H επί σειρά ετών ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα, Έλενα Σμιθ, δεν έχει διστάσει πολλές φορές να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα στη χώρα μας, ειδικά σε όσα αφορούν την κρίση.
Την Κυριακή όμως δημοσίευσε στον Observer ένα άρθρο γνώμης που στηρίζει στον μέγιστο βαθμό τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά»...
Την Κυριακή όμως δημοσίευσε στον Observer ένα άρθρο γνώμης που στηρίζει στον μέγιστο βαθμό τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά»...
σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Τώρα που η Αμάλ Κλούνι αναζωπύρωσε τη συζήτηση, πρέπει να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος. Να επανενώσουμε τα αρχαία γλυπτά με την πατρίδα τους» τονίζει η Έλενα Σμιθ, επαναλαμβάνοντας την ιστορική φράση του λόρδου Βύρωνα: «Είμαι με την Ελλάδα».
Η ίδια δηλώνει ενθουσιασμένη που, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνι, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών, παρόλο που -όπως αναφέρει- η διαμάχη θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό, εάν κυριαρχούσαν «η λογική και η στοιχειώδης αξιοπρέπεια».
«Τρέμω στην ιδέα του τι θα συνέβαινε εάν ένα βρετανικό μνημείο είχε την τύχη του Παρθενώνα» γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian, σχολιάζοντας με πολύ θετικά λόγια τη στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση. «Έχω εντυπωσιαστεί από την ψυχραιμία που επιδεικνύει η Αθήνα» τονίζει.
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έφτασε στο σημείο να προτείνει την από κοινού διαχείριση των Γλυπτών, μέσω της λειτουργίας παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Η Έλενα Σμιθ επισημαίνει πως η απόφαση να αναλάβει πρωτοβουλία η Αμάλ Κλούνι, η νεώτερη δικηγόρος μεταξύ μιας ομάδας έμπειρων νομικών, δείχνει ότι στόχος είναι να εξαντληθούν όλα τα μέσα -πολιτικά και διπλωματικά- ώστε να μπει τέλος στη διαμάχη.
«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή, αλλά να θυμάστε αυτό που ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος χαρακτηρίζει ως ανίκητο όπλο της Ελλάδας: την κοινή λογική των απλών Βρετανών που εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στηρίζουν θερμά την επιστροφή των Γλυπτών» αναφέρει η Σμιθ.
Παραθέτει, μάλιστα, στίχους από τη Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου: «"Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα"» έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος. Χρειάζονται το φως του αττικού ουρανού για να εκτιμηθούν καλύτερα» σημειώνει η Σμιθ.
«Η Ελλάδα έζησε τις χειρότερες στιγμές της τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν μία ισχυρή τονωτική ένεση για μία χώρα που πάντα στήριζε τη Βρετανία στις δύσκολες στιγμές της. Σπανίως έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε ένα λάθος. Τώρα μας δίνεται αυτή η ευκαιρία και, για ό,τι συμβολίζει, η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία» καταλήγει η Έλενα Σμιθ.
«Ναι» στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το 37% των Βρετανών
Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα δηλώνει το 37% των Βρετανών σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov. Παράλληλα, μόλις το 23% επιμένει στην παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο. Ενώ, κατά τα λοιπά, το 32% δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει, και το 7% λέει ότι δεν ξέρει.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 17 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Ελλάδα. Συνολικά, ερωτήθηκαν 1.966 Βρετανοί. Σημειώνεται ότι, το 36% των ερωτηθέντων που τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα υποστηρίζουν πως το βασικό επιχείρημα για την επιστροφή τους είναι η επανένωση των γλυπτών.
Ενώ το 34%, δηλώνει ότι ανήκουν στην Ελλάδα καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς της χώρας. Στον αντίποδα, το 23% όσων είπαν «ναι» στην παραμονή των γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει πως νόμιμα πήρε τα γλυπτά ο Έλγιν από την Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ το 9% λέει πως ακόμη και αν παράνομα ήρθαν τα γλυπτά στη Βρετανία, θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα καθώς από τότε έχουν περάσει πάνω από 200 χρόνια.
Από το koutipandoras
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου