Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ο φαύλος κύκλος των χρεών

Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ρεκόρ τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο, σπάζοντας πλέον το φράγμα των 70 δισ. ευρώ. Από τη μια, οι φορολογούμενοι εμφανίζουν πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τα δημόσια ταμεία, ενώ από την άλλη οι κυβερνητικές εξαγγελίες για νέες ρυθμίσεις καλλιεργούν κλίμα αναμονής, ακόμα και σε όσους έχουν κάτι να πληρώσουν, δημιουργώντας νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οφειλέτες, που έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις, έχουν σταματήσει να πληρώνουν αναμένοντας...
νέα ρύθμιση, που κατά τακτά διαστήματα επανεξαγγέλλεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από κάποια απόφαση. Το κυβερνητικό γαϊτανάκι των εξαγγελιών χωρίς αντίκρισμα έχει κόστος: ένα δισ. ευρώ το μήνα αυξάνονται κατά μέσον όρο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Μέρα με την ημέρα το αφήγημα περί success story καταρρίπτεται και από τους αριθμούς. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο εννιάμηνο εμφανίζει υστέρηση φορολογικών εσόδων, ενώ οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων έχουν υπερβεί τα όρια. Εκφράζονται πλέον φόβοι ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους η υστέρηση μπορεί να αγγίξει το ένα δισ. ευρώ. Μάλιστα πρόκειται για περίοδο που οι πολίτες θα κληθούν να ανεβούν ένα φορολογικό Γολγοθά, καλούμενοι να πληρώσουν ταυτόχρονα φόρο εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας και τη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Η «επίτευξη» φορολογικού πλεονάσματος, άλλη μια φορά, στηρίζεται κυρίως στη μείωση των δαπανών, τομέα στον οποίο έχουν αρχίσει να σχηματίζονται μαύρα σύννεφα. Η χρηματοδότηση των Ταμείων έχει φτάσει στα όριά της και πλέον το Γενικό Λογιστήριο θα αναγκαστεί να βάλει χέρι στο ταμείο για να καλύψει «έκτακτες» δαπάνες.

Μεγάλος ασθενής του Ασφαλιστικού είναι ο ΟΑΕΕ, στο όριο είναι η χρηματοδότηση του ΟΓΑ, υπέρβαση έχει το ΙΚΑ, ενώ εκτός ορίου είναι η δαπάνη πληρωμής του ΕΚΑΣ λόγω της αύξησης του αριθμού των χαμηλοσυνταξιούχων. Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική τής σκληρής λιτότητας και των περικοπών, ενώ δεν προβλέπονται αναπτυξιακά μέτρα που θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα από το φαύλο κύκλο. Επιμένουν στην ίδια συνταγή, που οδηγεί σε αδιέξοδο, προσβλέποντας ίσως σε κάποιο θαύμα.

Από enet