Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Σενάρια για την εκλογή νέου "τελετάρχη"

Με ένα ξεφύλλισμα στις Κυριακάτικες εφημερίδες βλέπεις να ξεχειλίζουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Ο Σαμαράς είναι κατηγορηματικός ότι δεν θα γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές το 2015 -«Οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2016, στο τέλος της τετραετούς θητείας της Βουλής» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters από το Μιλάνο- ενώ αντίθετα ο Τσίπρας  και Καμένος ζητούν άμεσα προσφυγή στις κάλπες.

«Οι εκλογές αυτές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Η Ελλάδα δεν έχει...
περιθώρια θα συνεχίσει αυτόν τον καταστροφικό δρόμο» δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σύριζα, ενώ απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπογράμμισε: «Ο κ. Παπούλιας θα μπορούσε να διευκολύνει. Τόσα αντισυνταγματικά νομοσχέδια υπέγραψε. Τόσες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ας παραιτηθεί λίγο νωρίτερα από το τυπικό τέλος της θητείας του, ώστε να σταματήσει αυτή η διαλυτική κατάσταση και να πάμε σύντομα σε εκλογές και σε εκλογή Προέδρου. Νομίζω αυτό θα ήταν ωφέλιμο για τον τόπο»

Και ενώ όλα αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το πολιτικό παρασκήνιο οργιάζει. To «Βήμα» ισχυρίζεται ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης διαθέτουν ήδη 171 βουλευτές οι οποίοι θα ψηφίσουν σ’ αυτή την βουλή την εκλογή νέου προέδρου της δημοκρατίας, ενώ  το περιοδικό Unfollow στην ιστοσελίδα του επιμένει ότι υπάρχει «μαύρο ταμείο» για την εξαγορά βουλευτών και μάλιστα «φωτογραφίζει» με απόλυτη σαφήνεια ποιοι είναι οι δημιουργοί του:  «Δύο είναι οι επιχειρηματίες που φέρονται να κάνουν το «ταμείο» για την κυβέρνηση στην προσπάθεια εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Ένας εφοπλιστής που το όνομα του θυμίζει… πόλεμο και του οποίου η γυναίκα μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου ως μετακλητή υπάλληλος και ένας γνωστός λαθρέμπορος», αναφέρει το δημοσίευμα που υπογράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος.

Άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν Τραγάκη και Λαζαρίδη να πλησιάζουν βουλευτές προκειμένου –με τι ανταλλάγματα άραγε;- να συστρατευτούν με την επιλογή Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για εκλογή νέου τελετάρχη, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν "ανοίγματα" της Κουμουνδούρου σε ανεξάρτητους βουλευτές με την υπόσχεση ότι αν δεν ψηφίσουν πρόεδρο της δημοκρατίας θα "αξιοποιηθούν" σε ενδεχόμενη κυβέρνηση με κορμό τον Σύριζα.

Φυσικά έχουν την σημασία τους αυτές οι εξελίξεις, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είναι διαδικασίες κορυφής. Ο λαϊκός παράγοντας απουσιάζει απ’ αυτές τις διαδικασίες που σχεδιάζουν άλλοι γ αυτόν, χωρίς αυτόν και πιθανόν εναντίον του.

Γ. Γ.