Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Τρελό φαγοπότι με κοινοτικά κονδύλια

ΕΥΡΩ-ΚΟΜΠΙΝΑ 20 ΕΚΑΤ. ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΚΑΙ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» ΤΗΣ Ε.Ε.
Εμπλέκονται και Ελληνες υπάλληλοι της Κομισιόν. Ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος
 
Εικονικές εταιρείες που εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά, λαμβάνοντας επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται πως «στήθηκαν», με την εμπλοκή ακόμη και Ελλήνων υπαλλήλων της Κομισιόν, πάνω στα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτές οι ενδείξεις προέκυψαν από την προκαταρκτική εξέταση που διεξήγαγε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, προτού ασκήσει ποινικές διώξεις σε βαθμό...
κακουργήματος και μάλιστα προσωποποιημένες.

Η έρευνα, με αντικείμενο τη «συστηματική απάτη σε βάρος κοινοτικών πόρων από ομάδα εταιρειών», σε πανευρωπαϊκή κλίμακα -η υπόθεση αφορά κι άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.- υπολογίζεται πως αγγίζει ποσά ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ, και τα τελευταία πέντε χρόνια βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF).

Η αρχική έρευνα είχε διενεργηθεί από τη Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία των Πληροφοριών και Μέσων Ενημέρωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι υπεύθυνη για την προαγωγή της ανάπτυξης και χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας μέσω χορήγησης επιχορηγήσεων για την επιλογή προγραμμάτων έρευνας. Στις αρχές Οκτωβρίου το φορτηγό με τα δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που αποτελούν τη δικογραφία -όπως χαρακτηριστικά περιγράφθηκε από αρμόδια πηγή- έφτασε από την Οικονομική Αστυνομία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψαν «ενδείξεις απάτης που συνίσταται στην ανάπτυξη και δραστηριότητα εταιρειών που σχετίζονται μεταξύ τους και συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων έρευνας, τα οποία εγκρίνονταν και δημιουργούσαν αξιόλογα παράνομα κέρδη χρησιμοποιώντας εικονικές εταιρείες, οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων».

Αποτέλεσμα ήταν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Χ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης να ασκήσουν ποινικές διώξεις εις βάρος τεσσάρων νομίμων εκπροσώπων και υπαλλήλων των εμπλεκόμενων εταιρειών για τρία κακουργήματα:

* απάτη εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με το συνολικό περιουσιακό όφελος και τη βλάβη να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ,

* πλαστογραφία μετά χρήσεως, από δράστες που ενεργούν κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, με το συνολικό σκοπούμενο περιουσιακό όφελος να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ,

* νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από δράστες που ενεργούν κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως από την υπόθεση δεν απαλλάσσονται υπάλληλοι της Κομισιόν, οι οποίοι εμφανίζονται να ενέκριναν τις επίμαχες επιδοτήσεις έναντι ανταλλάγματος. Αντίθετα, οι ελληνικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η δίωξη να επεκταθεί και εις βάρος τους για την πράξη της δωροδοκίας - δωροληψίας.

Ηδη έχει υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής για την περίπτωσή τους, καθώς παράλληλη έρευνα «τρέχει» στις Βρυξέλλες. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ελληνική Δικαιοσύνη, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι έστηναν τα προγράμματα φωτογραφικά σε ό,τι αφορά τους όρους, τις προϋποθέσεις και το αντικείμενο, προκειμένου να επωφεληθούν «δικοί» τους άνθρωποι τόσο στην Ελλάδα, όλα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ από enet