Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Η δίκη της δίτροχης καταστολής - Βάφτισαν τη δολοφονική επίθεση «τροχαίο ατύχημα»

«Να μην αφήσουμε να εκδικαστεί η επίθεση ως τροχαίο, αλλά ως απόπειρα ανθρωποκτονίας», τονίζει το ΕΕΚ εν όψει της δίκης του αστυνομικού της ομάδας ΔΕΛΤΑ που τραυμάτισε βαρύτατα την Αγγελική Κουτσουμπού.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες στην ΕΣΗΕΑ το Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα, εν όψει της δίκης του αστυνομικού της ομάδας ΔΕΛΤΑ Θεμιστοκλή Ποιμενίδη, που δικάζεται τη Δευτέρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο για «τροχαίο ατύχημα».

Ετσι χαρακτήρισαν οι εισαγγελείς με δύο βουλεύματα-καρμπόν τον βαρύτατο τραυματισμό της Αγγελικής Κουτσουμπού από άντρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ στη διαδήλωση της 6ης Δεκεμβρίου του 2009.

Πάνω από δέκα μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ διεμβόλισαν με ταχύτητα το μπλοκ του ΕΕΚ, ενώ ακολουθούσαν πεζή αστυνομικοί που χτυπούσαν με κλομπ, με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματίες...
και συλλήψεις. Ο διαδηλωτής που συγκράτησε τη μηχανή και χάρη σ’ αυτόν γνωρίζουμε το όνομα του αστυνομικού που επιτέθηκε στην Αγγελική Κουτσουμπού έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 7 μήνες φυλάκιση.

«Να μην αφήσουμε να εκδικαστεί η επίθεση ως τροχαίο, αλλά ως απόπειρα ανθρωποκτονίας, με ευθύνη όλων, από τον αστυνομικό ώς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης» ξεκίνησε συντονίζοντας τη συζήτηση ο εκπαιδευτικός και στέλεχος του ΕΕΚ Γρηγόρης Δαφνής, αναδεικνύοντας τον πολιτικό χαρακτήρα της επικείμενης δίκης. «Οπως η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο των οικονομικών μέτρων ακραίας λιτότητας, έτσι κι εμείς το 2009 γίναμε πειραματόζωα μιας νέας μεθόδου καταστολής που γενικεύτηκε», είπε ο γραμματέας του ΕΕΚ Σάββας Μιχαήλ. «Γνώριζαν πολύ καλά οι κυβερνώντες τον σχεδιασμένο πολιτικό χαρακτήρα της επίθεσης και την πολιτική βιογραφία της Αγγελικής. Η ειρωνεία είναι ότι τη χτύπησαν στα ίδια σημεία που την είχαν χτυπήσει οι ΕΣΑΤζήδες της χούντας του Ιωαννίδη, που ποτέ δεν τιμωρήθηκαν».

Οι δικηγόροι Σπύρος Φυτράκης και Δάφνη Βαγιανού αναφέρθηκαν στο νέο μοντέλο μηχανοκίνητης καταστολής που εγκαινιάστηκε το 2009, με φονικές ενδεχομένως επιπτώσεις, και στη μεθοδολογία συγκάλυψης από τη Δικαιοσύνη.

«Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός χρήσης μηχανών για τη διάλυση διαδηλωτών, που εφαρμόστηκε μαζικά στη διαδήλωση της 6ης Δεκέμβρη, είναι από μόνο του δολοφονικό σχέδιο», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, μεταφέροντας τη συμπαράσταση του κόμματος και του ίδιου.

«Χοντροκομμένη μεθόδευση»

Τη διάλυση των μονάδων καταστολής απαίτησε ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δημήτρης Δεσύλλας, καταδικάζοντας «τη χοντροκομμένη μεθόδευση να μετατραπεί η δολοφονική επίθεση σε τροχαίο». «Ακούστηκε από Μοτορόλα της αστυνομίας η εντολή “Λιώστε τους”», θύμισε ο Θόδωρος Κουτσουμπός, αναφερόμενος σε δημοσίευμα εφημερίδας της εποχής. «Η χρήση μηχανών ως όπλο εναντίον πεζών είναι μέθοδος παραστρατιωτικών ομάδων, που ώς τότε εφαρμοζόταν σε χώρες όπως η Κολομβία και το Ιράν».

