Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ο «κουμπαράς», η «μύγα», οι «αργυρώνητοι» και στη μέση οι ανεξάρτητοι βουλευτές

«Κόκκινο» χτύπησε η κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την χθεσινή αναφορά Σκουρλέτη στον «κουμπαρά» επιχειρηματιών για τον χρηματισμό βουλευτών προκειμένου να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «ετεροχρονισμένη ευαισθησία» αφού δεν διεύψευσε το σχετικό δημοσίευμα της Kontra News πριν ένα μήνα, καθώς ούτε άλλες σχετικές καταγγελίες, π.χ. του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου στην...
εφημερίδα Παραπολιτικά. Ο Πάνος Σκουρλέτης κλιμάκωσε την επίθεση προς την κυβέρνηση λέγοντας πώς «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται» διευκρινίζοντας ότι εννοεί τον πρωθυπουργό «γιατί ο κ. Σαμαράς είχε κατηγορηθεί το ’93 από τον κ. Μητσοτάκη ότι είχε ρίξει με τέτοιες μεθόδους την κυβέρνηση».

Για την ιστορία, το δημοσίευμα της Kontra News (της 14ης Σεπτεμβρίου) που επικαλέστηκε ο Π. Σκουρλέτης έφερε τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Αποκάλυψη: έρανος μεταξύ των καλεσμένων στον Μυθικό γάμο τους - Μάζευαν λεφτά για τους 180 στο γάμο Μαρτίνου – Κόκκαλη – Θλιβερή επιστροφή σε πρακτικές του ‘65».

Σε άλλες δηλώσεις του (ΑΠΕ) ο Πάνος Σκουρλέτης και αφού αναφέρθηκε εκ νέου στο παρελθόν Σαμαρά και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προέτρεψε «να αφεθούν οι 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου με έναν πραγματικά ώριμο τρόπο, απόλυτα πολιτικό, ελεύθεροι να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας».

Καλαντζής: «αργυρώνητοι» από τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι δεν ψηφίσουν ΠτΔ

Με δηλώσεις του στον Real.FM ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Καλαντζής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αυτός που οξύνει το πολιτικό κλίμα - αρχής γενομένης από τη αναφορά Δραγασάκη στη Βουλή σε επιχειρηματίες τους οποίους εξυπηρετεί η ΝΔ και η κυβέρνηση- καθώς και ότι «ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα». Αντιστρέφοντας τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι, με την λογική Σκουρλέτη, όσοι βουλευτές από τους ΑΝΕΛΛ, τη ΔΗΜΑΡ και τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρα «αργυρώνητοι» του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την παραίτηση Σκουρλέτη.

Η απάντηση δόθηκε μέσω του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά ο οποίος παρεμβαίνοντας στον Real FM, παρέπεμψε στα σενάρια διαδοχής Σαμαρά. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Σε σχέση με την παραίτηση του Π. Σκουρλέτη που ζήτησε ο κ. Καλαντζής θα χρειαστεί να περιμένει πάρα πολύ. Άλλες παραιτήσεις συζητούνται και διακινούνται, παρόλο που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και τα σενάρια για αλλαγή κυβέρνησης ή πρωθυπουργού είναι ζωντανά, για αλλαγή ηγεσίας στον κυβερνητικό εταίρο.

Στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «φορτίζει τόσο πολύ το πολιτικό κλίμα με τέτοιου είδους αναφορές και καταγγελίες χωρίς να προσκομίζονται στοιχεία για αυτές», ο Ν. Παππάς απάντησε:

«Εμείς έχουμε την υποχρέωση να κρούουμε πάντα τον κώδωνα του κινδύνουγια να μην εκτραπεί η Δημοκρατία μας σε καταστάσεις που θυμίζουν στιγμές πάρα πολύ άσχημες». Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι οι αναφορές αυτές και οι καταγγελίες έχουν και προληπτικό χαρακτήρα – ο ίδιος μάλιστα παρέπεμψε στην επίσκεψη Τσίπρα στο ΣΔΟΕ προ μηνών, οπου ο Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει την κυβέρνηση να μην μετατρέψει το Σώμα σε εργαλείο πολιτικών πιέσεων σε σχέσεη με την εκλογή ΠτΔ.

Περαιτέρω, ο Νίκος Παππάς αιτιολόγησε τις σχετικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Εμείς ήρθαμε να πούμε ότι υπάρχει και διατηρείται μια τέτοια συζήτηση. Να σας θυμίσω ότι είχαμε παρεμβάσεις και του κ. Καμμένου προ αρκετών ημερών, είχαμε την παρέμβαση του κ. Κωνσταντόπουλου, είχαμε την παρέμβαση του κ. Καρατζαφέρη, όταν είχαν μετακινηθεί ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης στη ΝΔ».

Παππάς: «Κόβει γέφυρες με ΣΥΡΙΖΑ όποιος ψηφίσει ΠτΔ»

Όσον αφορά τα περί «αργυρώνητων» ο Νίκος Παππάς αντέτεινε ότι είναι «διακηρυγμένη επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ η ευρύτερη συμπαράταξη των δυνάμεων στην πορεία προς τις εκλογές για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση. Κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα θα εκπλαγεί αν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βρεθούν δυνάμεις ευρύτερες που μέχρι στιγμής δεν είναι μαζί μας. Είναι σταθερή, ανοιχτή και ειλικρινής επιδίωξή μας».

Ωστόσο ενέτεινε την πίεση προς τους βουλευτές των άλλων κομμάτων και τους ανεξάρτητους λέγοντας «Αν κάποιος δεν θεωρήσει ότι είναι σημαντικό αυτή η πολιτική να τερματιστεί και ψηφίσει να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτήν την Βουλή που εμείς θεωρούμε απονομιμοποιημένη, κόβει τις γέφυρες συνεργασίας μαζί μας».

Στο μεταξύ, σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του (Vima Fm) και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής ανέφερε ότι οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουν υπόψη δημοσιεύματα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα καθώς βουλευτές που καταψηφίζουν την κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια «αρχίζουν τώρα να το σκέφτονται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Επανέλαβε τις δηλώσεις Τσίπρα από το βήμα της Βουλη΄ς για πρακτικές του ’65 εν έτει 2014 σημειώνοντας: «τα ξέρουμε πολύ καλά τι συνέβη το 1965 και αν ξαναμπούμε πάλι σ’ αυτόν τον κατήφορο, δεν ξέρω πού θα καταλήξει η χώρα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται αύριο (12.30μ.μ.) με τους προέδρους των Δικαστικών Ενώσεων (Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδας, Δικαστικών λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους). Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Από το Ποντίκι