Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Γύπες καιροφυλακτούν για 100.000 ιδιοκτησίες

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ VULTURE FUNDS ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ * ΛΗΓΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα της ΕΚΤ θα είναι πολύ αρνητικά για τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, «ξένος παράγων» θα έχει σημάνει τη λήξη της θητείας της συγκυβέρνησης
Yπό τη σκιά των αποτελεσμάτων των stress tests η Αθήνα αναζητεί λύση για τα «κόκκινα» δάνεια... χθες. Μετά το τελευταίο ναυάγιο των συνομιλιών τρόικας- υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, η κυβέρνηση φαίνεται πως χάνει και την τελευταία ελπίδα που είχε εναποθέσει στους δανειστές για...
μερική παράταση των πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία.

Υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγων σημείωνε με νόημα (και πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή) πως την Κυριακή 26 Οκτωβρίου θα καταδειχθούν οι προθέσεις των δανειστών (δηλαδή του Βερολίνου) όχι μόνο για το ελληνικό εγχείρημα, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά και για το πολιτικό μέλλον της συγκυβέρνησης.

Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα της ΕΚΤ θα είναι πολύ αρνητικά για τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, ο Αντ. Σαμαράς θα πρέπει να προκηρύξει... πρόωρες εκλογές την αμέσως επομένη, στις 27 Οκτωβρίου, καθώς ο «ξένος παράγων» θα έχει σημάνει τη λήξη της θητείας της συγκυβέρνησης, υποστήριζε ο εν λόγω παράγων.

Σε κάθε άλλο ενδεχόμενο οι δανειστές θα συναινούν στο να δοκιμάσει η συγκυβέρνηση τις τύχες της με την εκλογή του ΠτΔ και τα «απερχόμενα οικονομικοεπιχειρηματικά συμφέροντα», μία τελευταία προσπάθεια μπας και συγκεντρωθούν 180 ψήφοι/βουλευτές τον Φεβρουάριο.

Κατά γενική εκτίμηση επιχειρηματικών και επενδυτικών κύκλων, η κατάσταση δεν πηγαίνει άλλο (δεν πηγαίνει πουθενά, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση ενός εξ αυτών) με την οικονομία και τις αντοχές του συστήματος πέραν των ορίων τους. Η Αθήνα προσέβλεπε σε μία συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια (ενδεχομένως το επιτελείο του Αντ. Σαμαρά να παγιδεύτηκε από τη... σιγουριά του υπουργού Ανάπτυξης) μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα και επ' ουδενί μετά τα stress tests, καθώς παραμένει άγνωστη παράμετρος το τι θα προκύψει στις 26 του μήνα.

Παράλληλα η Αθήνα προσέβλεπε σε μία κατ' αρχήν συμφωνία αφ' ενός λόγω του ασφυκτικού πλαισίου που έχουν δημιουργήσει τα οφειλόμενα δισ. ευρώ, αφ' ετέρου γιατί είχε λάβει αρνητική απάντηση από τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς-κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας.

Η κατάσταση στο μη παρέκει έχει ως εξής. Πλειστηριασμοί για ακίνητα αξίας μέχρι 200.000 ευρώ είχαν παγώσει με τη συγκατάθεση των δανειστών, άτυπη περίοδος χάριτος που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Μάλιστα η κυβέρνηση έμμεσα έχει αποδεχθεί τη σχετική διαδικασία, από τη στιγμή που αποδέχεται τον ορισμό της τιμής εκκίνησης ενός ακινήτου στο 66% της αντικειμενικής αξίας, που όμως θα υποχωρεί αυτόματα στο 50% εφ' όσον δεν υπάρξει ενδιαφέρον στον πρώτο γύρο. Σε αυτή την πονηρή συγκυρία οι εκπρόσωποι των λεγόμενων «χαρτοφυλακίων-γυπών» (vulture funds) πηγαινοέρχονται στην Αθήνα προσδοκώντας πως σύντομα θα ανοίξει μία αγορά που φαίνεται να αφορά 100.000 κατοικίες. Σημειωτέον, πως σύμφωνα με μη επιβεβαιούμενες πληροφορίες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πλησιάζουν τα 85 δισ. ευρώ (σε περισσότερα από 80 δισ. ευρώ τα είχε υπολογίσει τελευταία ο Νίκος Δένδιας), από τα οποία τα σχεδόν 25 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά.

