Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ο βάρβαρος «εναγκαλισμός» της CIA με τα βασανιστήρια

Η υιοθέτηση βασανιστηρίων στην ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία από τη CIA, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ήταν βάρβαρη και αναποτελεσματική και η Υπηρεσία επανειλημμένα είχε πει ψέματα για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής της, αναφέρει έκθεση-καταπέλτης της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής γερουσίας, μέρος της οποίας δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αφού εξέτασε 20 περιπτώσεις, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βασανιστήρια...
«συχνά είχαν ως αποτέλεσμα κατασκευασμένες πληροφορίες», είπε η Πρόεδρος της Νταϊάν Φέινσταϊν, «Στη διάρκεια των βάναυσων ανακρίσεων, η CIA συχνά δεν γνώριζε ότι οι πληροφορίες που αποσπούσε ήταν κατασκευασμένες».

Τα βασανιστήρια που έκανε η CIA πολλές φορές ήταν πιο ακραία από ότι τα παρουσίαζε στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας και την τότε κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, διαπιστώνεται στην έκθεση, αφού εφάρμοζε τεχνικές πιο βάρβαρες από αυτές που είχαν ήδη γίνει γνωστές, μέσω μιας δεκαετίας διαρροών και προσφυγών στα δικαστήρια, όπως οι εικονικές εκτελέσεις ή ο εικονικός πνιγμός (waterboarding). Τουλάχιστον 39 κρατούμενοι υπέστησαν βασανιστήριο που ποτέ δεν είχε εγκριθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις με ειδικά βασανιστήρια, απειλές θανάτου ή εκτέλεσης των παιδιών κaι των οικογενειών των κρατουμένων και «σεξουαλικών επιθέσεων» στις συζύγους τους. Επιπλέον τουλάχιστον 17 βασανίστηκαν, χωρίς έγκριση από το αρχηγείο της CIA.

Δυο ψυχίατροι, που είχαν αναλάβει εργολαβία την εκπόνηση αυτών των μεθόδων από την CIA, οι Τζέιμς Μίτσελ και Μπρους Γιέσεν, έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην υιοθέτηση του προγράμματος βασανιστηρίων το 2002 και η εταιρεία που ίδρυσαν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, μέχρι τη λήξη του συμβολαίου τους το 2009, εισέπραξε από την CIA 81 εκατομμύρια δολάρια.

Η έρευνα αυτή - τα αποτελέσματα της οποίας ως επί το πλείστον απορρίπτονται ως αβάσιμα από την CIA - διήρκεσε μια τετραετία, κόστισε 40 εκατομμύρια δολάρια, επιδείνωσε δραματικά της σχέσεις της Υπηρεσίας με την Γερουσία, αλλά και τις σχέσεις της γερουσίας με τον Λευκό Οίκο, που ήταν αντίθετος με την δημοσιοποίηση της. Επί 10 μήνες- με την υποστήριξη και του Μπαράκ Ομπάμα, η CIA πάλεψε με νύχια και με δόντια για να μην γίνουν γνωστά στην κοινή γνώμη μεγάλα κομμάτια της έρευνας, με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζον Μπρέναν να παραδέχεται μεν ότι υπήρξαν «ελλείψεις» και ότι έγιναν «λάθη», καθώς δεν ήταν προετοιμασμένοι καλά για την μαζικότητα των ανακρίσεων και των συλλήψεων, αλλά να υποστηρίζει ότι δική τους έρευνα έδειξε πως από τις ανακρίσεις προέκυψαν πληροφορίες που «απέτρεψαν τρομοκρατικές επιθέσεις και έσωσαν ζωές»

Τα σημεία-κλειδιά της έκθεσης

Μερικά από τα βασικά ευρήματα της έκθεσης της Επιτροπής της Γερουσίας, που στην ουσία «αθωώνουν» την πολιτική ηγεσία στην Ουάσιγκτον, είναι
  •  Η τακτική των βασανιστηρίων δεν ήταν αποτελεσματική στη συλλογή πληροφοριών ή στη συνεργασία των κρατουμένων.
  •  Η δικαιολογία της CIA για την χρήση τέτοιων τεχνικών βασιζόταν σε ανακριβείς ισχυρισμούς για την αποτελεσματικότητά τους. 
  •  Οι ανακρίσεις της CIA ήταν βάρβαρες και πολύ χειρότερες απ'ότι η Υπηρεσία έλεγε στην προϊστάμενη αρχή της.
  •  Οι συνθήκες κράτησης των κρατουμένων ήταν πιο σκληρές από ότι η CIA παραδεχόταν.
  •  Η CIA είχε δώσει πολλές φορές ανακριβείς πληροφορίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, παρεμποδίζοντας έτσι τη συγκρότηση του κατάλληλου νομικού πλαισίου.
  •  Η CIA παρεμπόδιζε ενεργά την επίβλεψη του Λευκού Οίκου στις δραστηριότητες της αυτές. 
  •  Η CIA συντόνιζε την διαρροή απόρρητων πληροφοριών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ αυτών ανακριβών πληροφοριών για την αποτελεσματικότητα του ανακριτικού της προγράμματος. 
  •  Η CIA περιθωριοποίησε και αγνόησε πολλές κριτικές, επικρίσεις και αντιρρήσεις που προέρχονταν από το εσωτερικό της, σχετικά με το πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης.
Ο Μπαράκ Ομπάμα απαγόρευσε τις πρακτικές αυτές όταν ανέλαβε την εξουσία, αλλά η αδυναμία του δικαστικού συστήματος να επιβάλει ποινές τους βασανιστές της Υπηρεσίας, είχε φέρει σε απόγνωση τους ακτιβιστές, που είχαν αποθέσεις τις ελπίδες τους πλέον στην δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης, προκειμένου να αναγνωριστεί επίσημα και να τιμωρηθεί η πρακτική του βασανισμού. Παρότι όμως η Επιτροπή δημοσιοποίησε εκατοντάδες σελίδες (περίπου 500) της έκθεσης, η μεγάλη πλειοψηφία των 6.000 σελίδων παραμένει απόρρητη. Στην έκθεση αναφέρονται και περισσότερες από 50 χώρες- μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνεργάστηκαν με τη CIA, είτε διευκολύνοντας την μεταφορά κρατουμένων είτε φιλοξενώντας στα εδάφη τους τις διαβόητες μυστικές φυλακές. 

Από efsyn