Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Ζημιές σε 580 ακίνητα και 168 οχήματα από τις πλημμύρες

Καταγράφηκαν τα σπίτια και τα καταστήματα που πλημμύρισαν, όπως και τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από το νερό, κατά τη διάρκεια της πρώτης νεροποντής του φθινοπώρου που «βούλιαξε» τα δυτικά προάστια της Αττικής. Έκτακτο επίδομα στους πληγέντες. 
 
Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και συνολικά έχουν καταγραφεί 580 ακίνητα και 168 οχήματα σε 25 δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία...
που παρέδωσε το απόγευμα στον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Αφάλης.
  
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν το απόγευμα στους πληγέντες δήμους, έτσι ώστε να διευκολυνθούν στην άμεση έκδοση του πρώτου έκτακτου βοηθήματος. Οι δήμοι στους οποίους έχουν καταγραφεί ζημιές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι: Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Γαλατσίου, Διονύσου, Δραπετσώνας – Κερατσινίου, Ελευσίνας, Ιλίου, Κορυδαλλού, Μεταμόρφωσης, Μάνδρας, Μεγαρέων, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου και Χαλανδρίου.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εσωτερικών θα αποστείλει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το αίτημα για άμεση αποδέσμευση κονδυλίου ύψους, μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ, ώστε να αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών.

Σήμερα (Κυριακή) κατά τη διάρκεια σύσκεψης, την οποία συγκάλεσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, αποφασίστηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, με 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών. Η απόφαση προβλέπει επίσης την οικονομική ενίσχυση με 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Αχαρνών από τον δήμαρχο Γιάννη Κασσαβό. Από την αυτοψία που έγινε το Σάββατο διαπιστώθηκε ότι σοβαρά έχει πληγεί το εμπορικό κέντρο της πόλης. Καταστήματα έχουν πλημμυρίσει και πάρα πολλά εμπορεύματα έχουν καταστραφεί. Η άσφαλτος έχει φύγει από το οδόστρωμα σε όλη την έκταση του δήμου, με καθιζήσεις σε πολλά σημεία. Έχουν καταρρεύσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στα ρέματα της πόλης. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και αρκετές οικογένειες έχουν μείνει άστεγες.

Οι Δήμαρχοι Περιστερίου και Ιλίου Α. Παχατουρίδης και Ν. Ζενέτος παρείχαν το βράδυ της Παρασκευής προσωρινή στέγαση σε τρεις τέσσερις οικογένειες που τα σπίτια τους πλημμύρισαν. Σύμφωνα με τον κ. Παχατουρίδη το πρόβλημα προκλήθηκε πέραν του όγκου της βροχής και σε δύο παλιά σπίτια που έχουν κτιστεί σε λάθος σημείο. Ο κ. Ζενέτος πρόσθεσε μάλιστα πως αν είχαν προχωρήσει τα έργα 200 μέτρα περισσότερο δεν θα υπήρχε χθες το πρόβλημα.

Ελάχιστα προβλήματα αντιμετωπίζει ο Δήμος Αγ. Ι. Ρέντη – Νίκαιας μετά την κακοκαιρία. Ο δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης δήλωσε στο ΑΠΕ πως υπάρχουν μόνο κάποια πλημμυρισμένα μαγαζιά και σπίτια, ενώ ζημιές παρουσιάστηκαν σε μερικά έργα που διενεργεί η ΔΕΗ και η Περιφέρεια.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους 
   
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και Απόστολος Αλεξόπουλος επισκέφτηκαν τις περιοχές των δήμων Περιστερίου και Ιλίου, που καταστράφηκαν από την νεροποντή της Παρασκευής, και συναντήθηκαν και συζήτησαν με κατοίκους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους καθώς και με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας Σπύρο Τζόκα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά την περιοδεία και τις συναντήσεις έκαναν την εξής δήλωση:

«Οι εικόνες διάλυσης, χάους και καταστροφής, που είδαμε σε σπίτια, επιχειρήσεις και αθλητικές εγκαταστάσεις σε δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής μετά την νεροποντή της Παρασκευής, δεν έπεσαν μαζί με την δυνατή βροχή από τον ουρανό, αλλά είναι το αποτέλεσμα της πλήρους και χρόνιας εγκατάλειψής τους για ολόκληρες δεκαετίες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μίας εγκατάλειψης και καθυστέρησης κατασκευής των αναγκαίων υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων και μίας ανεξέλεγκτης αυθαιρεσίας ιδιωτικών συμφερόντων, που εντάθηκαν ακόμα περισσότερο τα τεσσεράμισι χρόνια των μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τις αρμόδιες αρχές να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, να δοθούν το γρηγορότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες και να ξεκινήσουν εδώ και τώρα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στο λεκανοπέδιο, που καρκινοβατούν λόγω εγκληματικών και πολύχρονων κυβερνητικών καθυστερήσεων, παρότι είναι τα μόνα έργα, που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα και πραγματική ανακούφιση και ασφάλεια στους κατοίκους αυτών των φτωχών και υποβαθμισμένων περιοχών».
 
Από efsyn