Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Καταλήψεις σε 500 σχολεία σε όλη την Ελλάδα

Ενεργοποίηση εισαγγελικών αρχών 
Κατάληψη του ΕΠΑΛ Άργους. Φωτογραφία: ΑΜΠΕ
Στον χορό των κινητοποιήσεων χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα, ενώ για την Πέμπτη έχει προγραμματισθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, το οποίο αναμένεται μαζικό, καθώς μαθητές και εκπαιδευτικοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Καταλήψεις σε πάνω από 500 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, προσαγωγές και συλλήψεις μαθητών καταγγέλλονται από γονείς. Για μείωση του αριθμού των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη, έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος.

 Τουλάχιστον 500 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε όλη την Ελλάδα, ενώ μαθητικά συλλαλητήρια...
πραγματοποιήθηκαν χτες σε όλη τη χώρα. Συλλήψεις μαθητών στη Λαμία, καταγγελίες για ξυλοδαρμό μαθητών από την αστυνομία στον Χολαργό. 

Οι μαθητές ζητούν εκπαιδευτικούς και βιβλία, αντιδρούν στο νέο Λύκειο, στις αλλαγές στην εκπαίδευση, τον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και τη λειτουργία της τράπεζας θεμάτων.

Την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στη λήψη σοβαρότερων μέτρων κατά της απώλειας ωρών διδασκαλίας με τροπολογία στην Βουλή την επόμενη Πέμπτη αν κριθεί αναγκαίο εξέφρασε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος προειδοποιώντας ξανά ότι το Προεδρικό Διάταγμα θα εφαρμοστεί.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό PARAPOLITIKA FM ο κ. Λοβέρδος διεμήνυσε ότι «πρέπει να ξέρουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ότι υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που δεν επιτρέπει την απώλεια ωρών διδασκαλίας. Το Π.Δ. θα εφαρμοστεί και αν κρίνουμε ότι χρειάζεται κάτι σοβαρότερο, θα καταθέσουμε σχετική τροπολογία στη Βουλή, την επόμενη Πέμπτη».

Καταγγελία για προσαγωγές και ξυλοδαρμό μαθητών έκανε ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Λυκείου Χολαργού, ο οποίος εκφράζει "την αγανάκτησή του, την έντονη δυσφορία και ανησυχία του για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου στο Χολαργό, σε βάρος ανήλικων μαθητών.

Πληροφορηθήκαμε ότι τέσσερις μαθητές του Λυκείου μας προσήχθησαν από διαφορετικά σημεία της πόλης μας στα γραφεία της Αστυνομίας προληπτικά για εξακρίβωση στοιχείων. Κατ’ αρχήν εκφράζουμε την αντίθεσή μας, επειδή οι προσαγωγές έγιναν από άντρες της Ασφάλειας, χωρίς να επιδείξουν ταυτότητες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μας λένε ότι μέχρι να φτάσουν στο τμήμα ήταν τρομοκρατημένα, γιατί δεν ξέρανε σε τίνος πραγματικά το αυτοκίνητο είχαν μπει.

Η συνέχεια είναι ακόμα πιο ανησυχητική, καθώς πληροφορηθήκαμε ότι αστυνομικοί κυνήγησαν δυο μαθητές του Γυμνασίου, τους οποίους υποπτεύθηκαν για διάρρηξη της εισόδου του 1ου Γυμνασίου, τους φόρεσαν χειροπέδες και τους προσήγαγαν στο Α.Τ. Χολαργού. Ένας εξ αυτών χτύπησε με κλωτσιές τον ένα μαθητή στο σώμα και με γροθιά στο πρόσωπο, ενώ τον κλώτσησε στη συνέχεια και μέσα στο αστυνομικό τμήμα.

Ο Σύλλογος Γονέων συνόδευσε τους μαθητές του Λυκείου μας στην πορεία που πραγματοποίησαν σήμερα 3 Νοέμβρη στο αστυνομικό τμήμα Χολαργού. Στη συνάντηση που είχαμε με την Διοικήτρια του Α.Τ. Χολαργού, μαζί με τους εκπροσώπους των μαθητών, και εκπρόσωπο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Περικλής», εκφράσαμε την έντονη δυσφορία μας για τα γεγονότα, και την έντονη ανησυχία μας για την ασφάλεια των παιδιών μας. Εξηγήσαμε ότι με τέτοιες ενέργειες διασαλεύεται η τάξη στην πόλη μας, οι πολίτες –πολύ δε περισσότερο τα παιδιά μας– τρομοκρατούνται και ότι η αστυνομία αντί να επιτελεί το ρόλο της που είναι η προστασία των πολιτών επιτυγχάνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η κ. Διοικήτρια μάς είπε ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή της το γεγονός και ότι μέριμνά της είναι η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια των πολιτών.

