Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας-ένας, με τη σειρά…

Πηγαίνει στη Βενεζουέλα, τον κράζουν επειδή «θέλει να μας κάνει Βενεζουέλα». Πηγαίνει στην Ουάσιγκτον και στο Βερολίνο, τον κράζουν «ότι ξεπουλήθηκε». Μιλά για τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, τον κράζουν. Πηγαίνει στο Άγιο Όρος, τον κράζουν. Μιλάει με τον Πάπα, τον κράζουν.
   
Όπου κι αν πάει, με όποιον κι αν μιλήσει, ένα σίγουρο έχει ο Τσίπρας. Το κράξιμο. Και, μάλιστα, το κράξιμο από τους ίδιους πολιτικούς χώρους. Από χώρους που συμμετέχουν στο εκλογικό παιχνίδι έχοντας αποδεχτεί πλήρως...
τους όρους αυτού του παιχνιδιού. Το να τον κράζουν οι αντιεξουσιαστές και οι αναρχικοί, ούτε περίεργο είναι, ούτε στραβό. Δεν τον ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και χώρους. Καλά κάνουν. Οι θέσεις τους είναι (συνήθως) ξεκάθαρες.
   
Όμως το να κράζουν τον Τσίπρα οι γραφικοί της συγκυβέρνησης για οτιδήποτε κι αν κάνει, λειτουργεί υποστηρικτικά στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρατηρώντας και όχι συμμετέχοντας σε αυτή την τεράστια προεκλογική περίοδο πιστώνω στον Τσίπρα ότι διαθέτει την πλέον ρεαλιστική και ειλικρινή ματιά, επαναλαμβάνω, πάνω στο εκλογικό παιχνίδι και τους όρους του.
   
Ας δούμε τι απάντησε σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ:
   
Α. ΚΑΒΒΑΔΙΑ («STAR»): Κύριε Πρόεδρε λένε πολλοί ότι «η στροφή ενός ολοένα συντηρητικοποιούμενου κοινού προς το ΣΥΡΙΖΑ όσο κι αν τον ευνοεί και τον φέρει ενδεχομένως στην εξουσία δεν είναι προϊόν μιας ώριμης ριζοσπαστικοποίησης, αλλά γίνεται κατά κύριο λόγο λόγω της υπερφορολόγησης. Για να το πούμε απλά, δεν έγιναν ξαφνικά αριστεροί όσοι στρέφονται προς το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπό το σοκ παραδείγματος χάρη του ΕΝΦΙΑ στρέφονται προς αυτόν που υπόσχεται να τον καταργήσει. Αυτό σας τρομάζει ως προς την προοπτική να χαθούν σταδιακά τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του κόμματός σας; Και θέλω να συνδυάσω την ερώτηση αυτή και με την κριτική που δέχεστε για τα ταξίδια σας τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, καθώς πολλοί σας κατηγορούν ότι «στην προσπάθειά σας να γίνετε Πρωθυπουργός μεταλλάσσεστε ακουσίως ή εκουσίως σε συστημικό παίκτη». Τις τους απαντάτε; Ευχαριστώ. 
   
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Καββαδία, πρέπει να σας πω ότι στο τέλος όταν θα κάνει κανείς τον απολογισμό, το βράδυ των εκλογών και δει τους ψήφους, δε θα τους μετρήσει να δει ποιοι από αυτούς είναι αριστεροί, ποιοι είναι κεντρώοι, ποιοι είναι δεξιοί. Εμείς απευθυνόμαστε στο σύνολο του ελληνικού λαού και έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν έγινε ξαφνικά η μεγάλη πλειοψηφία που σήμερα περιστρέφεται γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ, είτε ψηφίζει ή σκέφτεται να ψηφίσει, γιατί διεκδικούμε ποσοστά που θα οδηγήσουν σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον ΣΥΡΙΖΑ με τους συμμάχους του. Κατανοούμε βεβαίως ότι όλος αυτός ο κόσμος δεν έγινε ξαφνικά κόσμος που έχει ενστερνιστεί τις ιδέες ή τις απόψεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όμως ξέρετε κάτι, οι ιδέες και οι απόψεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουν γίνει ηγεμονικές, αυτό να δείτε κι έχει μια αξία αυτό». 
   
Τι πιο σαφές από το «όταν θα κάνει κανείς τον απολογισμό, το βράδυ των εκλογών και δει τους ψήφους, δε θα τους μετρήσει να δει ποιοι από αυτούς είναι αριστεροί, ποιοι είναι κεντρώοι, ποιοι είναι δεξιοί»; Ας είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Ας είναι χριστιανοί που πηγαίνουν κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Ας είναι υποστηρικτές της εξόδου από την Ε.Ε. Δε θα καταγραφούν πουθενά αυτές οι προτιμήσεις, παρά μόνο μία. Η προτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή του την απάντηση ο Τσίπρας πρώτον, δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν τον αφορά η κριτική που του γίνεται από τους υπόλοιπους παίκτες του εκλογικού παιχνιδιού και δεύτερον, τους προσπερνά αφήνοντάς τους στην υποκρισία μιας βουλτεψιακής κριτικής και την απουσία της αυτοκριτικής.
   
