Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Σάλος με mail επενδυτή: “Θέλω κι εγώ Σταθάκη και Μηλιό”

Tην ώρα που ο πρωθυπουργός Οικονομικών δίνει τρομερό αγώνα να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις απαιτήσεις της τρόικα και των προεκλογικών κειμένων που έχει έτοιμα να εκφωνήσει ο Αντώνης Σαμαράς, τα φώτα της δημοσιότητας συγκεντρώνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συναντούν επενδυτές στο Λονδίνο. Το mail υψηλόβαθμου στελέχους της Capital δηλώνει λατρεία στον Σταθάκη παρότι δεν τον έχει δει ποτέ του. Η ύπαρξη και μόνο του email έκανε αμέσως την τρόικα να ζηλέψει.

Η τρόικα, ως γνωστών, συναντάται αυτό το διήμερο στο Παρίσι με την αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης. Πείστηκε μάλιστα μα το ζόρι, καθώς είχε αποφασίσει να αφήσει...
τον Σαμαρά να πάει σε εκλογές και μετά να ξανασυναντηθούν.

Το γεγονός πως τελικά οι επικεφαλής της τρόικα δέχτηκαν να δουν την κυβέρνηση σε ουδέτερο έδαφος, δεν σημαίνει πως δεν περιμένουν ήδη την επόμενη κυβέρνηση.

Στο Λονδίνο, τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να μίλησαν συγκεκριμένα, σύμφωνα με το περίφημο mail του διαβόητου επενδυτή.

Μίλησαν για την ευρωπαϊκότητα ενός προγράμματος, που θα προβλέπει αναδιάρθρωση, παράταση ή κούρεμα χρέους, ανάληψη ευθυνών από την ΕΚΤ, εξυπηρέτηση ελληνικών ομολόγων, μπλοκάρισμα ιδιωτικοποιήσεων, αναθεώρηση στόχων δημοσιονομικής πολιτικής, νέο φορολογικό σύστημα, ανάληψη ευθυνών από τους τραπεζίτες.

Στο Λονδίνο, επενδυτές πήγαν να ακούσουν τον Σταθάκη και τον Μηλιό περιμένοντας να συναντήσουν τους εκπροσώπους μίας ακόμη ελληνικής κυβέρνησης που ήρθε να εξυπηρετήσει πρώτα τα συμφέροντα των εταιρειών τους.

Ήταν φυσιολογικό να αντιδράσουν με νευρικό γέλιο οι επενδυτές, αν και κάποιοι από αυτούς έκαναν λόγο για τραγωδία. Ωστόσο, είναι ίσως η πρώτη φορά που από τους έξω έρχεται μια τόσο αρνητική αντίδραση εμπρός στο πρόγραμμα που ετοιμάζει κάποια κυβέρνηση.

Εάν υποθέσουμε πως όλοι συμφωνούμε πως ο τρόπος που έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα η κρίση από τις κυβερνήσεις των μνημονίων ήταν αντιλαϊκός και έπληξε τα συμφέροντα κυρίως του χαμηλά αμειβόμενου Έλληνα φορολογούμενου, προς τίνος το συμφέρον μπορεί κάτι τέτοιο να συνέβη; Ποια οικονομικά στρώματα επλήγησαν;

Και σε ποια περίπτωση θα αντιδρούσαν όπως παραπάνω οι δανειστές;

Οι “αντιδράσεις των ξένων επενδυτών” θα μοιάζουν παραμυθάκια για μικρά παιδιά εμπρός στην λαίλαπα που θα ακολουθήσει της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ από όλα τα μέσα ενημέρωσης που κατά παράταξη υποστηρίζουν με μανία όλα αυτά τα χρόνια ένα διεφθαρμένο και υπαρξιακής σημασίας για τους ίδιους, πολιτικό προσωπικό.

Ακόμα κι εάν ένας Σπόνερ είχε βρεθεί στις συζητήσεις με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όντως έφυγε με αυτές τις εντυπώσεις, θα σήμαινε πως μάλλον ο Αλέξης δεν κάνει ζέσταμα για να αρχίσει τις κѠλ⓪τούμπες. Μήπως το γεγονός πως δεν υπήρξε κάποιος με αυτό το όνομα σε καμία από τις συναντήσεις του Σταθάκη στο Λονδίνο, σημαίνει πως δεν μίλησε για όλα τα παραπάνω στους επενδυτές;

Πάντως, επειδή μέχρι τις εκλογές και σίγουρα μετά από αυτές, οι κατηγορίες θα εκτίνονται από την κρυφή κομμουνιστική ατζέντα μέχρι την κρυφή φιλελεύθερη ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν νομίζεις πως θα πρέπει να αποφασίσεις κι εσύ ποιά από τις δύο ατζέντες σε σοκάρει περισσότερο;

Μπορεί κάποια από τις δύο να αξίζει να παλέψεις γι’ αυτήν.

Από Ρεμπελίσκος