Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Κεντρικός τραπεζίτης ή κομματάρχης;

Γράφει o Στάθης Σχινάς

Η βαριά χθεσινοβραδινή θεσμική παρεκτροπή τού κατά τα λοιπά ανεξάρτητου κεντρικού τραπεζίτη της χώρας Γιάννη Στουρνάρα, θα μείνει σαν μαύρη κηλίδα στην ιστορία της Τράπεζας Ελλάδας.

Ουδέποτε παρενέβη τόσο ωμά διοικητής Κεντρικής Τράπεζας στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Ουδέποτε -χωρίς μάλιστα να συμβαίνει- δεν εξεστόμισε κεντρικός τραπεζίτης ακόμη και στην Ουγκάντα του Αμιν Ντάντα, το αδιανόητο «Η ρευστότητα στη χώρα μειώνεται ταχύτατα»...
Κάτι που δεν είχε πει, ακόμη και όταν επί υπουργίας του συνέβη πραγματικά.

Αντί λοιπόν για διοικητής της ανεξάρτητης Κεντρικής Τράπεζας, εξαρτημένο φερέφωνο τού υπό προθεσμία πρωθυπουργού... Κομματάρχης του χειρίστου είδους που καλεί εκλεγμένους βουλευτές να ψηφίσουν αυτό που ο ίδιος θεωρεί σωστό.

Τα βέλη πολλά και εξ ιδίων. Πολλοί τραπεζίτες χθες βράδυ ήταν έξαλλοι.

Και η σημερινή ημέρα σίγουρα θα είναι κρίσιμη... Όταν μάλιστα την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρξε bankrun και χθες το Χρηματιστήριο είχε ανακάμψει.

Γιατί λοιπόν;

Τι ανάγκη επέβαλε αυτές τις δηλώσεις; Ποιός κρατάει ποιόν; Γιατί ο μηδέποτε ενεργήσας σοβαρό έργο κατά της φοροδιαφυγής πρώην υπουργός Οικονομικών θεώρησε εαυτόν υποχρεωμένο να τείνει χείρα βοηθείας στον καταρρέοντα κυβερνητικό συνασπισμό;

Τα ερωτήματα δεν είναι καθόλου θεωρητικά... Και γρήγορα θα υπάρξουν απαντήσεις... Που είναι σίγουρο ότι δεν θα αρέσουν καθόλου στον κ. Στουρνάρα..

Διότι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας δεν πρέπει μόνο να φαίνεται -ελέω κοινοτικού δικαίου- ανεξάρτητος. Πρέπει και να είναι!!!!!

ΥΓ. Είναι πραγματικά ντροπή το ότι ο κ. Στουρνάρας διάλεξε την εκδήλωση για τα 110 χρόνια από τη γέννηση του Ξενοφώντα Ζολώτα που αν μη τι άλλο κατανάλωσε το σύνολο της ζωής του για την εδραίωση του κύρους και του ρόλου του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας. Είμαι σίγουρος -έχοντας γνωρίσει τον αείμνηστο Ζολώτα τα δύσκολα χρόνια της περιόδου 1989-1993- ότι θα τον επέπληττε δημοσίως...

Από fmvoice