Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Τα πρώτα.. 25 χρόνια είναι δύσκολα

Στα 275,5 δισ. ευρώ ο λογαριασμός που θα πληρώσουμε τα επόμενα 25 χρόνια

38.000 ευρώ καλείται να πληρώσει κάθε Έλληνας πολίτης, ακόμα και οι αγέννητοι, για παλιά και νέα δάνεια που έλαβε η χώρα μας από τις αγορές και την τρόικα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν τις λήξεις του χρέους (έντοκα, ομόλογα, δάνεια) της κεντρικής διοίκησης.

Μόνο ο «λογαριασμός» για τους τόκους, που φτάνει και ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, είναι...
από μόνος του βαρύς και ασήκωτος ασκώντας τρομακτική πίεση στον προϋπολογισμό για την κάλυψη αυτής της δαπάνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το «κούρεμα» του χρέους (PSI+) το 2012 και την επαναγορά των ομολόγων, στη συνέχεια οι δαπάνες για την αποπληρωμή των τόκων έχουν υποχωρήσει σχεδόν στο μισό.


Από τα 13 δισ. ευρώ που κατέβαλε σε ετήσια βάση ο προϋπολογισμός (υπήρχαν και χρονιές που οι δαπάνες για τόκους έφταναν ακόμη και τα 16,3 δισ. ευρώ όπως το 2011), αυτές υποχώρησαν στα 6 δισ. ευρώ φέτος.


Ωστόσο, οι «ανάσες» αυτές από την αναδιάρθρωση του χρέους είναι προσωρινές καθώς μετά το 2020 η ελληνική οικονομία θα έρθει αντιμέτωπη με νέα «έκρηξη» στα ποσά των τόκων που πρέπει να πληρώσει, απόρροια του PSI.


Μετά το «κούρεμα» εκδόθηκαν 20 διαφορετικά ομόλογα με διάρκεια λήξης από 11 έως και 30 χρόνια. Το πρώτο μετά PSI ελληνικό ομόλογο λήγει το 2023 και το τελευταίο το 2042.

Από efsyn