Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Χαρδούβελης: Χρέος και Μνημόνιο για πάντα!

Ο υπουργός Οικονομικών, αφού ομολόγησε ότι είναι υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλώνει ότι για την κυβέρνηση «δεν συνιστά καν επιλογή η διαγραφή χρέους», ενώ διαψεύδει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που μιλά για «έξοδο από το μνημόνιο» - Τι σχολιάζει ο Ευ. Τσακαλώτος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διαγραφή του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε σήμερα στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σημειώνοντας πως αυτό το κάνεις όταν το χρέος διακρατείται από ιδιώτες επενδυτές. Η δήλωση του έρχεται μία ημέρα μετά από το σχόλιο του στην Handelsblatt ότι «δεν θα έπρεπε...
να επαναλάβουμε τα λάθη των ετών 2003 και 2004, όταν η Γερμανία και η Γαλλία αδιαφόρησαν για τους κανόνες του ελλείμματος» (διαβάστε παρακάτω αναλυτικά).

Όπως σημειώνει ο Ευ. Τσακαλώτος, για τη νέα πρόκληση Χαρδούβελη, «ο Υπουργός Οικονομικών επανέρχεται δριμύτερος και “μνημονιακότερος” σε συνέντευξή του στο Bloomberg, όπου με αφοπλιστική ειλικρίνεια δηλώνει ότι για την κυβέρνηση δεν συνιστά καν επιλογή η διαγραφή χρέους, ενώ διαψεύδει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που μιλά για έξοδο από το μνημόνιο».

Ο βουλευτής Β’ Αθήνας και Υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ είχε καυτηριάσει την δήλωση του υπουργού Οικονομικών στην Handelsblatt τονίζοντας ότι «ο Γκ. Χαρδούβελης εμφανίζεται ως υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δίνει μάλιστα παραδείγματα για το 2003 σαν να μη συνέβη ποτέ η τεράστια κρίση στην Ευρώπη μετά το 2008» (διαβάστε αναλυτικά).

Μετά και τις δύο δηλώσεις υποταγής στις μνημονιακές πολιτικές, «το ερώτημα», κατά τον Ευ. Τσακαλώτο, «παραμένει: Είναι αυτός ένας πρωθυπουργός που μπορεί να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα μιας κοινωνίας που έχει γονατίσει από αυτήν την πολιτική;».

Από left