Για τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ενημέρωσε βουλευτές και στελέχη της ΔΗΜΑΡ χθες ο Φώτης Κουβέλης, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής από κοινού με την ΚΟ του κόμματος στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέλυσε μεταξύ άλλων τη θέση του για τις συμμαχίες και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να συνεργαστούν τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Για τις εκλογικές συνεργασίες τοποθετήθηκαν στην συνέχεια όσοι ζήτησαν...
Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέλυσε μεταξύ άλλων τη θέση του για τις συμμαχίες και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να συνεργαστούν τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Για τις εκλογικές συνεργασίες τοποθετήθηκαν στην συνέχεια όσοι ζήτησαν...
τον λόγο, χωρίς πάντως να ληφθεί καμία απόφαση, πράγμα που αναμένεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση των τριών ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνεδρίαση κατόπιν τούτων υπήρξε πολύωρη, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται έως και μετά τα μεσάνυχτα παρά το γεγονός ότι είχε ξεκινήσει από τις έξι το απόγευμα, ενώ από αυτήν απουσίαζε ο βουλευτής του κόμματος Θωμάς Ψύρρας που είχε υπογράψει το ‘κείμενο των οκτώ’, υπέρ της συναινετικής λύσης στο αδιέξοδο που πάει να δημιουργηθεί με την προεδρική εκλογή. Από την πρώτη του τοποθέτηση κιόλας, ο Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε αβάσιμα τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για διάλυση του κόμματος, ενώ σε μεταμεσονύκτια ανακοίνωσή της η Αγίου Κωνσταντίνου, διαβεβαίωνε πως τα παριστάμενα μέλη των δύο οργάνων αποφάσισαν ομόφωνα ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσουν την πρόταση προεδρικής εκλογής που έφερε η κυβέρνηση (σ.σ. θα εμείνουν στο ‘παρών’) τόσο στη σημερινή, όσο και στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, με το σκεπτικό ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν προτίθεται να συμβάλει στη συντήρηση των αδιέξοδων πολιτικών που ακολουθούνται».
Στη συνεδρίαση πάντως, ετέθησαν επί τάπητος όλες οι πολιτικές εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται από το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, αλλά και μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού την Κυριακή.
Τι θα πράξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Στο μεταξύ, πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές φέρονται να αλλάζουν στρατόπεδο, μετά από το ίδιο πρωθυπουργικό διάγγελμα. «Ναι» στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, λέει τώρα η Μίκα Ιατρίδη, γνωστοποιώντας την απόφασή της να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση στη σημερινή, δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξηγώντας ότι τις αποφάσεις της τις πήρε αφού μίλησε με πολλούς κατοίκους της Δωδεκανήσου και εισέπραξε το μήνυμα ότι λένε ‘όχι’ στην πολιτική αστάθεια και την αβεβαιότητα, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ταχθεί απέναντι στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητά τους.
«Την Κυριακή ο κ. Πρωθυπουργός πήρε μια πρωτοβουλία, η οποία προφανώς και αλλάζει τις συνθήκες με τις οποίες έγινε η πρώτη ψηφοφορία. Με την πρωτοβουλία αυτή, κατά την άποψη μου, εξασφαλίζεται μια συναινετική διαδικασία, ενώ η προκήρυξη των εκλογών για το τέλος του 2015, θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να μας κρίνουν με βάση αυτά που θα έχουν πραγματικά συμβεί», είπε μεταξύ άλλων σε δήλωσή της, επιμένοντας πάντως στην ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής. «Θεωρώ ότι η πρόταση για την ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή, η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι εκλογές προς στο τέλος του 2015 είναι η καλύτερη λύση για την παρούσα περίοδο. Για αυτούς τους λόγους, θα είμαι υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι το κάνει από τη δεύτερη ψηφοφορία εξαιτίας του ‘ζοφερού κλίματος’ που έχουν ‘στήσει’ ορισμένοι. «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της απόφασης μου και έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Έχω απολογηθεί ήδη στον εαυτό μου και είμαι έτοιμη να απολογηθώ και στους συμπατριώτες μου», κατέληξε.
Την πρόθεσή τους να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα, εξέφρασαν από την Κυριακή ακόμα ο Βασίλης Οικονόμου και ο Γιάννης Κουράκος. Ο πρώτος υποστήριξε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού υπερκαλύπτει το κείμενο των οκτώ βουλευτών που υπέγραφε εξ αρχής, ενώ ο δεύτερος υποστήριξε ότι ο κ. Σαμαράς με τη δήλωσή του κάλυψε τις τρεις προϋποθέσεις (κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, ολοκλήρωση συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές εντός του 2015) που είχε θέσει για να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο. «Ως εκ τούτου, την Τρίτη, εγώ θα ψηφίσω τον Σταύρο Δήμα, με τον οποίον, εκτός των άλλων, με συνδέει πολύχρονη φιλία», είπε.
Από την πρώτη στιγμή μετά την πρώτη ψηφοφορία, είχε ‘δείξει’ την αλλαγή στάσης του στη δεύτερη ψηφοφορία από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μελάς, ενώ μία αναφορά του Κώστα Γιοβανόπουλου αργά χθες το βράδυ στην Ολομέλεια, ερμηνεύθηκε ως μετατροπή της θέσης του υπέρ του Σταύρου Δήμα στη σημερινή ψηφοφορία. «Ξεπερνώ τη λάσπη και προσέρχομαι ελεύθερος αύριο (σ.σ. σήμερα) σε αυτό το κτίριο, χωρίς να φοβάμαι τίποτα. Γιατί είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος και αυτό το όραμα έχω για κάθε συνέλληνά μου, να είναι ελεύθεροι όλοι», είπε μεταξύ άλλων, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Κασαπίδη, να βρίσκεται και εκείνος κοντά στο ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ του Σταύρου Δήμα.
Αντίθετα, στο «παρών» επιμένει κατά δήλωσή του ο Βασίλης Καπερνάρος, που υποστήριξε : «από τη στιγμή που και τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν εκλογές, ας πάμε σε εκλογές και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εγώ θα ψηφίσω παρών».
Την ίδια στάση έχει προαναγγείλει μέσω της σελίδας του στο Facebook ότι θα κρατήσει και ο Πέτρος Τατσόπουλος, μην αλλάζοντας την ψήφο του αν δεν το κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην του δώσει, ούτε ως ‘απειροελάχιστο ενδεχόμενο’ την ανακούφιση ότι έχασε το στοίχημα της προεδρικής εκλογής και τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές επειδή τον πρόδωσε ένας ‘αποστάτης’.
Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα από real
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου