Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Νέος κορσές από τους δανειστές -> Συνέχιση επιτήρησης έως και ένα χρόνο

Συνέντευξη Χαρδούβελη στο Reuters 
Mεταβατική περίοδο «περιορισμένης» εποπτείας από την τρόικα που μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως και ένα χρόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος δημοσιονομικού προγράμματος προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών στο Reuters. Με άλλα λόγια αν και στη φρασεολογία του επιμένει ότι δεν πρόκειται για παράταση του μνημονίου ουσιαστικά παραδέχεται ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τρόικας.

Όπως είπε, μάλιστα, ρόλο σε αυτή την φάση θα έχει και το ΔΝΤ αν και τόνισε ότι...
επιθυμία της κυβέρνησης είναι να έχει η ΕΕ το πάνω χέρι. «Θα επιθυμούσαμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει, με την έννοια ότι αυξάνει την εμπιστοσύνη των αγορών, οι οποίες μας παρακολουθούν», ανέφερε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί, αλλά ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και θα υπάρχει ένα μέσο απορρόφησης των οικονομικών σοκ σε περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό, το οποίο θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε» ανέφερε ακόμα και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Eurogroup.

Αυτό το μέσο απορρόφησης των ενδεχόμενων οικονομικών σοκ θα μοιάζει με «μια γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους» (enhanced conditions credit line, ECCL) που μπορούν να εξασφαλίσουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), αλλά χωρίς τους όρους του Μνημονίου, όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα, συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης. Ακόμη, σημείωσε ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τα 11 δισεκ. ευρώ που έχουν απομείνει διαθέσιμα στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Έκανε, δε, λόγο για λήξη της μικροδιαχείρισης λέγοντας πως «θα υπάρχουν απλώς μερικά θέματα στα οποία θα επικεντρώνεται η προσοχή» και ότι η αξιολόγηση σε αυτή τη φάση θα αφορά 10-15 θέματα συγκριτικά με τα 800 μέτρα που κλήθηκε να εφαρμόσει η κυβέρνηση μόνον από τον Απρίλιο.

Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015, προβλέποντας ότι «δεν θα είναι πολύ μεγάλες» και τονίζοντας πως είναι διαχειρίσιμες.

Τέλος, αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση σημείωσε ότι «γνωρίζουμε ότι πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα» και πρόσθεσε ότι αφού ολοκληρωθεί μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μείωση του χρέους.

Νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις που αποδόθηκαν στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για παράταση του μνημονίου, μέσω της οποίας διέψευσε τις σχετικές αναφορές.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ήξεις αφήξεις Ντάισελμπλουμ για νέο κορσέ
Επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ξανά ο Χαρδούβελης
Γερούν Ντάισελμπλουμ
Tο υπουργείο Οικονομικών σπεύδει πανικόβλητο να διαψεύδει δημοσιεύματα που λένε ότι «ενδεχομένως θα συζητηθεί η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF», όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε έγγραφο για την ημερήσια διάταξη της συνόδου της Πέμπτης. Στη βιομηχανία «διάψευσης» για τα νέα μνημόνια που καιροφυλαχτούν μπαίνει και το γραφείο Τύπου του Ντάισελμπλουμ.

Το έγγραφο σημειώνει: «Ενδεχομένως θα συζητηθεί η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Μια πιθανή συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος θα εξαρτηθεί επίσης από την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποσαφήνισε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα. Όσοι, συνεπώς, οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση, προκαλούν ζημία στον τόπο», τονίζει το υπουργείο.

Στο έγγραφο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενημερώνει για την πρώτη αποστολή της τρόικας που ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου και επισημαίνει ότι η τρόικα «θα επιστρέψει σύντομα» στην Αθήνα για να συνεχίσει την εξέταση προόδου.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση αυτή συνδέεται με μια δόση από το EFSF ύψους 1,9 δισ. ευρώ και με μια δόση 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

«Αυτή η δόση θα καταβληθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής» και μετά από «μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα για την εφαρμογή» του μνημονίου.

Οι συναντήσεις με την τρόικα δεν σταματούν...
«Αναληθή» χαρακτηρίζει η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημερινά δημοσιεύματα ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία αναμένεται στο αυριανό Eurogroup να συζητηθεί η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «δεν είναι αλήθεια πως στο αυριανό Eurogroup θα συζητηθεί η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος».

«Αύριο στο Eurogroup θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές που έχει η Ελλάδα μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, έκανε ο υπουργός Οικονομικών έπειτα από τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και την επομένη πρέπει να είναι όλοι νικητές.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στον Τύπο, τόνισε πως ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup του διευκρίνισε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι πως αυτές παραποιήθηκαν και πως ο ίδιος με έγγραφό του στο κοινοβούλιο της χώρας του δεν αναφέρθηκε σε συνέχεια του υφιστάμενου προγράμματος αλλά στο τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Από enet