Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ευρωπαϊκή κόκκινη κάρτα σε Φάληρο και Πανεπιστημίου

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου μένει έξω απο το «νέο ΕΣΠΑ»
Kανονικά συνεχίζεται η κατασκευή του συγκροτήματος που θα στεγάσει τη Λυρική σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη στο Δέλτα Φαλήρου, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ύψους 566 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες προχωρούν με βάση το χρονοδιάγραμμα και το έργο αναμένεται να παραδοθεί στο Δημόσιο ώς τις αρχές του 2016.

«Πρόκειται για ανεξάρτητη δωρεά», διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» πηγή του Ιδρύματος, διαχωρίζοντας το εν εξελίξει έργο στον χώρο του παλιού Ιππόδρομου και το πάρκο «Σταύρος Νιάρχος» που το περιβάλλει από τη μελλοντική ανάπλαση...
της παραλιακής ζώνης που βρίσκεται κάτω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Πρόκειται για έκταση περίπου 700 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει δημιουργηθεί από μπαζώματα που είχαν γίνει κατά τη δεκαετία του 1970. Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει χρηματοδοτήσει τη μελέτη ανάπλασης και την έχει παραδώσει στα συναρμόδια υπουργεία εδώ και πολλούς μήνες. Οι σχεδιασμοί έγιναν από το γραφείο του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, που έχει αναλάβει και το Κέντρο Πολιτισμού, ώστε οι δύο παρεμβάσεις να «δένουν» αρμονικά.

Η ανησυχία δημιουργήθηκε από δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο οι Βρυξέλλες «πάγωσαν» τις αναπλάσεις στον φαληρικό όρμο και την Πανεπιστημίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για έργα βιτρίνας που είναι περιττά σε εποχές οικονομικής κρίσης. «Είναι έργα υποδομής», ξεκαθάρισε στην «Εφ.Συν.» αρμόδια πηγή του υπουργείου Υποδομών, το οποίο πάντως δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι τα δύο έργα δεν έχουν ενταχθεί στο πρώτο πακέτο του ΣΕΣ, του νέου ΕΣΠΑ που καλύπτει την περίοδο 2014-2020. Οι κοινοτικοί παράγοντες ζήτησαν από την ελληνική πλευρά περισσότερες πληροφορίες με σκοπό να επανέλθουν σε ένα εξάμηνο. Η κυβέρνηση εμφανίζεται εκτεθειμένη, καθώς κατ' επανάληψη στελέχη του υπουργείου Υποδομών διαβεβαίωναν ότι επίκειται η δημοπράτηση και των δύο έργων.

Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η ανακοίνωση του Ιδρύματος Ωνάση, που χρηματοδότησε συνολικά 33 γενικές και ειδικές μελέτες για την Πανεπιστημίου στο πλαίσιο της γενικότερης παρέμβασης με τον τίτλο Re-think Athens, μετά από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Οργάνωσε με επιτυχία τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, τα αποτελέσματα του οποίου είχαν παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρωθυπουργός και πάνω από δέκα υπουργοί. Με αφορμή το κυριακάτικο δημοσίευμα, το Ιδρυμα Ωνάση υπενθύμισε με νόημα ότι «το 2010 η ελληνική πολιτεία, διά της τότε υπουργού Περιβάλλοντος, απευθύνθηκε στο Ιδρυμα και ζήτησε τη συμβολή του στο αναπτυξιακό, όπως τόνισε, έργο της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».

Εχει ενδιαφέρον ότι το Ιδρυμα Ωνάση στην ανακοίνωσή του υπερασπίζεται και τα δύο έργα (Πανεπιστημίου και Φάληρο), τα οποία θεωρεί «μείζονα και αλληλοσυμπληρούμενα», ενώ απευθυνόμενο προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές τις καλεί να επιδείξουν «τόλμη, ικανότητα και θέληση για να μη στερηθεί η Αθήνα την αλλαγή της». Και καταλήγει: «Η Αθήνα αξίζει περισσότερα και παραμένει στο επίκεντρο της αποστολής του Ιδρύματος Ωνάση».

Η εικόνα των δύο έργων έχει ως εξής:

*RE-THINK ATHENS: Η επέκταση του τραμ από το Σύνταγμα ώς την πλατεία Αιγύπτου, στη διασταύρωση της Πατησίων με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, καθώς και οι παρεμβάσεις (πεζοδρόμηση) στην Πανεπιστημίου και τους δημόσιους χώρους που συνδέονται με αυτήν (Ομόνοια, πλατείες Κοραή, Δικαιοσύνης, κ.λπ.) υπολογίζεται ότι απαιτούν κονδύλια 110 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το ΣΕΣ περίπου 45 εκατ. ευρώ, που αφορούν κυρίως τα έργα για το τραμ, ενώ τα υπόλοιπα σχεδιάζει να τα εξασφαλίσει από το περιφερειακό πρόγραμμα Αττικής.

*ΦΑΛΗΡΙΚΟΣ ΟΡΜΟΣ: Η παρέμβαση έχει προϋπολογισμό 340 εκατ. ευρώ, αλλά έχει εκπονηθεί και ένα μικρότερο πρόγραμμα 230 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την κατασκευή αντιπλημμυρικού καναλιού στον χώρο της σημερινής παραλιακής λεωφόρου, που λειτουργεί ως ανάχωμα για τα νερά της βροχής που «πνίγουν» γειτονιές της Καλλιθέας και του Μοσχάτου. Προβλέπονται επίσης εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής, καθώς και παράκτιο άλσος στην μπαζωμένη ζώνη.

Οι ενστάσεις των Βρυξελλών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», δεν αφορούν τα ίδια τα έργα αλλά το γεγονός ότι τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος έχουν υποβάλει για ένταξη στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προγράμματα που υπερβαίνουν τους διαθέσιμους πόρους.

Από efsyn