Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Κυριακάτικο βατερλό

ΓΣΕΕ: ΔΕΔΟΜΕΝΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ 
«Φουντώνει» ο πόλεμος για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, εν όψει της κρίσιμης απόφασης αύριο του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την προσφυγή των εργοδοτικών οργανώσεων, ώστε τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Η ΓΣΕΕ με υπόμνημά της επισημαίνει ότι η γενίκευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί «κατευθυνόμενες επιδιώξεις» αφού παραβιάζει τις αρχές του ίσου ανταγωνισμού, καταστρέφει τις μικρές επιχειρήσεις και θα οδηγήσει στην ανεργία...
το 70% των απασχολουμένων στο χώρο.

Η Συνομοσπονδία έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι το συγκεκριμένο μέτρο προστίθεται στα αλλεπάλληλα μνημονιακά μέτρα που δεν ανταποκρίνονται στο γενικό συμφέρον και παραβιάζουν ευθέως και απροκάλυπτα το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρωμένες διεθνείς συμβάσεις.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, η θέσπιση της δήθεν «πιλοτικής» λειτουργίας των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους σε 10 περιοχές της χώρας εγκυμονεί κινδύνους απορρύθμισης της εγχώριας αγοράς. Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, αλλά και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα, των οποίων ικανοποιεί πάγιο αίτημα, θεωρεί ότι αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου...

Τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι βέβαιο ότι πλήττονται σοβαρά και μη αναστρέψιμα. Αυτά τα συμφέροντα και το αποδεδειγμένο εύρος των επιπτώσεων από την επιβολή ουσιαστικά της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου ουδέποτε ελήφθησαν υπ' όψιν από τη Διοίκηση, καθώς ουδέποτε έλαβε χώρα έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φορέων και νόμιμη διαβούλευση με αυτούς (όπως με τη ΓΣΕΕ, την ΟΙΥΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ), ουσιώδης διαδικασία που προβλέπεται όχι μόνο από τις συναφείς ειδικές διατάξεις (άρθρο 16 ν. 4177/2013), αλλά αποτελεί μέσο για την τήρηση των αρχών της καλής νομοθέτησης (άρθρα 5 και 6 ν. 4248/2012).

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η περαιτέρω γενίκευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελεί κύριο όπλο των μεγάλων αλυσίδων του διεθνούς και εγχώριου λιανεμπορίου (και των μεγαλοεπενδυτών σε εμπορικά ακίνητα), προκειμένου να επιβάλουν την αναδιάταξη των ισορροπιών σε πολλούς εγχώριους κλάδους και την εξασφάλιση μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών μεριδίων στην ελληνική και βαλκανική αγορά εις βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και των Ελλήνων παραγωγών.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι με «δόλωμα» την ανετότερη εξυπηρέτηση του αγοραστικού κοινού και την ψευδαίσθηση του εκσυγχρονισμού των συστημάτων λιανικής πώλησης, που ως προπομπό είχε την είσοδο κολοσσών στη μαζική αγορά τροφίμων, επιφυλάσσεται για ένα μέρος των μικρότερων καταστημάτων περιορισμένος δορυφορικός και ελεγχόμενα συμπληρωματικός ρόλος, για δε την πλειονότητα, που δεν θα είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά το πρόσθετο λειτουργικό κόστος, πιθανολογείται βάσιμα η βίαιη έξοδος από την αγορά».

*Η εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ενισχύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά παραχωρεί δικαιοδοσία σε αγορές ή συγχωνεύσεις, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Χρήστο Γκόρτσο. Ο κ. Γκόρτσος μίλησε σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου EPLO με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εποπτική αρχή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα: μια μείζονος σημασίας θεσμική τομή», που πραγματοποιήθηκε προχθές -ημέρα έναρξης λειτουργίας του SSM- στα γραφεία του Οργανισμού.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ από enet