Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Διχασμένοι οι αναλυτές για τα αποτελέσματα των stress tests

Αρκετοί είναι εκείνοι που επικρίνουν την ΕΚΤ για τη χρήση ευνοϊκών κανονισμών, ενώ επισημαίνουν πως η πραγματική εικόνα των τραπεζών θα διατυπωθεί το 2015.

Διχασμένες εμφανίζονται οι απόψεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα της δοκιμασίας αντοχής σε βάθος τριετίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία 25 από τις 130 τράπεζες απέτυχαν και χρειάζονται κεφαλαιακή στήριξη ύψους 25 δισ. ευρώ – εξ αυτών οι 12 τράπεζες έχουν ήδη καλύψει το σχετικό κενό, αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους κατά...
15 δισ.ευρώ στη διάρκεια του 2014.

«Ο έλεγχος της ΕΚΤ σηματοδοτεί το τέλος της τραπεζικής κρίσης στην Ευρωζώνη», επεσήμανε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η JP Morgan χαρακτήρισε «πολύ θετικά» τα αποτελέσματα των stress tests και εκτίμησε πως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, των γερμανικών Deutsche Bank και Commerzbank και της αυστριακής Erste Bank θα κινηθούν ανοδικά.

«Μερικές από τις πιο αδύναμες τράπεζες μεταφέρονται πλέον από την εντατική στην ανάνηψη», τόνισε από την πλευρά του, ο Φιλίπ Μποντερό της Pimco, εκτιμώντας ότι οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά στα stress tests, καθώς σηματοδοτούν το τέλος της αβεβαιότητας που εδώ και καιρό πλανάτο πάνω από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

«Η ΕΚΤ πέρασε την Κυριακή το δικό της stress test, η άσκηση μοιάζει αξιόπιστη σε πρώτη ανάγνωση», επεσήμανε ο Νίκολας Βερόν του think-tank Bruegel. Ωστόσο ο Βερόν προειδοποίησε πως η πραγματική εικόνα των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων θα δοθεί στις αρχές του 2015, όταν και οι τράπεζες θα δημοσιεύσουν τους ισολογισμούς του 2014 που θα ενσωματώνουν τα ευρήματα των ελέγχων της ΕΚΤ, όπως την αναθεωρημένη προς τα κάτω αξία των στοιχείων ενεργητικού και το αυξημένο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υπήρξαν πάντως και αναλυτές που δεν είδαν με «καλό μάτι» την αξιολόγηση της ΕΚΤ, όπως ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Ζοζέ Μπαρόζο στην Κομισιόν, Φιλίπ Λεγκρέν, ο οποίος δήλωσε πως «η ΕΚΤ έβγαλε στη σέντρα λιγότερο σημαντικές τράπεζες σε λιγότερο σημαντικές χώρες και έδωσε στις γερμανικές τράπεζες πιστοποιητικό καλής υγείας», ενώ και ο Νιλ Γουίλιαμσον της Aberdeen Asset Management σημείωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν πόσο επιεικείς ήταν οι εθνικές εποπτικές αρχές με τις τράπεζες στο παρελθόν, αν σκεφθεί κανείς ότι τα επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν κατά 15% (στα 879 δισ. ευρώ) μόνο και μόνο επειδή εφαρμόστηκε ένας κοινός ορισμός.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκε και το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο εκτιμά πως εάν τα stress tests είχαν διενεργηθεί με βάση τον λεγόμενο fully-loaded δείκτη ιδίων κεφαλαίων όπου δεν λαμβάνονται υπόψη εργαλεία κεφαλαιακής ενίσχυσης, όπως ο αναβαλλόμενος φόρος και οι υπεραξίες, τότε ο αριθμός των μετεξεταστέων τραπεζών θα ανέβαινε στις 34.

Οι αναλυτές φαίνεται πάντως να συμφωνούν στο ότι οι ιταλικές τράπεζες ήταν οι μεγάλες χαμένες της άσκησης, καθώς εννέα από τους 25 ομίλους που απέτυχαν προέρχονται από την Ιταλία, έστω και αν μόνο 4 εμφανίζουν ακόμα κεφαλαιακό κενό.

Η τράπεζα Monte dei Paschi di Siena που εμφανίζει τη μεγαλύτερη «τρύπα» από τους 25 (2,1 δισ. ευρώ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι προσέλαβε τις UBS και Citigroup για να τη συμβουλέψουν πώς θα καλύψει το έλλειμμα ενώ αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας επέκριναν συγκεκριμένες παράμετρους των stress tests, υποστηρίζοντας ότι ήταν «αδικαιολόγητα σκληρές» για τις τράπεζες της χώρας. Εκτός από την Monte dei Paschi, πιέσεις αναμένεται να δεχθεί και η μετοχή της Banco Comercial Portugues.

Οι τράπεζες που δεν «πέρασαν» στη δοκιμασία:

1. EFG Eurobank (Ελλάδα)
2.Εθνική Τράπεζα (Ελλάδα)
3. Πειραιώς (Ελλάδα)
4.Monte dei Paschi di Siena (Ιταλία)
5.Banca Carige (Ιταλία)
6.Cooperative Central Bank (Κύπρος)
7.Τράπεζα Κύπρου (Κύπρος)
8. Ελληνική Τράπεζα (Κύπρος)
9. Banco Commercial Portugues (Πορτογαλία)
10. Oesterreiche Volksbanken (Αυστρία)
11. Permanent TSB (Ιρλανδία)
12. Banca Popolare di Milano (Ιταλία)
13. Veneto Banca (Ιταλία)
14. Banco Popolare di Vicenza (Ιταλία)
15. Banco Popolare (Ιταλία)
16. Credito Valltelinense (Ιταλία)
17. Dexia (Βέλγιο)
18. Banca Popolare di Sondrio (Ιταλία)
19.AXA Bank Europe (Βέλγιο)
20. C.R.H. (Γαλλία)
21. Munchener Hypothekenbank (Γερμανία)
22.Banca Popolare dell’ Emilia Romagna (Ιταλία)
23.Nova Ljublianska (Σλοβενία)
24.Liberbank (Ισπανία)
25. Nova Kreditna Banka Maribor (Σλοβενία)

Από fortunegreece μέσω hassapis-peter