Άραγε ο «πατριώτης ελληνορθόδοξος» Σαμαράς ζήτησε από τους πιστούς της Ευαγγελικής Εκκλησίας ή τους Μάρτυρες του Ιεχωβά να μην ψηφίσουν το κόμμα του; Μήπως ξεκαθάρισε ότι δε θα δεχτεί καμία ψήφο από πολίτη που πιστεύει ότι η FYROM πρέπει να αποκαλείται Μακεδονία; Αλίμονο! Όλες οι ψήφοι καλοδεχούμενες. Συλλέγει από παντού ψήφους ο Σαμαράς και ψαρεύει όπως μπορεί μέσα στη δεξαμενή της Χρυσής Αυγής. Αυτό δεν είναι το εκλογικό παιχνίδι; Πώς, λοιπόν, κρίνεις τον αντίπαλό σου όταν κάνει το ίδιο;
   
Μήπως ο Βενιζέλος αρνήθηκε δημόσια την ψήφο των παλιών Αντρεϊκών που δηλώνουν ότι σιχαίνονται τον σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αλλά τον ψηφίζουν για «μη χαθεί το κόμμα»; Μήπως σκοπεύει να απαγορεύσει να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ αυτοί που ψήφισαν ΔΗΜΑΡ ή ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές; Ο ίδιος ο Βενιζέλος δεν ξεχείλωσε την έννοια της κεντροαριστεράς προσπαθώντας να χωρέσει από μετριοπαθείς φιλελεύθερους μνημονιακούς μέχρι και αντι-Μερκελικούς σοσιαλιστές που θεωρούν μόνο υπεύθυνο της κρίσης τον Κώστα Καραμανλή; Με κάθε τρόπο προσπαθεί να μείνει γατζωμένος στην εξουσία ο Βενιζέλος και κρίνει τον Τσίπρα για ψηφοθηρία; Ποιος έθεσε και στέριωσε τους όρους του εκλογικού παιχνιδιού που τώρα ακολουθεί ο Τσίπρας, αν δεν το έκαναν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης επί δεκαετίες;
   
Και πάμε στο ΚΚΕ. Κεντρική πιπίλα του ΚΚΕ δεν ήταν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το «Ακόμα και αν δεν συμφωνείς σε όλα με το ΚΚΕ, έλα μαζί μας»; Αυτό δε σημαίνει ξεκάθαρα ότι το ΚΚΕ επιζητά ψήφους και μη κομμουνιστών; «Ακόμη κι αν διαφωνείτε με την έξοδο από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ψηφίστε μας για να παλέψουμε ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική, για κάθε λαϊκό πρόβλημα, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Ψηφίστε μας για να δώσουμε αποτελεσματικές μάχες στο εργατικό, στο λαϊκό κίνημα, στην τοπική διοίκηση». Αυτό δεν λέει το ΚΚΕ στους ψηφοφόρους; Γιατί, λοιπόν, αφαιρεί αυτό το δικαίωμα από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και βαφτίζει λανθασμένη και καταστροφική την ψήφο τους σε ένα κόμμα με το οποίο μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα; Γιατί θεωρεί ότι όσοι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν κοροϊδευτεί;
   
Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε πει στην προεκλογική του ομιλία στη Λαμία: «Λέμε σε όλους εσάς: Πάμε μαζί ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε σε όλα με το ΚΚΕ, μέσα στην πορεία του αγώνα μπορούμε να συζητάμε όλα τα θέματα». Θα θεωρούσε λοιπόν κάποιος λογικό ότι το ΚΚΕ, αυτό το δικαίωμα της συζήτησης το δίνει και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
   
Όσοι ακόμη ελπίζουν ότι οι εκλογές αποτελούν λύση και μπορούν να φέρουν αλλαγές, παρακολουθούν χρόνια την πορεία όλων των κομμάτων. Γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τίποτε διαφορετικό ούτε από τη ζαλισμένη ΝΔ που προσπαθεί να ζευγαρώσει την κεντροδεξιά με τους νεοναζιστές, ούτε από το ΠΑΣΟΚ που ήρθε η ώρα να πληρώσει τις extra super λαϊκίστικες επιλογές του, ούτε από το ΚΚΕ που χτυπάει αλύπητα το Σύστημα αλλά δέχεται να απολαμβάνει τις επιδοτήσεις του Συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει το εκλογικό παιχνίδι όχι επειδή φέρνει κάποια ελπίδα ή κάτι νέο, αλλά επειδή οι υπόλοιποι έκαψαν όλες τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν και δεν τους απέμεινε τίποτε άλλο από την ήττα. Κι αυτό, δεν τον χαλάει καθόλου τον Τσίπρα.
  
Έγραψε ο ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