Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΚΚΕ: πολεμική κατά ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στα ποσοστά του

Eίναι δυνατόν να συμφωνήσει έστω και στο ελάχιστο ο Δημ. Κουτσούμπας με τον Α. Τσίπρα; Εκ πρώτης το ερώτημα φαντάζει άκαιρο, όμως ο γραμματέας του ΚΚΕ προσφάτως βρήκε σημείο επαφής. «Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που έλεγε ο κ. Τσίπρας, ότι ακολουθούν δύο διαφορετικά μονοπάτια» εννοώντας τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και συνέχισε, θέτοντας τέλος στην όποια αισιόδοξη συνέχεια, «μόνο που της Ν.Δ. οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό, "θάνατος ατάκα και επί τόπου", ενώ το μονοπάτι του κ. Τσίπρα, διαφορετικό μονοπάτι, οδηγεί στον γειτονικό βάλτο, κι εκεί είναι ακόμα πιο τραγικό...
το τέλος, γιατί δεν ξέρεις πού θα πατήσεις, πού θα κολλήσεις, πού θα σε ρουφήξει η λάσπη».

Στελέχη του κόμματος, τα οποία συμφωνούν με τη γραμμή που ακολουθεί η ηγετική ομάδα του κόμματος, εκτιμούν ότι η στρατηγική της ολομέτωπης επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει στον βασικό της σχεδιασμό.

«Ο,τι ήθελε προκύψει»

Εκείνο δηλαδή του να περιχαρακώσει το ΚΚΕ, τον βασικό πυρήνα των ψηφοφόρων του και από εκεί και πέρα «ό,τι ήθελε προκύψει». Αυτό το «ό,τι ήθελε προκύψει» ανοίγει όμως και μία συζήτηση, η οποία μπορεί να βρίσκεται στα σπάργανα, δείχνει όμως και τον προβληματισμό που επικρατεί στις οργανώσεις του κόμματος.

Η κοινή πεποίθηση που έχει διαμορφωθεί στον Περισσό ότι «η κυβέρνηση δεν θα βρει τους 180 βουλευτές για εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή» άρα οι εκλογές το αργότερο θα γίνουν «μάλλον τον Μάρτιο», στελέχη που κρατούν κριτική στάση απέναντι στην ηγεσία θέτουν μια σειρά ερωτημάτων όπως: ένα ποσοστό περίπου στα ίδια με εκείνο του 2012 θα είναι «επιτυχία» για την ηγετική ομάδα; Ή αν κινηθεί οριακά προς τα πάνω δηλαδή στο 5% - 5,5% θα επιτρέψει στην ηγεσία να πανηγυρίσει; Ποια στρατηγική θα ακολουθήσει το κόμμα την επομένη των εκλογών στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα; Θα υπάρξει ανοχή ή θα συνεχιστεί η ίδια τακτική; Και κυρίως το κλίμα προεκλογικής πόλωσης, η οποία ενδεχομένως να φτάσει στα άκρα, πώς θα το αντιμετωπίσει η ηγεσία, επαναλαμβάνοντας λάθη του παρελθόντος;

Ερωτήματα που προκαλούν εκνευρισμό στην ηγεσία, η οποία απαντά με εντονότερη κριτική στα όρια της πολεμικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κοιτάζοντας ταυτόχρονα και προς το εσωτερικό του κόμματος, στέλνοντας επί της ουσίας το μήνυμα ότι «η αρραγής ενότητα του κόμματος απαιτεί και την πλήρη συμφωνία με τις θέσεις του και τις απόψεις του».

Προς επίρρωση αυτής της τακτικής η πολεμική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει πάρει χαρακτηριστικά σχεδόν μονομέτωπου αγώνα, αναμένεται να ενταθεί το προσεχές διάστημα. Η αποστροφή του Δ. Κουτσούμπα σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη «δεν βλέπω γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση ανάμεσα σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφορές έχουν περιοριστεί κατά πολύ», επιτείνει την κρατούσα άποψη στον Περισσό ότι «και οι δύο είναι το ίδιο», άρα η γραμμή «δικαιώνεται». Οπως ισχυρίζονται στελέχη του κόμματος στις συνθήκες που διαμορφώνονται «χρειάζεται ένα όσο γίνεται πιο ισχυρό ΚΚΕ», το οποίο ακόμη και όσοι το βλέπουν με σκεπτικισμό του αναγνωρίζουν ότι «είναι η εγγύηση, ότι λέει αλήθεια, λέει πράγματα προς το συμφέρον τους».

Φώτης Παπούλιας από efsyn