Σπείρα που δρούσε τουλάχιστον επί τριετία εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας αλλά και ασθενείας για δικαστική χρήση, έχοντας ζημιώσει το Δημόσιο με ποσό άνω των 700.000 ευρώ |
Μια 50χρονη που εμφανιζόταν σαν λογίστρια και ένας 53χρονος υπάλληλος του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΙΚΑ αποτελούσαν τον «πυρήνα» της επταμελούς συμμορίας που τουλάχιστον επί τρία χρόνια και αντί τιμήματος, το οποίο κυμαινόταν από 1.200 ώς 2.000 ευρώ, έβγαζε για τους «πελάτες» πλαστά έγγραφα, τα οποία και τους εξασφάλιζαν την είσπραξη των προβλεπόμενων επιδομάτων αναπηρίας.
Μέσα σε αυτό το διάστημα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών της Οικονομικής Αστυνομίας που ξεκίνησε πριν από μήνες και μετά από καταγγελίες υπευθύνων του ΙΚΑ, η σπείρα είχε εκδώσει πλαστά έγγραφα για...
Μέσα σε αυτό το διάστημα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών της Οικονομικής Αστυνομίας που ξεκίνησε πριν από μήνες και μετά από καταγγελίες υπευθύνων του ΙΚΑ, η σπείρα είχε εκδώσει πλαστά έγγραφα για...
τουλάχιστον 253 άτομα και -όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο- μόνο για 44 από αυτά η ζημιά που προκλήθηκε στο Δημόσιο, πληρώνοντας τους «μαϊμού»-ανάπηρους, ανέρχεται σε ποσό που ξεπερνά τις 700.000 ευρώ.
Βαρύ κατηγορητήριο
Ετσι, η δίωξη που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα που παρέπεμψε την υπόθεση σε κύρια ανάκριση από τον 33ο Τακτικό Ανακριτή είναι σε βαθμό κακουργήματος κι αφορά τα αδικήματα της σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, στρεφόμενη κατά νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, από την οποία το όφελος που επιδίωξαν οι δράστες και η ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
«Εγκέφαλος» της συμμορίας θεωρείται από τους αστυνομικούς η 50χρονη «λογίστρια» που δήλωνε ότι ήταν εξειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά ζητήματα και στις εκδόσεις πιστοποιητικών αναπηρίας. Οπως διαπιστώθηκε, δεν είχε γραφείο κι εργαζόταν στο... αυτοκίνητό της, μέσα στο οποίο βρέθηκαν κι όλες οι πλαστές σφραγίδες.
«Μεσάζοντες»
Αμεσοι «βοηθοί» της ήταν πέντε άνεργοι που λειτουργούσαν ως «μεσάζοντες» και ήταν αυτοί που «ψάρευαν» τους πελάτες, ενώ τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονταν, της τα προμήθευε ο 53χρονος υπάλληλος που εργαζόταν στο ΚΕΠΑ του ΙΚΑ.
Η τιμή για την... έκδοση του πιστοποιητικού κυμαινόταν ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας που επιθυμούσε ο πελάτης και τη χρονική διάρκεια της λήψης των επιδομάτων. Εκτός αυτού το κύκλωμα ασχολούνταν με την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών ασθενείας, ώστε να προσκομίζονται στα δικαστήρια και να αναβάλλονται οι δίκες. Αυτά τα πιστοποιητικά η 50χρονη τα προμηθευόταν από έναν 66χρονο καρδιολόγο, ο οποίος δεν συνελήφθη, καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο του αδικήματος. Σχηματίστηκε όμως σε βάρος του σχετική δικογραφία.
Μάνος Τσαλδάρης από efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου