Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Luxleaks: Τρία τρικ φοροδιαφυγής

H πλειοψηφία των τεχνασμάτων που οι πολυεθνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν προκειμένου να αποφύγουν της φορολόγηση τους στις χώρες που πραγματοποιούν τα κέρδη τους εκμεταλλεύεται τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Τρια από τα πιο συνηθισμένα τους κόλπα είναι:

Εσωτερικός Δανεισμός

Οι επιχειρήσεις στήνουν μηχανισμούς εσωτερικού δανεισμού με την ίδρυση θυγατρικών επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο που λειτουργούν σαν τράπεζες. Αυτές χορηγούν...
στις υπόλοιπες θυγατρικές εταιρίες του ομίλου που βρίσκονται διεσπαρμένες σε διάφορα μέρη του κόσμου με πολύ υψηλό επιτόκιο. Οι τελευταίες αποπληρώνουν τα δάνεια αυτά μαζί με τους τόκους και μεταφέρουν με αυτό τον τρόπο τα κέρδη τους από τη χώρα που τα πραγματοποιούν προς της θυγατρική του Λουξεμβούργου. Η τελευταία μέσω των μυστικών φορολογικών συμφωνιών που συνάπτει η PwC και οι άλλες εταιρίες ορκωτών λογιστών με τις αρχές του Μεγάλου Δουκάτου φορολογείται γι αυτα τα ποσά με χαμηλότατο συντελεστή, της τάξης του 1% περίπου.

Πνευματικά Δικαιώματα

Μια θυγατρική εταιρία της πολυεθνικής εταιρίας στο Λουκεμβούργο αναλαμβάνει τα πνευματικά δικαιώματα της επιχείρησης για τη χρήση της εμπορικής επωνυμίας. Στη συνέχεια χρεώνει και εισπράττει γι αυτά από τις υπόλοιπες εταιρίες της επιχείρησης οι οποιες βρίσκονται σε άλλες χώρες του κόσμου. Το κόλπο είναι ανάλογο του να χρεώνει κάποιος τα μέλη της οικογένειας του για τη χρήση του κοινου τους επωνύμου! Οδηγεί και αυτο στην μεταφορά κερδών που παράγονται σε άλλες χώρες στον φορολογικό πααράδεισο του Μεγάλου Δουκάτου. Κάθε χρόνο μεταβιβάζονται στο Λουξεμβούργο τεράστια ποσά για την αποπληρωμή  πνευματικών δικαιωμάτων. Η σχετική νομοθεσία εκεί προσφέρει φοροαπαλλαγές της τάξης του 80% για τα κέρδη από αυτά.

Μεταφορά Ζημιών

Μεώσεις στην αξία των επενδύσεων μπορούν να συμψηφιστούν με φόρους για μελλοντικά κέρδη, ύστερα από μεταφορά τους μεταξύ των θυγατρικών ενός επιχειρηματικού  ομίλου χωρίς μάλιστα να είναι αναγκαία η πώληση της επένδυσης.

Μπάμπης Μιχάλης από efsyn