...
καθιερωμένη τους συνάντηση. Συμφώνησαν ότι η Ελλάδα -μόνο αυτή- θα εξαιρεθεί.
Ο Ντράγκι για να ικανοποιήσει προφανώς τις γερμανικές εμμονές υποχωρεί και περιορίζει το ποσό που προορίζεται για τις αγορές ομολόγων από το 1 τρισεκατομμύριο το πολύ στα 750 διεσεκατομμύρια. Επίσης θα αγοράσει ομόλογα ανάλογα με το μερίδιο συμμετοχής της κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ για να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ωφεληθούν μονομερώς, είτε οι πιστώτριες χώρες, είτε οι δανειζόμενες.
Σύμφωνα πάντα με το Der Spiegel “για να αποδυναμώσουν την κατηγορία της κρατικής χρηματοδότησης, ο Μάριο Ντράγκι και οι συνεργάτες του θέτουν πλαφόν στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στο 20 με 25% του ωφελούμενου χρέους μιας χώρας”.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ίδια ώρα συνεχίζει…το βιολί του. Παίζοντας πάντα φάλτσα κι έχοντας οδηγήσει με την εμμονική τακτική του όλη την Ευρώπη σε απόγνωση ο Σόϊμπλε μας λέει ποιο είναι το “καλό μας” και επιμένει να δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι θέμα κουρέματος δεν τίθεται. Δεν ξεχνά να υπενθυμίσει ακόμη ότι και «η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει στην ίδια πορεία και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Όλα αυτά γίνονται προς το συμφέρον των Ελλήνων. Δεν το κάνουν για εμάς, αλλά για τους ίδιους», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters από τις Βρυξέλλες εξετάζεται τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα,από την Κομισιόν ουσιαστικά μέσω 6μηνης παράτασης του παρόντος προγράμματος.
Το Reuters αναφέρει ότι χωρίς ένα νέο πρόγραμμα, που θα προσφέρει φθηνό χρήμα στην Ελλάδα - την στιγμή που τα επιτόκια έχουν εκτοξευτεί στα ύψη - η ΕΚΤ δεν θα προσφέρει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
Δεν υπάρχουν πια τα κριτήρια για προληπτική πιστωτική γραμμή
Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν πως οι εκροές καταθέσεων θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με ρυθμό 60 εκατομμυρίων ευρώ ημερησίως.
Πηγές:DW, Der Spiegel, dpa, Handelsblatt,Reuters
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου