Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Συλλαμβάνει, φυλακίζει και σφυρίζει αδιάφορα

H ΕΛ.ΑΣ. προσήγαγε τρεις φορές και έκλεισε στο κρατητήριο για οκτώ μέρες πολίτη «κατά λάθος», αλλά δεν αναγνωρίζει το σφάλμα της, ούτε δείχνει διάθεση να τον αποζημιώσει.
    
Κρατήθηκε «κατά λάθος» από την αστυνομία για οκτώ ημέρες, ενώ πάλι «κατά λάθος» προσήχθη και δύο φορές σε αστυνομικά τμήματα ως καταζητούμενος. Μόνο που όταν «σφάλλει» η ΕΛ.ΑΣ. δεν ζητάει ούτε συγγνώμη. Και φυσικά κουβέντα για αποζημίωση.

Ακόμη και η ΕΔΕ διενεργήθηκε κατόπιν προτάσεως του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο κατέφυγε ο παθών: και μπορεί να διαπίστωσε ότι η ταλαιπωρία του πολίτη οφειλόταν αποκλειστικά σε λάθη της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο ούτε απέδωσε...
πειθαρχική ευθύνη για το ζήτημα ούτε και προχώρησε στην οικονομική και ηθική αποκατάσταση του παθόντος.

Κρατήθηκε στις Σέρρες

Ο πολίτης είχε την υποχρέωση να παρουσιάζεται τακτικά στο τμήμα Ασφαλείας Τούμπας Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη, μετά την υπό όρους αποφυλάκισή του το 2007, κάτι που έπραττε κανονικά. Ομως, δύο χρόνια αργότερα, το 2009, συνελήφθη και κρατήθηκε για οκτώ μέρες στο Α.Τ. Σερρών, καθώς υπήρχε ένταλμα σύλληψής του, «λόγω μη εμφάνισης στο Τ.Α. Ανω Πόλης – Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης(!)», σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος μόνο αφού με δικές του νομικές ενέργειες και κόστος απέδειξε ότι εσφαλμένα αναζητούνταν ως φυγόποινος.

Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, το 2011, συνελήφθη ξανά σε αστυνομικό έλεγχο στη Θεσσαλονίκη και εκ νέου το 2012 στην Αθήνα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, κρατήθηκε για επτά ώρες, ενώ τελικώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κάποιος λόγος δίωξης, οπότε και αφέθηκε ελεύθερος.

«Από την έρευνα της υπόθεσης προέκυψε ότι η ΕΛ.ΑΣ. έβλαψε αδικαιολόγητα έναν πολίτη, στερώντας την ελευθερία του για οκτώ ημέρες και υποβάλλοντάς τον σε ταλαιπωρίες, χωρίς παράλληλα γι’ αυτόν τον σοβαρό λόγο να αποδοθούν ευθύνες, να υπάρξουν οργανωτικές αλλαγές ή να αποζημιωθεί ο πολίτης», αποφαίνεται ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμά του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

«Εμπρακτο θάρρος»

Και παρέχοντας… οδηγίες για την ουσία του συνθετικού «Προστασίας του Πολίτη», παρατηρεί ότι η «σύγχρονη Αστυνομία όταν σφάλλει οφείλει να επιδεικνύει έμπρακτα θάρρος και ευθύτητα για τη διόρθωση των πραγμάτων και την αποκατάσταση των τυχόν παθόντων πολιτών. Μια τέτοια στάση και το κύρος του σώματος θα προάσπιζε και τα δικαιώματα των πολιτών θα προστάτευε».

Της Ιωάννας Σωτήρχου από efsyn