Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Γέροντας Λεβέντης: ο Παϊσιος της πολιτικής

Έκπληξη και ένα μικρό σοκ σε αρκετούς προκάλεσε το ποσοστό που συγκέντρωσε η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη: 110.826 ψήφοι πανελλαδικά, ποσοστό …. αμέσως μετά το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Μάλιστα, στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στο κάστρο του Ευ. Βενιζέλου, ο Λεβέντης ξεπέρασε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνοντας 5,12% έναντι 4,09% του Βενιζέλου. Βέβαια, αυτό δεν δείχνει μόνο τη δημοτικότητα του Λεβέντη, αλλά κυρίως δείχνει...
το πόσο απεχθής είναι ο άλλος… 
Ψήφος του χαβαλέ; Ας μη βιαστούμε να ξεμπερδέψουμε με τον πιο βολικό χαρακτηρισμό. Ο Λεβέντης, εδώ και δεκαετίες, δεν κάνει χαβαλέ, αλλά πολιτική: με τους πολιτικούς και τα κόμματα ασχολείται, πολιτικές είναι οι θέσεις του, πολιτικά τα εργαλεία του και τα επιχειρήματά του. Την αηδία ενός συντηρητικού κόσμου απέναντι στους πολιτικούς και τα κόμματα εκφράζει ο Λεβέντης. Δεν απευθυνόταν στους απολίτικους, αλλά σε ανθρώπους με μια πρωτόγονη πολιτικοποίηση: όλοι ίδιοι είναι, όλοι είναι κλέφτες και λωποδύτες. Χωρίς όμως ακτιβίστικο χρώμα, π.χ., ο Λεβέντης δεν καλούσε τους οπαδούς του να βγουν στο δρόμο ούτε κραύγαζε «να καεί, να καεί, το μπορντέλο η Βουλή».

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η κεντρική θέση που τώρα κατέχουν οι «Προφητείες» του Βασίλη Λεβέντη. Μέσα στις εκατοντάδες ώρες των τηλεοπτικών (και απίστευτα πληκτικών) μονολόγων του, ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων έκανε χιλιάδες προβλέψεις για το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της χώρας και κάποιες απ’ αυτές επαληθεύτηκαν. Εξάλλου, έτσι επαληθεύτηκε και η Γεωργία Βασιλειάδου στην “Κυρά μας τη μαμμή”, όταν προέβλεπε το φύλο του εμβρύου.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η χρονική στιγμή κατά την οποία σημειώθηκε ο μικρός θρίαμβος του Λεβέντη. Επί δεκαετίες έπαιζε το ρόλο του μοναχικού βιβλικού προφήτη, με την ταμπέλα του «γραφικού» να τον ακολουθεί, αλλά μόνο εν έτει 2015 καταγράφεται ως μικρή αλλά όχι αμελητέα πολιτική δύναμη. Μήπως επαληθευέται η ρήση «ο επιμένων νικά»; Και άλλοι όμως επιμένουν, αλλά ούτε στον ύπνο τους δεν πιάνουν τέτοια ποσοστά. 
Η επιτυχία του Λεβέντη (όπως και του Γλέτσου) φανερώνει πιο πολλά για την κοινωνία παρά για τον ίδιο. Δείχνει ότι υπάρχει ένας σκοταδιστικός πυρήνας διασκορπισμένος στα περισσότερα καθεστωτικά κόμματα. Η κρίση έθρεψε αυτό τον πυρήνα, όπως φάνηκε και από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014: Μώραλης στον Πειραιά, Μπέος στον Βόλο, Ψινάκης στον Μαραθώνα… Η αναξιοπιστία, ο εξευτελισμός του παλιού δικομματισμού ανοίγει το δρόμο γι’ αυτή την ψήφο της πολιτικοποιημένης αφασίας.
  
«Μπορεί να είναι και ο Αλέξανδρος ο νεκρός του τάφου. Δεν αποκλείουμε τίποτα», είχε πει τον Νοέμβρο ο τότε υπουργός Πολιτισμού Κων. Τασούλας. Όταν ένας πολιτικός ξεστομίζει κανείς τέτοια βαριά κουβέντα και δεν πέφτει ο ουρανός να τον πλακώσει, γιατί να μη δούμε αύριο τον Λεβέντη στη Βουλή;

Όταν ο μοναχός Παϊσιος αγιοποιείται, γιατί να μην υπάρχουν ψηφοφόροι για τον προφήτη Λεβέντη;
Τουλάχιστον η ψήφος στον Γλέτσο έχει το ελαφρυντικό ότι είναι ένας δυναμικός δήμαρχος στη Στυλίδα: ξήλωσε τις μπάρες των διοδίων, βούτηξε να φτάσει το σταυρό την ημέρα των Θεοφανίων… Επιπλέον, ήταν και ζεν-πρεμιέ κάτι που μάλλον δεν ισχύει για τον Λεβέντη.

Κατευθυνόμενη ψήφος;
Τα ποσοστά του Λεβέντη γιγαντώθηκαν στα «προπύργια» των καραμανλικών. Ακόμα σε περιοχές που οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, οι δυσαρεστημένοι οπαδοί του Άρη ή του Ηρακλή  έχουν σημαντική επιρροή.  Ωστόσο…. δεν υπάρει μηχανισμός στην Ελλάδα με τόσο τεράστια δύναμη που να μπορεί να δώσει γρσαμμή σε δεκάδες χιλιάδες άτομα να ψηφίσουν κάτι  που μοιάζει απίθανο και αυτό να μην διαρρεύσει.   Ο Λεβέντης σπρώχτηκε πάντως ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες  από πολλαπλές κατευθύνσεις και το προφίλ του «σιδερώθηκε». Από τα μνημονιακά ΜΜΕ (Σκάι κλπ), από διάφορες ομάδες στο facebook και το διαδίκτυο , από τια εκατοντάδες ιστολόγια της παρα-δημοσιογραφίας.

Τέλος, ένα εξίσου ενδιαφέρον σημείο είναι ότι καμία δημοσκόπηση δεν προέβλεψε το ποσοστό του Λεβέντη. Η Ένωση Κεντρώων ήταν χαμένη μέσα στη σούπα των «Λοιπών». Επίσης και κανένας, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, πολιτικός αναλυτής-σχολιαστής δεν υποψιάστηκε ότι στη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης θα κατάπινε τον Ευάγγελο. Κάτω από το ραντάρ των γκάλοπ, δεν επωάζεται μόνο το αυγό του φιδιού, αλλά και το αβγό της συντηρητικής αφασίας.
Από mao