Στην Αγγελική Κουτσουμπού συμπαρίστανται με ψηφίσματα σωματεία, συλλογικότητες και αριστερές οργανώσεις, καλώντας σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων, τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί.

Της Αφροδίτης Τζιαντζή από efsyn

Βάφτισαν τη δολοφονική επίθεση «τροχαίο ατύχημα» 
Στις 13 Οκτωβρίου η δίκη του αστυνομικού της ομάδας ΔΕΛΤΑ που τραυμάτισε σοβαρότατα την Αγγελική Κουτσουμπού, στέλεχος του ΕΕΚ και αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα. 

Ως «τροχαίο ατύχημα» εκδικάζεται τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου η υπόθεση του βαρύτατου τραυματισμού της Αγγελικής Κουτσουμπού από αστυνομικό της ομάδας ΔΕΛΤΑ στις 6 Δεκεμβρίου του 2009, στη μεγάλη διαδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οπως είχαν καταγράψει φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικές κάμερες, άντρες της νεοσύστατης τότε ομάδας ΔΕΛΤΑ διεμβόλισαν με ταχύτητα το μπλοκ του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος στην πλατεία Συντάγματος, ενώ ακολούθησαν πεζοί αστυνομικοί που επιτέθηκαν με δριμύτητα, τραυματίζοντας και συλλαμβάνοντας δεκάδες διαδηλωτές. Σοβαρότερος όλων ο τραυματισμός της Αγγελικής Κουτσουμπού, στελέχους του ΕΕΚ και αγωνίστριας του αντιδικτατορικού αγώνα, που είχε βασανιστεί από τη χούντα του Ιωαννίδη.

Η μηχανή της ομάδας ΔΕΛΤΑ, με οδηγό τον αστυνομικό Θεμιστοκλή Ποιμενίδη, εφόρμησε με δύναμη πάνω της ρίχνοντάς την αιμόφυρτη στο έδαφος και στη συνέχεια πέρασε κυριολεκτικά πάνω από το σώμα και το κεφάλι της, ενώ ο συνοδηγός Ιωάννης Ζαφειράκης χτυπούσε με το κλομπ τόσο την ίδια όσο και τους συντρόφους της που έσπευσαν σε βοήθεια.

Σε κώμα

Η Αγγελική Κουτσουμπού μεταφέρθηκε σε κώμα στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκαν «βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση – υποσκληρίδιο αιμάτωμα, υπαραχνοειδής αιμορραγία, θλάση εγκεφάλου, ρωγμώδες κάταγμα του λιθοειδούς, συντριπτικό κάταγμα αριστερής κλείδας και σπάσιμο όλων των εμπροσθίων αριστερών πλευρών». Οι συνέπειες του τραυματισμού είναι ορατές ώς σήμερα, με μόνιμη απώλεια ακοής και ιλίγγους.
Η Αγγελική Κουτσουμπού αιμόφυρτη, έχοντας χάσει τις αισθήσεις της λίγο μετά το χτύπημα
Λίγο πριν εκπνεύσει η πενταετία και το αδίκημα παραγραφεί, ο αστυνομικός Θεμιστοκλής Ποιμενίδης δικάζεται για «σωματική βλάβη από αμέλεια» στο Πλημμελειοδικείο Αθηνών, καθώς απορρίφθηκαν ως αβάσιμες οι μηνύσεις της Αγγελικής Κουτσουμπού κατά του αστυνομικού και του συνοδηγού του για βαριά σωματική βλάβη, όπως και κατά των υπευθύνων της ΕΛ.ΑΣ. για ηθική αυτουργία.

Δύο εισαγγελείς σε πανομοιότυπες αποφάσεις τους έκριναν πρωτόδικα και στο Εφετείο ότι η παρ’ ολίγον θανάσιμη επίθεση οφείλεται σε «αμελή περί την οδήγηση συμπεριφορά» του οδηγού που «εισήλθε επί του οδοστρώματος της πλατείας Συντάγματος απερίσκεπτα», με συνέπεια «να μην αντιληφθεί έγκαιρα την εγκαλούσα» και να «μην μπορέσει να εκτελέσει αποφευκτικό ελιγμό».