Οσον αφορά το... εύρημα της πρώτης τιμής εκκίνησης, αποτελεί κοινή εκτίμηση στην πιάτσα πως δύο «γύπες» μπορεί πολύ εύκολα να απόσχουν από τον πρώτο γύρο (στο 66% της αντικειμενικής αξίας) ώστε το ακίνητο να δίνεται (το πολύ) στο 50% της αξίας του. Οταν ο οφειλέτης θα έχει να αποπληρώσει στο ακέραιο δάνειο που είχε λάβει το 2007-2010 στο 110%+ τής τότε τρέχουσας αξίας του ακινήτου του. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σε αρκετές περιπτώσεις η τιμή του πλειστηριασμού μπορεί να μην είναι αρκετή για να καλυφθεί το σύνολο της υποχρέωσης. Σε ένα τέτοιο ακραίο ενδεχόμενο ο δανειολήπτης θα έχει χάσει το σπίτι του και θα συνεχίσει να χρωστά στην τράπεζα ή το Δημόσιο.

Σημειωτέον πως η εν δυνάμει «δεξαμενή» στην οποία περιμένουν να επιπέσουν οι «γύπες» υπολογίζεται σε 100.000 ιδιοκτησίες. Εάν υπολογίσουμε πως κάθε μέση οικογένεια είναι 3μελής, τότε αναφερόμαστε σε πρόβλημα, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άμεσα περίπου 300.000 συμπατριώτες μας, σχεδόν το 3% του πληθυσμού.
Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

Μαλλιά κουβάρια Δένδιας - Χαρδούβελης για τα επιχειρηματικά δάνεια
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
Τις κυβερνητικές αρρυθμίες που υπάρχουν και αυξάνονται όσο φουντώνουν τα εκλογικά σενάρια, ανέδειξε η υπόθεση της ρύθμισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Η εμπλοκή που αποκαλύφθηκε την ύστατη ώρα του πρώτου κύκλου της διαπραγμάτευσης, ανέδειξε ακόμα μία φορά ότι ο συντονισμός μεταξύ των υπουργών είναι ανύπαρκτος, την ώρα που προσωπικές στρατηγικές και μεθοδεύσεις επικρατούν στη στρατηγική που χαράσσει το κάθε υπουργείο.

Υπό αυτή την έννοια το επεισόδιο που δημιουργήθηκε μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης κατά την τελευταία μέρα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με αφορμή την πρόοδο των συνομιλιών με τους επικεφαλής στο θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, επιβεβαίωσε απλώς αυτό που συζητείται ευρέως στην κοινωνία. Οτι δηλαδή οι υπουργοί κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς, αναζητώντας περγαμηνές για τη μάχη της κάλπης.

Η διαπίστωση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, αμέσως μετά την τελευταία συνάντηση με την τρόικα το βράδυ της Δευτέρας, ότι βρισκόμαστε κοντά στην τελική συμφωνία με την τρόικα για τη ρύθμιση που θα αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, προκάλεσε τουλάχιστον αμηχανία στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού, ο κ. Χαρδούβελης δεν είχε την ίδια εικόνα.

Το γεγονός αυτό διαπιστώθηκε και κατά τη διάρκεια της «θεωρητικά» τελευταίας συνάντησης του κ. Χαρδούβελη με τους επικεφαλής της τρόικας το μεσημέρι της Τρίτης, όταν οι δανειστές τού ξεκαθάρισαν ότι η λύση που θα δοθεί πρέπει να είναι λύση πακέτο τόσο για τα επιχειρηματικά όσο και για τα ιδιωτικά δάνεια, αφήνοντας τη λήψη των αποφάσεων για τον δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων από τις αρχές Νοεμβρίου.

Η διάψευση των προσδοκιών του υπουργείου Ανάπτυξης, από το υπουργείο Οικονομικών, οδήγησε την ηγεσία του Ανάπτυξης να περάσει στην αντεπίθεση με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει ότι «η τρόικα έχει συμφωνήσει περισσότερες από μία φορές στο σχέδιο για τα επιχειρηματικά δάνεια, ωστόσο άλλοι παράγοντες δεν μας επέτρεψαν να νομοθετήσουμε».

Η κόντρα μεταξύ των δύο υπουργών έφτασε στο μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ανέλαβε δράση, ζητώντας να βρεθούν οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στη βάση τους, και να γίνει ακόμα μία συνάντηση ώστε να μη μείνει η αίσθηση εμπλοκής και ενδοκυβερνητικής ασυνεννοησίας.

Το αποτέλεσμα της έκτακτης συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών με την παρουσία των δύο εκ των τριών της τρόικας και των Γκίκα Χαρδούβελη, Νίκου Δένδια και Χρήστου Σταϊκούρα, έβγαλε «κερδισμένο» τον πρώτο, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα.

Ωστόσο, έμπειροι παρατηρητές αναφέρουν ότι το σκηνικό της Τρίτης ήταν μόνο ένα επεισόδιο από το σίριαλ που εξελίσσεται εδώ και καιρό μεταξύ του Γκίκα Χαρδούβελη και του Νίκου Δένδια. Οπως έλεγαν αρκετοί, ένα σίριαλ μεταξύ ενός υπουργού που θέλει να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη ως ο βασικός διαπραγματευτής με τους δανειστές και ενός υπουργού που θέλει να εμπεδωθεί ως ο βασικός διεκδικητής της καρέκλας του αρχηγού του κόμματός του.
 
