Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Η κατάρρευση του ΕΣΥ στέλνει… πελάτες σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν την τελευταία διετία τα συμβόλαια σε ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η «Κάπα Research» η αύξηση άγγιξε το 60%. Βασική αιτία η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει το Έθνος, η κατάσταση στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ είναι η βασική αιτία που οδηγεί τους πολίτες σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 65,6% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η Δημόσια Υγεία έχει επιδεινωθεί την τελευταία πενταετία και...
ένας στους δύο έχει παρόμοια άποψη για τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης ένας στους δύο δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένος από το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας. 

Το κόστος για τις υπηρεσίες υγείας που αναγκάστηκαν να πληρώσουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα το τελευταίο εξάμηνο είναι ακόμη ένας παράγοντας που τους οδηγεί στις ιδιωτικές εταιρείες. Συγκεκριμένα κατά το τελευταίο εξάμηνο πλήρωσαν κατά μέσο όρο και κατά κεφαλήν 265,15 ευρώ για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και 103,35 ευρώ για φάρμακα, για εργαστηριακές εξετάσεις 61,68 ευρώ και για ιατρικές συσκευές και υγειονομικό υλικό 25,35 ευρώ.

Ως αποτέλεσμα η αύξηση κατά 60% στην ιδιωτική ασφάλιση. Σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότεροι ζητούν συγκεκριμένες παροχές από τις ιδιωτικές εταιρείες ενώ αρκετοί παίρνουν όλο το πακέτο.

Το ποσοστό των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι καλύπτονται από ασφαλιστική εταιρεία ως προς τη νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη ανέρχεται στο 38,7%, από αυτούς το 21,8% έχουν μερική κάλυψη με κάποιες παροχές ενώ το 16,9% έχει πλήρη κάλυψη.

Πηγή: Έθνος
Από το Ποντίκι