Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Εξελίξεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ: Προς οριστικό ξεκαθάρισμα οδηγούνται “προεδρικοί”-”παπανδρεϊκοί”

Ως "ξένο σώμα" θεωρεί πλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον Γιώργο Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που όλα δείχνουν ότι οι "παπανδρεϊκοί" έχουν βάλει μπρος τις μηχανές. Οι δηλώσεις Βενιζέλου και Χαριλάου Τρικούπη για τους "παπανδρεϊκούς" - οι "κινήσεις" των υποστηρικτών της πρότασης του πρώην Πρωθυπουργού. 

Οι πληροφορίες αλλά και οι εκτιμήσεις μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ καταδεικνύουν ότι πλέον η «συστέγαση»...
στο ίδιο κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου είναι «μη βιώσιμη».
    
Ειδικότερα, σε εκδήλωση υποστηρικτών του πρώην Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Πεταλωτής καταφέρθηκε εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου λέγοντας ότι “με ευθύνη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει κόμμα, δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ εδώ και ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις, από το ΠΑΣΟΚ στην Ελιά και από την Ελιά στη Δημοκρατική Παράταξη και σήμερα πάλι επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, για να δείχνουμε ότι υπάρχει ΠΑΣΟΚ, οι συγκολλήσεις προσώπων αντί να φέρνουν κόσμο καταδεικνύουν τη γύμνια ενός ΠΑΣΟΚ όπως το έχει καταντήσει η ηγεσία του”.
    
Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος σε περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, είπε ότι “Το μήνυμα της κοινωνίας είναι να υπάρξει ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι το μόνο κριτήριο για το αν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει σήμερα ΠΑΣΟΚ που να εκφράζει τον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο και αυτό πρέπει να το ξαναφτιάξουμε”. 
    
Παράλληλα, σε χαιρετισμό του στην ίδια εκδήλωση, ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης “φωτογράφισε” τη διάθεση πολλών γύρω από τον πρώην Πρωθυπουργό να χαράξει άμεσα το δικό του δρόμο στα πολιτικά πράγματα και ειδικότερα στο χώρο της κεντριοαριστεράς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει “να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που διακόπηκε βίαια”, με την “μεθοδευμένη ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου από εσωτερικούς και εξωτερικούς πολιτικούς παράγοντες”, για να σταματήσει ο “δεξιός εναγκαλισμός με το Σαμαρά”.
    
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΟΣΕΠ, όπου κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, είπε ότι «δεν υπάρχουν εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν εξωτερικά του ΠΑΣΟΚ με τα οποία δεν ασχολούμαστε».
    
Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή της δηλώσεις σε πρωινές εκπομπές των Μωραΐτη-Σαχινίδη, που καταγράφονται στην ομάδα των βουλευτών που παραμένουν “πιστοί” στο Γιώργο Παπανδρέου.
    
Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του έκανε λόγο για “τα ίδια πάντα δύο – τρία στελέχη που έχουν προφανώς κάνει την επιλογή τους και εκφράζουν μια πολύ συγκεκριμένη, αμετανόητη αντίληψη, επιδιώκουν να υπονομεύσουν, με αυτά που λένε κάθε λίγο και λιγάκι, τις προσπάθειες της χώρας και της παράταξης”, κατηγορώντας τους ότι “ασεβούν σε βάρος των συντρόφων και συναδέλφων τους στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως σε βάρος του ελληνικού λαού”, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι “το 2015 δεν είναι 2009-2010. Από την άλλη μεριά το 2009-2010 είναι πολύ κοντά και όλοι θυμούνται πρόσωπα και καταστάσεις”.
    
Την ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Φίλιππου Σαχινίδη στο ΣΚΑΪ και του Θάνου Μωραΐτη στον ΑΝΤ1, με τον πρώτο να κινείται στη “γραμμή” Παπανδρέου και να ζητά να γίνουν παραχωρήσεις και από τον κ. Σαμαρά και από τον κ. Τσίπρα να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, να συγκροτηθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού που να χαράξει τον οδικό χάρτη της χώρας για το επόμενο διάστημα, καλώντας τους να βάλουν πάνω από όλα τον θεσμικό τους ρόλο και το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό, όπως έκανε ο κ. Παπανδρέου από τον Ιούνιο του 2011.
Από την άλλη, ο Θάνος Μωραΐτης επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κάνοντας λόγο για «τυχοδιωκτικά μυαλά που με την απόφαση τους να επισπεύσουν την προεδρική εκλογή πήραν την απόφαση να δραπετεύσουν έχοντας στο μυαλό τους μια αριστερή παρένθεση», ενώ τους κατηγόρησε ότι “παίζουν τη χώρα στα ζάρια” και ζήτησε να γίνει άμεσα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει η ηγεσία του.
   
Από 7imeres