Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ούτε οι ίδιοι πείθονται

H κυβερνητική παράσταση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης έκλεισε χωρίς ουσιαστικά οφέλη για τους εταίρους. Μπορεί να μέτρησαν ψήφους, ωστόσο έγινε σαφές ότι δεν κατάφεραν να έχουν και την εμπιστοσύνη. Οχι μόνο της κοινωνίας, η οποία όλο και περισσότερο φαίνεται να τους γυρνά την πλάτη, αλλά και των ίδιων των βουλευτών της.

Το ζήτημα που τέθηκε και από κυβερνητικούς βουλευτές, για κυβέρνηση «εθνικού σκοπού», φανερώνει ότι ούτε και οι ίδιοι πείθονται από το αφήγημα περί «success story» και της ρητορείας περί ανάκαμψης της χώρας. Εάν πίστευαν ότι η συγκυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, δεν θα προχωρούσαν...
σε αυτήν την πρόταση.

Αναγκάστηκαν οι βουλευτές, που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ ουσιαστικά η στάση τους μεταφράζεται σε ψήφο δυσπιστίας. Διαπιστώνουν επί της ουσίας ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει μέλλον και προετοιμάζουν από τώρα κλίμα διάδοχης κατάστασης.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης έδειξε ότι δεν δημιουργείται ούτε κάποιο ρεύμα για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών, που είναι απαραίτητοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Καταρρίπτεται, κατά συνέπεια, και το κυβερνητικό επιχείρημα περί τέλους της εκλογολογίας. Εξ ου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχείρησε να απεμπλέξει την προεδρική εκλογή από τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Ολα δείχνουν ότι ο πολιτικός χρόνος της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ εξαντλείται. Από την επόμενη κιόλας ώρα, αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, οι εταίροι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να πείσουν την κοινωνία. Η πλειονότητα των πολιτών δεν τους εμπιστεύεται -πλέον δεν τους ακούει.

Ο κύβος ερρίφθη και η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τις κάλπες έχει ξεκινήσει, όσο κι αν η κυβέρνηση αρνείται να το παραδεχθεί. Θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ωστόσο θα δρέψει τους καρπούς τής πολιτικής σκληρής λιτότητας, στην οποία επέμεινε μέχρι τέλους. Επιχειρεί να εμφανίσει ότι διαθέτει κοινοβουλευτική στήριξη, όμως αμφισβητείται από κυβερνητικούς βουλευτές και έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Από enet