100 δόσεις μόνο για μικροοφειλέτες
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ

Το επιτόκιο των προσαυξήσεων μειώνεται από 8,76% σε 4,5%. Θα γίνεται «κούρεμα» 90% των προσαυξήσεων αν η οφειλή καταβληθεί σε 12 δόσεις

Σε δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγείται η κυβέρνηση, η οποία, όπως διεφάνη από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς έχει την αποδοχή των δανειστών στις 100 δόσεις για τους μικροοφειλέτες, αλλά μικρότερες δόσεις για τα μεγάλα χρέη.

Φοβούμενη η κυβέρνηση «στάση πληρωμών» απ' όσους έχουν μπει σήμερα στις δύο ρυθμίσεις, ο κ. Σαμαράς εξαναγκάστηκε να κάνει λόγο για «καλύτερη μεταχείριση» όσων βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς ρύθμισης, για τους οποίους θα μειωθεί στο μισό το επιτόκιο από το 8,76% σήμερα στο 4,5%.

Οντως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιχείρησαν, όπως έγραψε η «Ε» την περασμένη Τετάρτη, να παρουσιάσουν τις ρυθμίσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων ως το κυβερνητικό «όπλο» απέναντι στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προωθηθεί ρύθμιση στη Βουλή που θα αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένους και θα προβλέπει ενιαίο τρόπο εξόφλησης των οφειλών του ΕΝΦΙΑ, της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων ως εξής:

**Εξόφληση έως 100 δόσεις για χρέη έως 15.000 ευρώ.

**Από 15.001 ευρώ και πάνω η αποπληρωμή θα γίνεται σε 72 δόσεις το ανώτερο.

**Το επιτόκιο των προσαυξήσεων μειώνεται από 8,76% σε 4,5%.

**Θα γίνεται «κούρεμα» 90% των προσαυξήσεων αν η οφειλή καταβληθεί σε 12 δόσεις.

**Αν πληρωθούν σε 24 δόσεις, οι προσαυξήσεις θα μειώνονται 85%.

**Το ποσοστό πέφτει στο 80% όταν οι δόσεις είναι 36.

**Μείωση 75% αν η καταβολή γίνει σε 48 δόσεις.

**70% μειώνονται οι προσαυξήσεις αν το χρέος πληρωθεί σε 60 δόσεις.

**Το ποσοστό μειώνεται στο 65% αν η πληρωμή των χρεών γίνει σε 72 δόσεις.

Τέλος, αν ο οφειλέτης επιλέξει τις 100 δόσεις δεν θα γίνεται καμία έκπτωση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση με μία απλή αίτηση και αν κάποιος δεν καταβάλει μία δόση, θα μπορεί να την πληρώσει με την επόμενη με προσαύξηση 15%.

Με τη ρύθμιση αυτή το Δημόσιο ελπίζει να εισπράξει σημαντικά ποσά, αφού οι οφειλέτες έως 15.000 ευρώ ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια, ενώ περίπου 450.000 είναι οι επιχειρήσεις που χρωστούν στα Ταμεία έως 15.000 ευρώ.

Οι ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές προσεγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ χωρίς τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, που μαζί με αυτά μπορεί να φτάνουν και τα 20 δισ. ευρώ.

Τα Ταμεία με το σοβαρότερο πρόβλημα είναι δύο: ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ, καθώς και στα δύο αυτά Ταμεία έχει καταγραφεί ότι 6 στους 10 ασφαλισμένους αδυνατούν τα τέσσερα τελευταία χρόνια να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Η πραγματική «κόπωση» των οφειλετών, λόγω των ανελαστικών διατάξεων που ισχύουν από τον Ιούλιο του 2013, έχει οδηγήσει σε «παύση πληρωμών» ακόμη και όσους εξυπηρετούσαν μέχρι πρότινος τις δόσεις τους. Τα ειδοποιητήρια κατασχέσεων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών έχουν ξεπεράσει αισίως τα 80.000, παρά τη «σιωπηρή», όπως αποκάλυψε η «Ε», οδηγία Βρούτση να «μην πειραχθούν» όσοι έχουν χρέη μέχρι και 20.000 ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, και με ανελαστική πλέον την ανάγκη αύξησης των εσόδων για την κάλυψη ελλειμμάτων, κυρίως όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα μέσα στο ερχόμενο δεκαήμερο, και θα προβλέπει 100 δόσεις για χρέη έως 300.000 ευρώ.

Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται ότι η πρόβλεψη των 100 δόσεων αφορά περίπου 500.000 οφειλέτες, για τους οποίους, βάσει της διάταξης που προωθείται, δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλει κανείς θα οριστεί στα 50 ευρώ το μήνα.

Aπό enet