Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε;

Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα! Με πιο απλά λόγια, δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα των κυρίων Σα­μαρά - Βενιζέλου και των όποιων βουλευτών τούς στηρίζουν και επιθυμούν να απολαμβάνουν τα μισθά και τα προνόμιά τους μέχρι το 2016.

Δεν μπο­ρούμε να εμποδίσουμε κανέναν να ονειρεύεται πως καβάλα στο άτι του ορθολογισμού και της προσαρ­μογής (στις οδηγίες των δανειστών) ότι όχι μόνο σώζει την πατρίδα αλλά και πως κάποια στιγμή η κοινωνία, ευγνωμονούσα, θα του στήσει ανδριά­ντα και η ιστορία θα τον γράψει...
με χρυσά γράμμα­τα. Προς το παρόν, όμως, υπάρχουν μερικές ενο­χλητικές λεπτομέρειες. Τόσο ενοχλητικές και αδι­αμφισβήτητες όσο η πραγματικότητα.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Η απάντηση στην ερώτηση κρύβει έναν υποκειμενισμό. Μια χαρά θα απαντήσει κάποιος που ενώ -για παράδειγμα- είναι διαπιστωμένος μεγαλο-οφειλέτης παίρνει μέ­ρος σε διαγωνισμούς και κερδίζει από τα εκποιού­μενα «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας. Μια χαρά θα απαντήσει και αυτός που, ενώ χρωστά εκατο­ντάδες εκατομμύρια, όχι μόνο δεν του κλείνουν το «μαγαζί» αλλά κάνουν ό,τι μπορούν να του «κου­ρέψουν» το χρέος, να του δώσουν κι άλλα δάνεια. Μια χαρά θα απαντήσουν κι όσοι πατενταρισμένοι φοροφυγάδες αναπαύονται σε λίστες σαν αυτήν της Λαγκάρντ, απολαμβάνοντας τα μπάνια τους στη Μύκονο και αλλού.

Κάποιοι, λοιπόν, σαν αυτούς τους παραπάνω είναι πράγματι μια χαρά, και η ζωή τους ρόδινη.

Από την άλλη πλευρά όμως, απέναντι σ' αυτήν τη φούχτα των «ευτυχισμένων» υπάρχει η μίζερη πλέ­μπα. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι [που μόλις σήμερα θα πρέπει να (ξανα)βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν την πρώτη δόση της εφο­ρίας (χωρίς να έχουν ακόμη προλάβει να ξεχρεώ­σουν τις περσινές οφειλές)].

Είναι οι μίζεροι που δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσο τυχεροί είναι που έχουν εργασία, έστω και αν πληρώνονται στη χάση και στη φέξη. Είναι οι εκα­τοντάδες χιλιάδες ανικανοποίητοι που δεν μπο­ρούν να αντιληφθούν πόσο σημαντική είναι η προ­σφορά που τους γίνεται, να μετατραπούν από ιδιο­κτήτες σε ενοικιαστές των σπιτιών τους.

Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος (μαζί με τους βουλευτές που τους στηρίζουν) μπορούν να ονει­ρεύονται ότι θα καταφέρουν για μία ακόμη φο­ρά να εξαπατήσουν την ελληνική κοινωνία. Αυ­τό όμως που είναι αδύνατο να εξαπατηθεί είναι η πραγματικότητα.

Δημήτρης Μηλάκας από το Ποντίκι