«Το γεγονός και μόνον ότι δικάζεται ο αστυνομικός οφείλεται στο ότι ένας από τους συντρόφους μας, που μάλιστα διώκεται, έπιασε τη μηχανή. Αλλιώς δεν θα ξέραμε καν ποιoς είναι, όπως δεν έμαθαν τόσοι άλλοι που τραυματίστηκαν από αστυνομικούς, αφού οι ΕΔΕ συνήθως αποβαίνουν άκαρπες», λέει στην «Εφ.Συν.» η Αγγελική Κουτσουμπού.

«Από εκεί και πέρα αποδεικνύεται ότι η Δικαιοσύνη είναι ένα πολύ ισχυρό κομμάτι του μηχανισμού καταστολής. Η Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ο τραυματισμός μου ήταν τροχαίο ατύχημα. Βεβαίως τη “γραμμή” την είχε δώσει η κυβέρνηση 24 ώρες μετά την επίθεση, όταν ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανακοίνωσε ότι είναι τροχαίο ατύχημα. Ακριβώς αυτό αποφάσισαν και οι δύο εισαγγελείς. Είναι αίσχος, για κάτι που έχει καταγραφεί σε βίντεο και το παρακολούθησαν χιλιάδες άτομα. Ηταν οφθαλμοφανές ότι υπήρχε εντολή να χτυπήσουν τη διαδήλωση με σκοπό να τη διαλύσουν. Δεν χτύπησαν μόνον εμένα. Συνέλαβαν και έδειραν ανηλεώς όσους έτρεξαν να με βοηθήσουν.

»Ποιο τροχαίο ατύχημα; Ηταν ξεκάθαρη δολοφονική επίθεση. Οπως επιβεβαιώθηκε αργότερα από τους διαλόγους τού τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη με τον πρέσβη των ΗΠΑ Ντ. Σπέκχαρντ, που διέρρευσαν από το Wikileaks, υπήρχε επιτελικό σχέδιο αστυνομικής καταστολής της διαδήλωσης».

Κατασταλτικοί μηχανισμοί

«Η απόπειρα των κρατικών αρχών και των εκφυλισμένων κυβερνητικών εκπροσώπων τους να “θάψουν” και εν συνεχεία να υποβιβάσουν τη βάρβαρη, δολοφονικού τύπου επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών σε τροχαίο ατύχημα δεν πρέπει να περάσει», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΕΚ.

Η επίθεση των αστυνομικών στο μπλοκ του ΕΕΚ
Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκαν δεκάδες διαδηλωτές, που χτυπήθηκαν με μανία
«Αν ένας άνθρωπος, ένα από “τα κορίτσια της βροχής” του αντιδικτατορικού κινήματος υφίσταται την ωμή και βάρβαρη βία από κρατικά όργανα καταστολής, κανένας δεν μπορεί να μένει σιωπηλός. Eπιπλέον, η υπόθεση συμπυκνώνει όλα τα ζητήματα παθογένειας της ελληνικής αστικής δημοκρατίας, ιδίως μετά την εξέγερση του 2008 και την επακολουθήσασα οικονομική χρεοκοπία», συνεχίζει η ανακοίνωση, καλώντας σε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια τη Δευτέρα, απαιτώντας την καταδίκη του φυσικού αυτουργού και των ηθικών αυτουργών, την αθώωση όλων των συλληφθέντων, όπως και να εκδικαστεί η μήνυση του γιατρού Δ. Γεωργίου, που ενώ έσπευσε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στην τραυματισμένη διαδηλώτρια, φωνάζοντας «Είμαι γιατρός, έχω πολυτραυματία, φέρτε το ΕΚΑΒ», δέχθηκε χτυπήματα που του μαύρισαν το σώμα και άφησαν μισοπαράλυτο το δεξί του χέρι.

Της Αφροδίτης Τζιαντζή από efsyn