Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Σόιμπλε: «Υπό όρους η στήριξη της Αθήνας»

Οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν για τη γραμμή πίστωσης για την Ελλάδα, τις επόμενες ημέρες. Αυτό επιβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τοποθετώντας τη σχετική συζήτηση για τις αρχές Δεκεμβρίου (στο Eurogroup των Βρυξελλών, που θα γίνει στις 8 του μηνός).

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, προς το παρόν, η τρόικα και η Αθήνα πρέπει να αποφασίσουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι όροι για την καταβολή της τελευταίας δόσης του τρέχοντος προγράμματος «και μετά θα δούμε τι είναι απαραίτητο...
να γίνει την επόμενη χρονιά, όταν θα εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε πως η Ελλάδα «είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι υποθέταμε ότι θα είναι πριν από δύο χρόνια, αλλά χρειάζεται υποστήριξη στις αγορές - έτσι η κατεύθυνση είναι προς μία προληπτική πιστωτική γραμμή, η οποία θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους». 

Αξίζει να σημειωθεί πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν σχολίασε το δημοσίευμα το Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα με αυστηρότερους όρους και ελέγχους μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και γίνονται σε διάφορα επίπεδα. Θα ολοκληρωθούν εγκαίρως... χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», δήλωσαν από την πλευρά τους στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που επέλεξαν να μιλήσουν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Από efsyn