Tο χθεσινό μεγάλο ραντεβού του Ιβάν Σαββίδη με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Γιάννη Αλαφούζο τελείωσε με την κοινή τους απόφαση να μην κατεβούν στο επόμενο πρωτάθλημα με Γκιρτζίκη πρόεδρο της ΕΠΟ και τους σημερινούς ηγέτες της Διαιτησίας στις θέσεις τους να λύνουν και να δένουν ανενόχλητοι.
Είναι η βασικότερη προϋπόθεση που βάζουν για να ξεκινήσουν από τη νέα σεζόν τις γενικότερες αλλαγές που επιδιώκουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα από την πορεία...
των ανακρίσεων για την «εγκληματική οργάνωση» και τις άλλες δικαστικές εκκρεμότητες που υπάρχουν.
Είναι η βασικότερη προϋπόθεση που βάζουν για να ξεκινήσουν από τη νέα σεζόν τις γενικότερες αλλαγές που επιδιώκουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα από την πορεία...
των ανακρίσεων για την «εγκληματική οργάνωση» και τις άλλες δικαστικές εκκρεμότητες που υπάρχουν.
Η πρωτοβουλία εκδηλώθηκε από τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, βρήκε σύμφωνους τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού και το μεγάλο αφεντικό της ΑΕΚ, κι έχει να κάνει βέβαια και με τις κυβερνητικές αλλαγές που είναι φανερό ότι θα φέρουν οι βουλευτικές εκλογές της επόμενης Κυριακής.
Η πρώτη σκέψη του Σαββίδη από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ήταν να πάρει την ομάδα του και να αποχωρήσει από το φετινό κιόλας πρωτάθλημα, μετά το ματς στη Μυτιλήνη, όταν παραλίγο ο προπονητής Αγγελος Αναστασιάδης να φύγει στη μέση του παιχνιδιού κόντρα στην Καλλονή - ανεξάρτητα από το αν είχε δίκιο ή όχι. Ομως, γρήγορα κατάλαβε ότι μια τέτοια κίνηση θα στρεφόταν, στην τελική, εναντίον της ομάδας του, που θα έβγαινε νοκ άουτ από τις όποιες διεκδικήσεις της νωρίς νωρίς και θα εδραίωνε μακροπρόθεσμα -με αφορμή και τις τιμωρίες που θα έτρωγε ο ΠΑΟΚ- τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη.
Το κόστος μιας τέτοιας κίνησης κρίθηκε τελικά ανυπολόγιστο, αφού θα ήταν μεν σε θέση να διαλύσει προσωρινά το πρωτάθλημα, αλλά ο μεγάλος αντίπαλος θα έβρισκε την ευκαιρία να εδραιωθεί για πολλά χρόνια ακόμη, όταν θα καταλάγιαζαν οι πρώτες εντυπώσεις και θα είχε μείνει πίσω ένα τοπίο καταστροφής, το οποίο θα ενθουσίαζε μόνο κάποιους φανατικούς οπαδούς.
Τώρα, όμως, η συμμαχία δίπλα στον Μελισσανίδη, που επανέρχεται με την ΑΕΚ στην Α’ Εθνική, και τον Αλαφούζο, που διοικεί τη δεύτερη σε μέγεθος και όγκο οπαδών ποδοσφαιρική ομάδα που είναι ο Παναθηναϊκός, δημιουργεί ένα μέτωπο «τριών εναντίον ενός» που είναι αδύνατο να το αγνοήσει ο Μαρινάκης και το όλο σύστημα που εξουσιάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Κατάλαβαν και οι τρεις, δηλαδή, ότι δεν είχε ούτε νόημα ούτε πρακτικό αποτέλεσμα η μέχρι τώρα τακτική τους να στοχοποιούν τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και να τον καταγγέλλουν, με ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες που απλώς έδειχναν την αδυναμία τους να τον πολεμήσουν στα ίσια.
Αποτυχημένη αποδείχτηκε και η προσπάθεια να βάλουν στην καρέκλα του προέδρου της ΕΠΟ, μέσα από τις αρχαιρεσίες που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες, τον άτυπα «εκλεκτό» τους Βασίλη Γκαγκάτση. Ο πρώην πρόεδρος ήθελε και προσπάθησε να κονταροχτυπηθεί με τον υποψήφιο του σημερινού καθεστώτος στην Ομοσπονδία, τον Γκιρτζίκη, μα τελικά δεν μπόρεσε να βρει ούτε τις 8 τοπικές Ποδοσφαιρικές Ενώσεις που χρειάζονται για να τον προτείνουν και αποσύρθηκε.
Ο Σαββίδης, ο Αλαφούζος και ο Μελισσανίδης είχαν κουβεντιάσει αρκετές φορές το θέμα παλιότερα χωρίς να καταλήξουν σε κάποιο κοινό σχέδιο δράσης που θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα.
Ομως η απειλή τους φαίνεται ικανή να ταρακουνήσει από τα θεμέλια το εδραιωμένο εδώ και χρόνια ποδοσφαιρικό σύστημα εξουσίας, καθώς, όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, κανένα πρωτάθλημα δεν θα είναι σε θέση να ξεκινήσει χωρίς τις τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες ομάδες στην Ελλάδα.
Νίκος Ασημακόπουλος από efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου