Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς ΕΣΥ

Σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές  των συντάξεων των ενστόλων όλων των σωμάτων, των πανεπιστημιακών καθηγητών και των διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματική,  παράνομη  και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την κυβερνητική πράξη αναδρομικού περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών...
που έγινε τον Αύγουστο του 2012.
Μάλιστα, στην περίπτωση των  συνταξιούχων ενστόλων η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου σχεδόν ομόφωνα (27 υπέρ και 2 κατά) αποφάνθηκε ότι ο νόμος 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016) καταργήθηκε με τον νεότερο πρόσφατο νόμο 4307/2014.

Κατά συνέπεια, έκριναν οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι η κυβερνητική πράξη περιορισμού  των συντάξεων των ενστόλων δεν έχει «νόμιμο έρεισμα και είναι άνευ αντικειμένου».

Τελικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση που μείωσε το ύψος των συντάξεων  και διαβίβασε απευθείας  στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) εντολή για άμεση αναπροσαρμογή των συντάξεων στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.

Πανεπιστημιακοί  και γιατροί  ΕΣΥ

Ακόμα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε διάσκεψη και πάλι, κεκλεισμένων των θυρών έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό και το αναδρομικό «ψαλίδισμα»  των συντάξεων που έγιναν τον Αύγουστο του 2012 σύμφωνα με το νόμο 4093/2012 στους συνταξιούχους δυο κατηγοριών του ειδικού μισθολογίου. Η απόφαση αφορά τους συνταξιούχους του  Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού  των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (καθηγητών) και τους γιατρούς διευθυντές  του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια  του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, την αξιοκρατία και την ιδιοκτησία, κ.λ.π.

Μαρία Δήμα από efsyn