Στη συνέχεια και μετά από μια πρώτη έρευνα διαπίστωσε τη βασιμότητα της καταγγελίας και δήλωσε ότι θα διατάξει ΕΔΕ.

Ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Λυκείου ζητά την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες καταπατούν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Τα παιδιά μας, όλων των γονιών τα παιδιά, δεν χρειάζονται ούτε ξύλο, ούτε αστυνομική επίβλεψη. Αντιθέτως, χρειάζονται νουθεσία, αγάπη, συμπαράσταση και μόρφωση καθολική και όχι επιλεκτική. Χρειάζονται δασκάλους που σήμερα δεν επαρκούν, χρειάζονται γνώση ουσιαστική κι όχι τον εξεταστικό μαραθώνιο των τριών ετών του «Νέου Λυκείου», που στραγγαλίζει την κριτική σκέψη, αφυδατώνει τη δημιουργικότητά τους κι αδειάζει τις τσέπες των γονιών υπέρ των φροντιστηρίων".

Στη σύλληψη 9 μαθητών προχώρησε τα ξημερώματα η αστυνομία παρουσία Εισαγγελέα στο 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας, το οποίο από τις 20.00 χθες βράδυ τελούσε υπό κατάληψη. Με εντολή εισαγγελέα συνελήφθησαν και οκτώ από τους κηδεμόνες τους. Τελικά στις 4:00 τα ξημερώματα μαθητές και γονείς αφέθηκαν ελεύθεροι. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία και θα παραπεμφθούν σε δίκη -οι μαθητές με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης και οι γονείς για παραμέληση εποπτείας ανήλικου.

Και εισαγγελέας...

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με εγκύκλιό της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ζητά να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις καταλήψεων στα σχολεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία τους.

Στην εγκύκλιο της η κ. Κουτζαμάνη, εν όψει των καταλήψεων των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπενθυμίζει την υπ΄αριθμ. 4119/2011 εγκύκλιο του Ιωάννη Τέντε, όταν ο Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς ήταν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικότερα, η κυρία Κουτζαμάνη ζητεί από τους εισαγγελείς της χώρας την πιστή τήρηση των οδηγιών που περιέχονται στην εγκύκλιο του κ. Τέντε, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές.

Στην εγκύκλιο του 2011, ο κ. Τέντες ανέφερε:

«Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της καταλήψεως των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από μερίδα μαθητών. Αυτοί, που κατά κανόνα αποτελούν οργανωμένες μειοψηφίες, ασφαλίζουν τις εισόδους τους σχολείου τους και παρεμποδίζουν την είσοδο τόσο των συμμαθητών τους όσο και του διδακτικού προσωπικού.

Ανάμεσα στους καταληψίες παρεισφρέουν τις νυκτερινές ώρες και άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, τα οποία προβαίνουν σε καταστροφές των υποδομών του σχολείου, ενώ οι αφαιρέσεις εκπαιδευτικού υλικού και κυρίως ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σύνηθες φαινόμενο.

Οι καταληψίες, πολλές φορές, έχουν την ηθική στήριξη και ενηλίκων, ενώ επιδιώκουν την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία πάντοτε τους παρέχουν τη δυνατότητα αυτή».

Επίσης, ο κ. Τέντες ανέφερε ότι οι συμπεριφορές αυτές κατά τις καταλήψεις στα σχολεία λαμβάνουν τη μορφή ποινικά κολάσιμων πράξεων, όπως είναι της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και της κλοπής.

Επειδή τα εγκλήματα αυτά, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, διώκονται αυτεπάγγελτα, είναι αυτονόητη η εισαγγελική παρέμβαση, μέσω των αστυνομικών Αρχών, τόσο για τη βεβαίωση των εγκλημάτων όσο και την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους.

Παράλληλα, κ. Τέντες, ανέφερε ότι πρέπει οι εισαγγελείς να ζητούν τη «συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου, οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις».

Μάλιστα, ανέφερε, «σε εξαιρετικές και σοβαρές περιπτώσεις επιβάλλεται να ακολουθείται και η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εξωσχολικών ενήλικων δραστών». Αντίθετα, «η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ανήλικων μαθητών πρέπει να αποφεύγεται».

Αναφέρεται, ακόμη, στην εγκύκλιο του 2011 ότι «σε κάθε περίπτωση εξεζητημένης εγκληματικής συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται και η τυχόν συνδρομή των όρων του εγκλήματος της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου από τους γονείς τους».

Tην Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, τα σχολεία όλης της χώρας θα μείνουν κλειστά, καθώς θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.
 
newsroom enet με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Από enet