Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

"Έτσι στέλναμε τις μίζες στην Ελλάδα"

Όλο το σύστημα παράνομων πληρωμών στη χώρα μας για τις προμήθειες στον τομέα ραντάρ αποκάλυψε στην ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη πρώην στέλεχος της εταιρείας Ericsson.

Ο 70χρονος σήμερα Σουηδός Νένζελ Λις Ολοφ Μόρτεν, που δούλευε σε αυτόν τον τομέα, κατέθεσε τον περασμένο Ιούνιο στο ελληνικό προξενείο στη Στοκχόλμη. Προσκόμισε, μάλιστα, δύο έγγραφα – φωτιά με πληρωμές από το 2000, όπου αποκαλύπτεται ότι σε μόλις μία εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2000 διοχετεύθηκαν, μέσω δικηγόρων σε υπεράκτια εταιρεία δύο ποσά που αγγίζουν τα 21 εκατ. ελβετικά φράγκα. Και αυτή...
η πληρωμή βέβαια δεν είναι η μόνη και αφορά μόνο μία προμήθεια.

Ο Σουηδός προσήλθε αυθόρμητα και η κατάθεση, που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», μοιάζει να έχει βγει από ταινία με αστυνομική πλοκή. Η ανακρίτρια, τελικά, αλίευσε «λαβράκι», καθώς το στέλεχος της εταιρείας εργαζόταν από το 1985 ως το 2002, έχοντας ως τομέα ευθύνης τις πωλήσεις σε αναδυόμενες αγορές.

Η κ. Μπράτη ερευνά την υπόθεση του μεσάζοντα Χρήστου Τούμπα, αντιπροσώπου της βραζιλιάνικης εταιρείας Embraer, ειδικότερα δε την προμήθεια τεσσάρων συστημάτων ραντάρ για την αεροπορία (ΑΣΕΠΕ) με υπεργολάβο την Ericsson.

Την υπόθεση αποκάλυψε ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε με 250.000 ευρώ από τον Τούμπα, κατηγορούμενο για δωροδοκία που έχει ήδη απολογηθεί.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση:
Από enikos