Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

«Η ΕΚΤ κρύβει τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ερώτημα που έθεσε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων πολιτικών κομμάτων, δεν έλαβε απάντηση καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης της Ε.Ε., επικαλέστηκε την «εμπιστευτικότητα» των στοιχείων του ελέγχου των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, όσον αφορά τα δάνεια που έδιναν σε πολιτικά κόμματα.

Ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, έθετε...
το θέμα των κόκκινων δανείων πολιτικών κομμάτων, στο πλαίσιο της Συνολικής Αξιολόγησης (Asset Quality Review & Stress-Tests) των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ, υπενθυμίζοντας στον Πρόεδρο της ΕΚΤ ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ ο ελληνικός λαός έχει χρεωθεί 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Στη συνέχεια της ερώτησης του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε από τον κεντρικό τραπεζίτη να τον ενημερώσει σχετικά με τον τρόπο που «εξετάστηκαν στα stress-tests και στην Αξιολόγηση του Ενεργητικού τα δάνεια που έχουν λάβει τα κόμματα της ελληνικής κυβέρνησης», καθώς επίσης, «ποιο είναι το ύψος αυτών των δανείων και πόσες οι επισφάλειες που έχουν εγγράψει οι τράπεζες, με δεδομένη τη μείωση της αξίας της ενεχυριαζόμενης κρατικής επιχορήγησης».

«Στην απάντησή του ο Μάριο Ντράγκι, κρύβεται πίσω από την 'εμπιστευτικότητα' των στοιχείων, αρνούμενος να δώσει στη δημοσιότητα το ύψος του 'φεσιού' που έχουν φορέσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις ελληνικές τράπεζες, δηλώνοντας ότι 'για λόγους εμπιστευτικότητας, η ΕΚΤ δεν είναι σε θέση να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα στοιχεία των ισολογισμών των επιμέρους τραπεζών', σημειώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Στο ερώτημα πως εξετάστηκαν τα εν λόγω δάνεια κατά τις διαδικασίες ελέγχων της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι «τα τραπεζικά δάνεια προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα αντιμετωπίστηκαν κατά τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με την απαραίτητη διεξοδικότητα, όπως και όλα τα άλλα χρηματοδοτικά ανοίγματα που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης».

Τέλος, στο ερώτημα του Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την αξιολόγηση των «διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου των ελληνικών τραπεζών», ο Πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε ότι «η ΕΚΤ εκπονεί επί του παρόντος το Πρόγραμμα Εποπτικής Εξέτασης για το επόμενο έτος. Σε αυτό αναμένεται να συμπεριληφθεί, ως βασικό στοιχείο, ανάλυση όλων των σημαντικών κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένες οι τράπεζες καθώς και ανάλυση της επάρκειας των πλαισίων διαχείρισης κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών εσωτερικής επιθεώρησης, των εποπτευόμενων τραπεζών».

Από  efsyn