Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

O φουχτελισμός ως ανώτατο στάδιο του ραγιαδισμού

Το σκηνικό από τα παλιά. Τα φαντάσματα του παρελθόντος και πάλι μπροστά μας. Παραστάσεις απλώνονται μπροστά μου. Σκηνές τραγικών εποχών, όταν οι Έλληνες ηγήτορες έλεγαν στον Αμερικανό τοποτηρητή... ιδού ο στρατός σου!!!

Τρέμω στην ιδέα ότι πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο Ράιχενμπαχ και υπουργός Εσωτερικών ο Φούχτελ. Ή δεν θέλω να το παραδεχθώ, για να μην πέσω σε κατάθλιψη; Και ολοένα δεν με αφήνουν να ησυχάσω... ή να μείνω στις ψευδαισθήσεις μου, ότι η Ελλάδα...
είναι ανεξάρτητη και αξιοπρεπής χώρα.

Τώρα είναι η αποστολή του ερωτηματολογίου που και πάλι φανερώνει το αποικιοκρατικό πνεύμα της προσέγγισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκ μέρους των συγκεκριμένων συμφερόντων τα οποία εκφράζει και η προωθεί η «Ελληνογερμανική Συμμαχία».

Δεν με αφήνουν να ησυχάσω αυτοί που συνήργησαν, ανέχθηκαν και συνεχίζουν να μην αντιδρούν σε μια τέτοια εθνική προσβολή... όλοι αυτοί οι δήθεν άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης που ως ιθαγενείς γλείφουν το χέρι του ευεργέτη τους.

Στις ελληνογερμανικές συνελεύσεις μετείχαν και μετέχουν δικοί μας αυτοδιοικητικοί. Η σπουδή ήταν πρωτόγνωρη. Συναντήσεις και συνελεύσεις παντού. Στη Θεσσαλονίκη και την Πελοπόννησο στην αρχή, στην Κρήτη και στο Αιγαίο αργότερα, στη Νυρεβέργη, και ο κατάλογος μακρύς. Ο φουχτελισμός ως ανώτατο στάδιο του ραγιαδισμού.

Και αν δεν είναι έτσι, γιατί σιωπούν οι αρμόδιοι; Γιατί δεν παίρνει θέση το σύνολο των αυτοδιοικητικών; Αν πάλι θεωρούν σωστή την ενέργεια του κ. Φούχτελ, θα είχα να προτείνω το εξής: Ο δικός μας υφυπουργός Εσωτερικών να στείλει μια ανάλογη επιστολή στους δημάρχους της Γερμανίας. Έτσι, για να δούμε την αντίδραση και να κρίνουμε. Αστειότητες, θα πει κάποιος, και θα συμφωνήσω, καθώς μόνο από τη μια πλευρά τα ερωτηματολόγια επιτρέπονται: από τους αποικιοκιοκράτες.

Ο Καντ όριζε τον Διαφωτισμό ως «έξοδο από την ανωριμότητα». Αυτή τη ρήση την ερμήνευσαν κατά το δοκούν οι αποικιοκράτες για να εκμεταλλεύονται τις αποικίες. Μήπως και σήμερα έτσι σκέφτονται οι Γερμανοί; Να μας κάνουν ώριμους Ευρωπαίους; Να μας βγάλουν από την ανωριμότητα; Όπως ακριβώς έπραξαν οι αποικιοκράτες; Κάπως έτσι είναι τα πράγματα... Η τρόικα δεν έφερε μαζί της μόνο φτώχεια και ανυποληψία στην Ελλάδα. Έφερε και διάφορους τοποτηρητές, οι οποίοι βομβαρδίζουν με νουθεσίες τους ιθαγενείς με στόχο να τους κάνουν βαθμιαία «σωστούς» Ευρωπαίους. Οι αυτοδιοικητικοί δεν χρειάζονται πλέον τους δημοσίους υπαλλήλους! Έχουν τον Γερμανό τους για δωρεάν ...κατάρτιση και την Τask Force ως αντ' αυτού κυβέρνηση.

Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται σε δύο άξονες: σε μία πολιτική από τα «χαμηλά», δηλαδή σε συνεργασίες μεταξύ ΟΤΑ - εμπειρογνωμόνων - επιχειρηματιών, και «κοινωνίας πολιτών», στον οποίο εντάσσεται και η Ελληνογερμανική Συνέλευση και σε μία πολιτική σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών - ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ από ελληνικής πλευράς και του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας με τη συμμετοχή της Task Force. Η συνεργασία αυτή είχε εγκαινιαστεί και οριστικοποιηθεί σε συνάντηση που είχε γίνει αρχές Σεπτεμβρίου 2012 ανάμεσα στον τότε υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Χανς Φούχτελ. Και τελευταία εκφράστηκε στη Νυρεμβέργη... είναι οι εμπνευστές και οι χαμάληδες αυτού του σχεδιασμού.

Η υλοποίηση αυτής της συνεργασίας θα οδηγήσει σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και δράσεων που σήμερα ασκούν οι δήμοι. Ο δρόμος στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη στρωθεί, καθώς το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι δήμοι από τις δραματικές μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση, αλλά και η ίδια η πολιτική τους, που με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση σπρώχνει σε ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποιείται μεθοδικά από τη μνημονιακή κυβέρνηση για την παράδοση της λειτουργίας τους στο κεφάλαιο.

Εμείς, ωστόσο, δεν πρέπει να φανούμε αγενείς. Θα απαντήσουμε. Θα απαντήσουμε με τη θυσία των τεσσάρων ΕΠΟΝιτών στο Κάστρο του Υμηττού, των έντεκα ΕΠΟΝιτών της Καλλιθέας, της Ηλέκτρας Αποστόλου, της Λέλας Καραγιάννη, της Ιουλίας Μπίμπα, της Ηρώς Κωνσταντοπούλου. Ακόμα, με την εκτέλεση των 200 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, το ολοκαύτωμα της Κανδάνου, της Βιάννου, των Καλαβρύτων, του Διστόμου, του Μεσοβούνου της Πτολεμαΐδας και τόσα άλλα. Και θα απαιτήσουμε από τον κ. Φούχτελ και την κυβέρνησή του να σεβαστούν αυτή τη χώρα. Έμπρακτη κίνηση τέτοιου σεβασμού είναι να σταματήσουν τις ενέργειες κυριαρχίας και να προχωρήσουν στην απόδοση δικαιοσύνης και στις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Έτσι πρέπει να είναι και έτσι πρέπει να γίνει, γιατί η ψυχή μας κραυγάζει. Εμείς που είμαστε κληρονόμοι αυτής της στέρεας γης που σφυρηλατήθηκε από την Ιστορία. Σε πόλεις κτισμένες πάνω σε άλλες πόλεις. Που πάντα πιστεύαμε ότι, όσες από αυτές και αν ερημωθούν από τους ανέμους που σαρώνουν τον χρόνο, πάντα θα βρίσκουν άλλες από κάτω για να τους κρατούν ζωντανούς. Αν είναι τέτοια τα κρατήματά μας...

Δεν θα μας νικήσουν...

Τζόκας Σπύρος 
* Ο Σπύρος Τζόκας είναι συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπεριφερειάρχης Αττικής
Από avgi